Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 10:15:15 πμ

Του Κώστα Σιωνίδη, Δημάρχου Παιονίας.

Η δυναμική ένταξη της αρχαίας Ευρωπού στον ιστορικό και τουριστικό χάρτη της Ευρώπης, με την αξιοποίηση του ονόματός της και του προσδιορισμού της ως "Ευρωπαίων η πόλις" αποτελούσε σημαντικό ζήτημα για την τουριστική προβολή της Παιονίας.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Στις 30 Απριλίου του 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονούσε στο καταφύγιο της καγκελαρίας για να μην πέσει στα χέρια του Κόκκινου Στρατού.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου, η Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων.

Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 21:12

Ώρα επανεκκίνησης για τον Πολιτισμό

Συντάκτης:

Γράφει ο Καραγεωργίου Χαράλαμπος, Υπεύθυνος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων Ο.Ν.ΝΕ.Δ ν. Κιλκίς, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κιλκίς «ο Φλάμπουρας», Φοιτητής τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας/ΔΠΘ.

Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 11:06

Έθος και Ήθος

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, (μέλος του Σύριζα Κιλκίς).

 Ένα  από τα διλήμματα της  δικής μας εποχής είναι,  αν το νόμιμο είναι συνάμα και ηθικό.  Αν ο νόμος και το ήθος  μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι.
 Η Αντιγόνη  δεν πειθάρχησε στον νόμο του Κρέοντα, κι έθαψε τον αδελφό της, γιατί θεωρούσε ύβρη να μείνει άταφο το σώμα του, βορά  για τα κοράκια.

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΥΣ.
Η Γιαννιτσού, είναι κτισμένη στο φρύδι της Όρθρυος και αγναντεύει Άγραφα, Θεσσαλία, Φθιώτιδα. Επί τουρκοκρατίας ανήκε πάντα στα Άγραφα και υπαγόταν στη Διοίκηση της Θεσσαλίας. 

Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 21:52

Ν’ ανασπάλουμε κι επορούμε

Συντάκτης:

Γράφει ο Σωτήρης Μαρκάδας, Δάσκαλος - Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν τους αξίζει «τίποτα άλλο παρ ν μιλήσουμε πλά, ν μας δοθε τούτη χάρη». Να μιλήσουμε απλά για εκείνους τους Έλληνες και Ελληνίδες, τους εκατοντάδες χιλιάδες Πόντιους και Πόντιες που ζούσαν σε θρυλικούς αγαπημένους τόπους και οδηγήθηκαν στον θάνατο βασανιστικά, με σχέδιο και πρόγραμμα, θυσίες στον βωμό μιας ‘’τελικής λύσης’’ εξολόθρευσης που αντιγράφηκε από τους ναζιστές μετά από πολλά χρόνια. Μια στυγερή εκκαθάριση για να στηθεί ένα κράτος που δεν ανεχόταν πανάρχαιους πολιτισμούς που προϋπήρχαν αυτού.

Οι νέοι και του Κιλκίς μάς εξέπληξαν. Επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ωριμότητα έσπευσαν να εμβολιαστούν και μάλιστα οι 30άρηδες πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις ανοησίες που γράφονται και λέγονται για ένα εκ των εμβολίων, εφαρμόζοντας στην πράξη την αυτονόητη αλήθεια: ασφαλέστερο εμβόλιο είναι εκείνο που μπορείς να κάνεις συντομότερα.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Αρχές της 10ετίας του 60 για να σπουδάσουμε στο Γυμνάσιο, οι γονείς μας πλήρωναν δίδακτρα εκτός από τα βιβλία βέβαια και τα άλλα. Ήταν δυσβάστακτη δαπάνη (μήπως και σήμερα δεν είναι…). Απαλλάσσονταν από τα δίδακτρα όσοι προβιβάζονταν με βαθμό πάνω από 18 (ήταν σπάνι να πάρεις τότε τέτοιο βαθμό).

Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 19:15

Οι φωτορεπόρτερ του Αγώνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δεν διαθέτουμε φωτογραφίες των αγωνιστών της Ελληνικής επαναστάσεως καθότι οι πρώτες φωτογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1837 και η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται μετά το 1850.
Και όμως οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής μάς είναι εξαιρετικά οικείες. Ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης είναι πρόσωπα που εύκολα τα αναγνωρίζουμε και αυτό το οφείλουμε σε τρεις Γερμανούς.

Γράφει ο Γεωργιάδης Πολύκαρπος, συνταξιούχος δάσκαλος.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός και πόσο σημαντικές υπηρεσίες προσφέρει. Είναι πανταχού παρών σε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής του ανθρώπου.
Παρ’ όλα αυτά λίγοι είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν πώς ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός. Ποιος ήταν ο ιδρυτής της και ποια τα ιδεώδη του.