Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 6:01:08 μμ

Κόσμος

Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 21:50

Η φυλακή όπου «γεννήθηκε» το Ισλαμικό Κράτος

Συντάκτης:
Τον Μάρτιο του 2009, ένα κύμα αβεβαιότητας φυσούσε στην ιρακινή πόλη Γκάρμα, κοντά στο Κουβέιτ. Ηταν τότε που ο αμερικανικός Στρατός αποφάσιζε να ανοίξει την πόρτα ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα κράτησης στο Ιράκ, του Μπούκα, για εκατοντάδες τροφίμους οι οποίοι κρατούνταν εκεί από το 2003.
Δύο νεαρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους στο Ντόνετσκ, όταν εξερράγη όλμος στην αυλή του σχολείου στο οποίο έπαιζαν.

Το σχολείο είχε ανοίξει πρόσφατα με δαπάνη ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, του Ρινάτ Ακμέτοφ, ο οποίος ελέγχει τη βιομηχανία χάλυβα.

Οι μετανάστες που προέρχονται από την ΕΕ έχουν εισφέρει 20 δισεκατομμύρια λίρες (26 δισ. ευρώ) στα βρετανικά δημόσια ταμεία την τελευταία δεκαετία, αναφέρει νέα έκθεση που δίδεται στη δημοσιότητα εν μέσω της «εκστρατείας» του Ντέιβιντ Κάμερον για την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση.

«Διχαστική, ακραία, και παραφουσκωμένη από ένα τσουνάμι με μετρητά, αυτή η προεκλογική εκστρατεία για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ δεν είχε τόσο σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, όσο με την υπερβολή», γράφει σε ανάλυση ο Independent.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αρνήθηκε την Τετάρτη ότι έχει προβλήματα με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Βρετανίας, αλλά υποστήριξε πως ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι εκείνος που έχει «ένα πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς της ΕΕ».
Λουκέτο (προσωρινό) σε εργοστάσια, σχολεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ρύθμιση της κυκλοφορίας, απαγόρευση ακόμη και των μπάρμπεκιου. Εν όψει του οικονομικού φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (Apec), το οποίο θα λάβει χώρα στο Πεκίνο από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου, η κινεζική κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν πραγματικό «πόλεμο κατά της ρύπανσης».
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη σημαντική ήττα των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, κατά τις οποίες έχασαν τον έλεγχο και της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ μέσω Twitter.
Ένας οδηγός έριξε την Τετάρτη το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, η κατάσταση του ενός από τους οποίους χαρακτηρίζεται απελπιστική ενώ δύο άλλων πολύ σοβαρή, έγινε γνωστό από μέλη των συνεργείων διάσωσης.
Το κοινοβούλιο του Λιβάνου παρέτεινε την Τετάρτη τη θητεία του μέχρι το 2017, μια κίνηση που διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο και οργανώσεις για τα δικαιώματα υποστηρίζουν πως στερεί από τους πολίτες δημοκρατικά δικαιώματά τους.
Η νύχτα ανήκε στους Ρεπουμπλικανούς και μοίρασε την Ουάσινγκτον για δύο χρόνια μεταξύ του Λευκού Οίκου και του νέου οχυρού των Ρεπουμπλικανών, το Κογκρέσο. Χωρίς να δείχνει τόσο διεύρυνση της βάσης των Ρεπουμπλικανών, αλλά περισσότερο τιμωρώντας τον Ομπάμα, η κάλπη επανακαθορίζει τα περιθώρια όρια κινήσεων των ΗΠΑ και γίνεται πρόλογος της επόμενης μάχης για το Λευκό Οίκο.