Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, 12:16:58 μμ
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021 19:53

«Η Δεύτερη Ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Η ελληνική ναυτική νίκη στα νερά της Σαλαμίνας, την 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. και οι χερσαίες μάχες που ακολούθησαν ολοκλήρωσαν την ήττα των Περσών που είχε αρχίσει στον Μαραθώνα μια δεκαετία νωρίτερα .
Η νίκη εξασφάλισε την ανεξαρτησία των ελληνικών πόλεων - κρατών, η οποία πρόσφερε τόσο το περιβάλλον όσο και τη στρατιωτική ισχύ στον Μέγα Αλέξανδρο για να δημιουργήσει την τεράστια αυτοκρατορία του έναν αιώνα αργότερα.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 19:12

Η Γυμνασιάρχης Κιλκίς Ρόζα Ιμβριώτη (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1934 δημοσιεύθηκε ο διορισμός της Ρόζας Ιμβριώτη στο Γυμνάσιο Κιλκίς και έτσι η σπουδαία αυτή παιδαγωγός γίνεται εδώ στο ακριτικό Κιλκίς η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης στην Ελλάδα.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 19:04

Κράτος Δικαίου ή του …άδικου;

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο Κράτος Δικαίου  ο νόμος συμβάλλει στην κανονικοποίηση της ζωής μας, και η ορθή εφαρμογή του αποτρέπει, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, περιττές διενέξεις.
Οι τελευταίες συνήθως συμβαίνουν είτε μεταξύ πολιτών, είτε μεταξύ  πολίτη και συναλλασσόμενου με αυτόν κρατικού οργάνου.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 18:48

Αυτοί είμαστε

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Είμαστε η χώρα που εφηύρε πρώτη τη δημοκρατία. Επινοήσαμε από νωρίς τη νομοθεσία, αλλά προτιμήσαμε και την αυθαιρεσία. Θεσμοθετήσαμε το νόμο, αλλά χτίσαμε και το παράνομο στα δάση και την παραλία.  Μιλήσαμε για δικαιοκρατία αλλά υιοθετήσαμε την αδικία. Αγνοήσαμε το «μηδέν άγαν» και το «μέτρον άριστον» και ορίσαμε την υπερβολή στην καθημερινή μας δράση κι έκφραση.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 12:54

Ο εθελοντισμός στη χώρα μας

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου, η προσφορά των εθελοντών σε κάποιες περιπτώσεις αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη και σημαντική. Οι μεγάλες αυτές καταστροφές που είδαμε όλοι μας ζωντανά στις οθόνες μας, ίσως να λειτούργησαν ως αφορμή για να ενεργοποιηθούν πολλοί, όσοι δηλαδή ένοιωσαν ότι πρέπει κάτι να κάνουν και οι ίδιοι και όχι κάποιος άλλος για αυτούς.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

"…Η Μακεδονία είναι οι πνεύμονες της Ελλάδας, και χωρίς αυτούς, η υπόλοιπη Ελλάδα είναι καταδικασμένη σε θάνατο" (Παύλος Μελάς)
Πέρασαν 117 χρόνια, δηλαδή ένας και πλέον αιώνας, από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τότε που η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία απελευθερώθηκαν και εντάχθηκαν μαζί με άλλες περιοχές της πατρίδας μας στον εθνικό κορμό.

Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021 00:12

Για τη Φώφη Γεννηματά

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη.

Θυμάμαι έντονα μια περιοδεία, παρέα με τη Φώφη Γεννηματά, πέρσι το καλοκαίρι στη Δράμα. Ζέστη πολλή· και μετά από μία ωραία συζήτηση με πολιτικούς μας φίλους σε ένα καταπράσινο πάρκο με νερά και δέντρα, πήγε να δώσει μία τηλεοπτική συνέντευξη.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 18:57

Σησαμοελαιοτριβεία του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Οι σησαμελαιοποιοί ή σαμολαδάδες ήταν οι παρασκευαστές σουσαμόλαδου, του λαδιού δηλ. που παραγόταν από την πίεση των σπερμάτων του σουσαμιού. Το σουσαμόλαδο λαμβανόταν είτε με έκθλιψη εν ψυχρώ, οπότε είχε χρυσοκίτρινο χρώμα και ήταν άοσμο με λεπτή και ευχάριστη γεύση, είτε με πίεση εν θερμώ οπότε το χρώμα του ήταν σκοτεινότερο, η οσμή του βαριά και η ποιότητά του κατώτερη.

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 14:54

Οι Μακεδονίτισσες Βιγλατόρισσες του Ελληνισμού

Συντάκτης:

Αυτές τις μέρες, ξαναθυμούμαστε όλες εκείνες τις Μακεδονίτισσες δασκάλες που υπήρξαν βιγλατόρισσες του Ελληνισμού στη Μακεδονία και θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε Ελληνικά Σχολεία.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 20:18

Το δάκρυ της μάνας

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Παρασκευή 17 του Σεπτέμβρη 2021. Κοιμητηριακός Ναός Αναστάσεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης. Η Νεκρώσιμη Ακολουθία έχει αρχίσει. Αποχαιρετώ τη μάνα μου στο τελευταίο της ταξίδι για την γειτονιά των αγγέλων. Κοιτάζω το πρόσωπό της γαληνεμένο και από το μυαλό μου περνούν σαν σε ασπρόμαυρη ταινία εικόνες από τη ζωή μου.