Άρθρα Συνεργατών
Ένα χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας «ΠΡΟΟΔΟΣ» του Κιλκίς το 1935
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΠΡΟΟΔΟΣ» του Κιλκίς του Αντώνη Νικολόπουλου κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στις 11 Μαΐου 1935 και ήταν η δεύτερη εφημερίδα της πόλης μας μετά την «ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΗΧΩ» του Χριστόφορου Μαυρίδη, που κυκλοφορούσε περιστασιακά από το 1934.
Από τη δημιουργία του EΦΚΑ άρχισαν να διαφαίνονται τα προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η πολυνομία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, η απουσία προγραμμάτων (software) για την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και, κυρίως, των αιτήσεων συνταξιοδότησης, η έλλειψη προσωπικού είναι μερικοί από τους λόγους που δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του φορέα.
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Τα κάλαντα, τα ευχετικά και εγκωμιαστικά άσματα που όλοι ανεξαιρέτως τραγουδήσαμε σαν παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή των Θεοφανείων αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και δεν εννοούμε να το εμπεδώσουμε. Όποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας, ή κολλάει ο ίδιος κορονοϊό ή σπέρνει γύρω του αρρώστια και θάνατο. Ακόμη και ένας εμβολιασμένος εάν δεχθεί μεγάλο ιικό φορτίο (όπως γίνεται σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους) ενδέχεται και αυτός να αρρωστήσει.
Πρώτη φορά «Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα» στο χωριό μου
Συντάκτης: Eidisis.grΉταν παραμονές Χριστουγέννων του 1960, όταν η δασκάλα μας ενημέρωσε ότι φέτος θα γιορτάσουμε με Χριστουγεννιάτικο δένδρο.
Τί θα είναι αυτό το «Χριστουγεννιάτικο δένδρο», απορήσαμε, τί γιορτή θα κάνουμε;
Η Ανάφλεξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου 1914-1918. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο πλευρό των συμμάχων ΑΝΤΑΝΤ. Οι νικηφόρες μάχες στο Ραβινέ, Σκρα, Δοϊράνη
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θεόδωρος Πασσαλίδης, πρ. βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ.
Τελειώνουν οριστικά οι βαλκανικοί πόλεμοι. Ελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη 26/10/1912. Ελευθερώνεται το Κιλκίς 21 Ιουνίου 1913. Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου Αύγουστος 1913. Προσαρτήθηκε στον ελληνικό κορμό, Μακεδονία, Ήπειρος, νησιά του Αιγαίου, Κρήτη. Η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιασθεί εδαφικά. Αύξηση πληθυσμού 2.000.000 κατοίκους.
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο προπολεμικό Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Στο προπολεμικό Κιλκίς τα κάλαντα ήταν το έθιμο που με ανυπομονησία περίμεναν τα παιδιά αλλά συμμετείχαν σε αυτό και οι μεγάλοι. Οι μικροί τραγουδιστές, συγκεντρωμένοι σε ομάδες, έψελναν τα κάλαντα κρατώντας στο χέρι ένα φαναράκι, του οποίου το περίβλημα από χαρτόνι είχε τέτοιο άνοιγμα ώστε το φως να δίνει την εντύπωση αστεριού. Τα φανάρια, που είχαν μέσα ένα σπερματσέτο, τα αγόραζαν από τους λευκοσιδηρουργούς, τους τενεκετζήδες όπως τους έλεγαν.
Του Χρήστου Σπίγκου.
Το χιονισμένο Κιλκίς σε ανταποκρίσεις προπολεμικών εφημερίδων
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Την προπολεμική περίοδο το χιόνι επισκεπτόταν το Κιλκίς από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα χιονόπτωσης παρουσιαζόταν τους δυο τελευταίους χειμερινούς μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η μέση ημερομηνία του πρώτου χιονιού ήταν του αγίου Νικολάου ενώ του τελευταίου το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.