Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 3:08:24 πμ
Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 18:57

Σησαμοελαιοτριβεία του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Οι σησαμελαιοποιοί ή σαμολαδάδες ήταν οι παρασκευαστές σουσαμόλαδου, του λαδιού δηλ. που παραγόταν από την πίεση των σπερμάτων του σουσαμιού. Το σουσαμόλαδο λαμβανόταν είτε με έκθλιψη εν ψυχρώ, οπότε είχε χρυσοκίτρινο χρώμα και ήταν άοσμο με λεπτή και ευχάριστη γεύση, είτε με πίεση εν θερμώ οπότε το χρώμα του ήταν σκοτεινότερο, η οσμή του βαριά και η ποιότητά του κατώτερη.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 14:54

Οι Μακεδονίτισσες Βιγλατόρισσες του Ελληνισμού

Συντάκτης:

Αυτές τις μέρες, ξαναθυμούμαστε όλες εκείνες τις Μακεδονίτισσες δασκάλες που υπήρξαν βιγλατόρισσες του Ελληνισμού στη Μακεδονία και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε Ελληνικά Σχολεία.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 20:18

Το δάκρυ της μάνας

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Παρασκευή 17 του Σεπτέμβρη 2021. Κοιμητηριακός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία έχει αρχίσει. Αποχαιρετώ τη μάνα μου στο τελευταίο της ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων. Κοιτάζω το πρόσωπό της γαληνεμένο και από το μυαλό μου περνούν σαν σε ασπρόμαυρη ταινία εικόνες από τη ζωή μου.

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 20:24

Το Λουτρό του Κιλκίς (μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ιδιαίτερα τις δυο πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση της πόλης, όταν τα κύματα των προσφύγων την κατέκλυσαν, ο ρόλος του λουτρού ήταν καθοριστικός ως προς το ζήτημα «της τελείας αποφθειριάσεως, εξυγιάνσεως και εθίσεως των προσφύγων προς λούσιν», όπως γραφόταν σε μια απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου του 1923.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρ. Λυκειάρχης.

Προελεγόμενα:
Κατά την γνώμη των ειδικών επιστημόνων και «με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως, ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια… Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχή της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατον».

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 21:00

Οι ιδεολογίες και πάλι στο προσκήνιο

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Δεξιά και Αριστερά, δυο αντίθετοι όροι, δυο σκευές με διαφορετικά κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά, μια διαιρετική τομή της ανθρώπινης κοινωνίας που έλκει την καταγωγή της από τη Γαλλική Επανάσταση. Στη χώρα μας το συγκεκριμένο δίπολο εμφανίστηκε με διάφορες ονομασίες, που αποκρυστάλλωναν το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα της κάθε εποχής.

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 20:53

Η Μάχη του Λάλα

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Το Λάλα είναι χωριό της ορεινής Ηλείας στο όρος Φολόη («Λαλαίος» ο κάτοικος του και «Λαλιώτης» ο καταγόμενος από αυτό). Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας το κατοικούσαν εξισλαμισμένοι Αλβανοί, οι οποίοι είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος ολόκληρης της Πελοποννήσου με τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που διέθεταν. Κατά γενική ομολογία ήταν τα «καλύτερα ντουφέκια του Μωριά».

Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021 12:30

Το Λουτρό του Κιλκίς (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το λουτρό, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα κοσμικής οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην πόλη του Κιλκίς, βρίσκεται στο Ο.Τ 2 ανάμεσα στις οδούς Θεσσαλονίκης και Ν. Παναγιώτου. Η αλλοίωση του ιστορικά διαμορφωμένου αστικού ιστού, όπως αυτός αποτυπώνεται στη φωτογραφία του 1916 που επισυνάπτω, είχε σαν αποτέλεσμα να μεταβληθεί ο τρόπος προσέγγισης και θέασης του, να ανατραπεί η σχέση του με τον ελεύθερο χώρο, να αλλοιωθεί η κλίμακα του κτίσματος καθώς ανοικοδομήθηκε το αρχικό πλαίσιο αναφοράς.

Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 19:58

Φάρμακο και Φαρμάκι

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Όταν το φάρμακο δίνεται σε υπερβολική δόση γίνεται φαρμάκι. Το ίδιο και ο λόγος. Όταν από συντροφικός  και συναδελφικός γίνεται επικριτικός κι επιτιμητικός μετατρέπεται κι αυτός  σε φαρμάκι, σύμφωνα με του Μένανδρου το  γνωμικό:  «η γλώσσα πολλούς εις όλεθρον ήγαγεν».

Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 19:56

Η έναρξη του Έπους των Βαλκανικών Πολέμων

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

"Το ιδεολογικό περιεχόμενο των Βαλκανικών Πολέμων εκφράζονται από τους δύο πρώτους στίχους του εμβατηρίου "Τα κανόνια":
“Για τον αδελφό το σκλαβωμένο και για της πατρίδος την τιμή…”