Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 5:35:38 μμ
Τετάρτη, 28 Μαϊος 2008 13:46

Υπάρχει χώρος για την «ηθική» στην πολιτική ζωή του τόπου

Πριν από ενάμισι  χρόνο περίπου η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Πολυκάστρου, καλλιεργώντας προσδοκίες για αλλαγή στη διοίκηση του δήμου ανέλαβε μετά από τη λαϊκή ετυμηγορία των  δημοτών να λειτουργήσει σύμφωνα με όσα είχε υποσχεθεί. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα περίμενε κάθε πολίτης του δήμου να «παταχθούν» τα κακώς κείμενα στο δήμο και να υπάρξει μια νέα αρχή. Χρειάστηκε να περάσει μόλις ένας χρόνος και τέσσερις μήνες για να καταλάβει ο καθένας ότι άλλο αντιπολίτευση και άλλο διοίκηση.


Κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση για κακοδιαχείριση των οικονομικών του δήμου. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να υπερασπιστούμε τη μια ή την άλλη πλευρά (δεν είναι άλλωστε αυτός ο στόχος) ως προς τη διάσταση του προβλήματος. Θα περιμέναμε αν δεχτούμε ότι το πρόβλημα ήταν υπαρκτό, τουλάχιστον μια κίνηση σημειολογική, από τη σημερινή διοίκηση, την οποία είχε υποστηρίξει όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ήταν απαραίτητο να ορισθούν τέσσερις αντιδήμαρχοι  όταν πριν μερικά χρόνια διαφωνούσε το σύνολο των πολιτών για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους σε ένα δήμο όπως το Πολύκαστρο; Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και νομίζουμε ότι δεν κάνουμε λάθος, ο ορισμός των αντιδημάρχων θέτει ως επιλογή τον αριθμό αυτών και δεν θεωρεί υποχρεωτικό τον ορισμό στο σύνολό τους. Η γυναίκα του καίσαρα δεν πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια λέει μια ρήση. Θα περίμενε ο κάθε πολίτης από τη στιγμή που η διοίκηση αποφασίζει να μετακυλήσει το χρέος στις τσέπες των δημοτών, παίρνοντας ένα νέο δάνειο, για την αποπληρωμή οφειλών, να υπάρχει η στοιχειώδης ευαισθησία να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των τεσσάρων αντιδημάρχων συμπάσχοντας και στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Κατηγορήθηκε παλαιότερα η προηγούμενη διοίκηση για εκδούλευση και τοποθέτηση σε θέσεις δικών της ψηφοφόρων και από το σημερινό δήμαρχο. Εκείνο που θα περίμενε κάθε καλοπροαίρετος πολίτης του τόπου  θα ήταν τουλάχιστον να μην κάνει τα ίδια. Δεν χρειάστηκε να περάσει μεγάλο διάστημα για να καταλάβει ο καθένας ότι διαφορετική άποψη είχε για τα κοινά του δήμου από τη θέση της αντιπολίτευσης, διαφορετική από τη θέση της διοίκησης. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις επιλεκτικές τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε νέες και παλαιές θέσεις, πλην ελάχιστων περιπτώσεων. Από μόνη της αυτή η διαπίστωση καταλύει στην πράξη την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.
Κάποιοι ίσως βιαστούν να αντικρούσουν το σκεπτικό αυτό υποστηρίζοντας ότι όλα γίνονται νόμιμα. Σ’ αυτούς θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι επειδή όλοι μας ζούμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε το πώς λειτουργεί το σύστημα πολύ καλά. Οι φωτογραφικές τοποθετήσεις είναι ένα φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο, ένα φαινόμενο που δεν μας τιμά, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται βρίσκοντας τρόπο οι εκάστοτε διοικήσεις να «αποσβένουν» προεκλογικές δεσμεύσεις.
Έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών του δήμου για το πώς θα πορευθεί αυτός ο τόπος έξω από μικροσυμφέροντα και σκοπιμότητες. Η ανησυχία αυτή ενεργοποίησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι θέλοντας να προσφέρουν σ’ αυτό τον τόπο βλέπουν τα πράγματα από μια διαφορετική ματιά έξω και πάνω από σκοπιμότητες.
Θα σκεφτεί ο κάθε πολίτης ότι όλοι ξεκινούν με ιδέες και οράματα και βρίσκονται εγκλωβισμένοι τελικά σ’ αυτά που επιβάλλουν οι «καιροσκόποι» της πολιτικής, οι οποίοι κατά γενική ομολογία εξυπηρετούν κατά κόρον τα προσωπικά τους συμφέροντα, στο όνομα πάντοτε όμως του κοινού καλού.
Θα σκεφτεί επίσης ότι πολλές προσπάθειες ανθρώπων που ανησυχούσαν ξεκίνησαν με τις καλύτερες προθέσεις για να φθαρούν στη συνέχεια εγκλωβισμένες στο σύστημα που θέλει να επιβιώνουν μόνο οι «τυχοδιώκτες» της πολιτικής.
Θα σκεφτεί επίσης καλοπροαίρετα ότι όσοι ασχολούνται, στην πορεία χάνουν την «ηθική» τους με αποτέλεσμα να γίνονται έρμαια της πολιτικής όπως αυτή έχει δυστυχώς επικρατήσει να εκφράζεται στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες, για όσους φυσικά είναι δέσμιοι της «θέσης» και όχι της προσφοράς.
Εκείνο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι το διευρυμένο εννοιολογικό περιεχόμενο της ηθικής καλύπτει,  αναρίθμητους επιμέρους τομείς δράσης του ανθρώπου, όπως την πολιτική πτυχή ενέργειάς του, την προσπάθεια ικανοποίησης υλικών αναγκών, τον αγώνα κατάκτησης γνώσης. Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε οι τρόποι και οι ρυθμοί ζωής μεταβάλλονται συνεχώς. Η αξία της ηθικής όμως παρουσιάζεται αδιάβλητη. Η ηθική θεμελιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη, ωθεί το άτομο στο να ανταπεξέλθει με σύνεση και επιτυχία στους εκάστοτε προβληματισμούς και στα πολύμορφα προβλήματα που διαρκώς τίθενται ενώπιόν του.

Δημήτρης Μπαβέλης – Δημήτρης Σκαντζούρης