Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:36:33 μμ
Κυριακή, 05 Σεπτεμβρίου 2021 10:01

Κράτος Δικαίου ή του ...άδικου;

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο Κράτος Δικαίου  ο νόμος συμβάλλει στην κανονικοποίηση της ζωής μας, και η ορθή εφαρμογή του αποτρέπει, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, περιττές διενέξεις.
Οι τελευταίες συνήθως συμβαίνουν είτε μεταξύ πολιτών, είτε μεταξύ  πολίτη και συναλλασσόμενου με αυτόν κρατικού οργάνου.
Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:38

ΑΧΤΝΑΜΕ(Σ), η Διαθήκη του Μωάμεθ (ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης Θεολόγος, πρ. Λυκειάρχης.

Η υπέρ των Ελλήνων και των Χριστιανών Διαθήκη του Μωάμεθ που εξαφάνισαν οι Τούρκοι, για να κάνουν ανεμπόδιστα τις φρικαλεότητές τους.

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 19:37

Τρεις οικογένειες δρόμος…

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας, μέλος του Σύριζα-ΠΣ Κιλκίς.

Από τη δημοκρατία στην οικογενειοκρατία είναι τρεις οικογένειες δρόμος. Όταν μια χώρα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια σε εθνικό και τοπικό επίπεδο το πολίτευμα αυτό δεν είναι δημοκρατικό, αλλά οικογενειοκρατικό, και παρεκβατικό κατ’ ουσία της δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη.

Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 18:03

Το Ξινό Νερό του Μεταλλικού

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο οικισμός του Μεταλλικού, που μέχρι το 1926 ονομαζόταν Γιάννες, είναι από τους παλαιότερους στο νομό Κιλκίς. Σε σωζόμενα τουρκικά κατάστιχα των μέσων του 15ου αι., όπως γράφει ο Απόστολος Βακαλόπουλος, πολλά χωριά της Μακεδονίας μνημονεύονται με τους τιμαριούχους τους. Ανάμεσά τους αναφέρεται ο Χασάν Μανιασή, ως τιμαριούχος του χωριού Γιανέσεβο, ο οποίος πρέπει να ήταν εξισλαμισμένος παλιός βυζαντινός προνοιάριος, όπως δείχνει το επίθετό του Μανασής.

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2021 18:59

47 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη.
Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη. Η μέρα αυτή δεν αποτελεί απλά τη γενέθλια μέρα ίδρυσης ενός κόμματος, αλλά και μία εμβληματική πράξη οριστικής μετάβασης και εδραίωσης της Δημοκρατίας στη χώρα, που λίγες μέρες πριν είχε κλονιστεί ανεπανόρθωτα από την εισβολή του Αττίλα και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 20:25

Ανασχηματισμός, εξοστρακισμός ή αλαζονεία;

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κιλκίς.

Ο εκάστοτε ανασχηματισμός εμπεριέχει δυσκολία για την εκάστοτε κυβέρνηση. Αποτελεί διαδικασία αυτοκριτικής και ανάλυσης λαθών ή αστοχιών, η οποία καταλήγει στην επανεκκίνηση. Ο Πρωθυπουργός έκανε χρήση του “εργαλείου” αυτού μετά από ένα καλοκαίρι πανδημίας, εγκληματικότητας και πυρκαγιών. Οι πολιτικές επιλογές λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο συνθηκών, που εν προκειμένω διαμορφώθηκε στους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Εκεί, στόχευσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 20:01

Αθάνατος

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός συγγραφέας, Μέλος Σύριζα Κιλκίς.

Κρεμασμένη από τη συνείδηση η πένα, πάλλεται αλλά στέκεται όρθια. Δονείται αλλά δεν παραιτείται από το χρέος της. Το βάρος της αβάσταχτα βαρύ. Το φορτίο μεταφοράς στο χαρτί τεράστιο. Ήχοι του επαναστατικού τραγουδιού και στίχοι που σπάνε την κρούστα της σιωπής ξεπηδούν από το πηγάδι της μνήμης κι από μέσα τους προβάλλει ο αγωνιστής, ο κομουνιστής, ο ιδρυτής των Λαμπράκηδων, ο εξορισμένος και φυλακισμένος, παγκόσμιας ακτινοβολίας μουσικός, Μίκης Θεοδωράκης.

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 19:51

Οπλουργοί & έμποροι κυνηγετικών ειδών στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα όπλα που είχαν οι κυνηγοί του Κιλκίς προπολεμικά ήταν εμπροσθογεμή και οπισθογεμή μονόκαννα και σπανίως δίκαννα. Μερικοί χρησιμοποιούσαν και παλιά πολεμικά όπλα. Αργότερα επικράτησαν τα ένσφυρα δίκαννα -αυτά που είχαν «κόκορες»- ή τα άσφυρα δηλαδή αυτά που είχαν κρυμμένα τα «κοκόρια» και παρείχαν έτσι εκτός από την ασφάλεια και μια κίνηση λιγότερη κατά το γέμισμα.

Υπογράφουν οι: Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, Απόφοιτη Πανεπιστήμιου Κύπρου / Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, ΔΠΘ / Ασκούμενη Δικηγόρος Ναύπακτου και Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος.

Ο απαισιόδοξος βλέπει σε κάθε λύση ένα πρόβλημα. Ο αισιόδοξος, σε κάθε πρόβλημα, μια λύση. Ο ρεαλιστής και στη λύση και στο πρόβλημα βλέπει μια ευκαιρία. Όλες και όλοι έχουμε γνωρίσει άτομα που είναι κάπως παράλογα αισιόδοξα.

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το URBACT III είναι ουσιαστικά η τρίτη περίοδος ενός ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας, με 15χρονη ήδη ιστορία, που χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) καθώς και από τα κράτη μέλη. Το πρόγραμμα διαρκεί καθ’ όλη την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ήδη προετοιμάζονται τα σχέδια για συνέχισή του, διότι όσοι φορείς και δήμοι επωφελήθηκα κρίνουν ήδη πολύ σημαντική τη συμβολή του. Το εν λόγω πρόγραμμα χρησιμοποιεί πόρους και τεχνογνωσία για να ενισχύσει την ικανότητα των πόλεων να βελτιωθούν σε τέσσερις τομείς: διακυβέρνηση, περιβάλλον, ένταξη και οικονομία. Η ελληνική euractiv καλύπτει με ρεπορτάζ και νέα τις βασικές εξελίξεις του URBACT τα τελευταία χρόνια.