Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 6:45:37 μμ

Κόσμος

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου παρέτεινε την Τετάρτη τη θητεία του μέχρι το 2017, μια κίνηση που διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατασκηνώσει έξω από το κτίριο και οργανώσεις για τα δικαιώματα υποστηρίζουν πως στερεί από τους πολίτες δημοκρατικά δικαιώματά τους.
Η νύχτα ανήκε στους Ρεπουμπλικανούς και μοίρασε την Ουάσινγκτον για δύο χρόνια μεταξύ του Λευκού Οίκου και του νέου οχυρού των Ρεπουμπλικανών, το Κογκρέσο. Χωρίς να δείχνει τόσο διεύρυνση της βάσης των Ρεπουμπλικανών, αλλά περισσότερο τιμωρώντας τον Ομπάμα, η κάλπη επανακαθορίζει τα περιθώρια όρια κινήσεων των ΗΠΑ και γίνεται πρόλογος της επόμενης μάχης για το Λευκό Οίκο.
Για πρώτη φορά υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ ήταν οι εγγονοί των πρώην προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους του γηραιότερου.

Ο Τζέισον Κάρτερ, υποψήφιος για κυβερνήτης της Τζόρτζια, είχε κακές επιδόσεις, όπως πολλοί άλλοι Δημοκρατικοί σε ολόκληρη τη χώρα.
Την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα η Λουίζα Τζουβάνι Παπαθανάση, μετά το μακελειό σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στα Τίρανα με τέσσερις νεκρούς, που φέρεται να προκάλεσε ο γιος της, Κονσταντίν, ηλικίας 26 ετών.
Εκτός από την νίκη των Ρεπουμπλικάνων, αυτές οι ενδιάμεσες εκλογές σημαδεύτηκαν από μερικές αξιοσημείωτες εισόδους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η πιο ιστορική είναι αναμφίβολα η νίκη του Τιμ Σκοτ, που έγινε ο πρώτος μαύρος Αμερικανός του Νότου, ο οποίος εκλέγεται στη Γερουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1870.
Την ίδια στιγμή που υπό την πίεση της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μεταβάλει ριζικά το εταιρικό φορολογικό της καθεστώς, αναγκάζοντας επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στην Ιρλανδία να είναι και φορολογικοί κάτοικοι της χώρας, η Ιρλανδία ανοίγει μια άλλη «πόρτα» στην φοροαποφυγή.
Ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης Καράρα, στην κεντρική Ιταλία, έχει πλημμυρίσει εξαιτίας νέου κύματος κακοκαιρίας και της υπερχείλισης των ποταμών Καριόνε και Παρμινόλα, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο εθνικιστής ηγέτης της Καταλονίας Αρτούρ Μας υπερασπίσθηκε, την Τετάρτη, το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους και επιβεβαίωσε πως επιμένει στην πραγματοποίηση την Κυριακή μιας συμβολικής ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, η οποία απαγορεύθηκε από τη δικαιοσύνη έπειτα από αίτημα της Μαδρίτης.
Νέες συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και Παλαιστίνιων στο κέντρο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, οι οποίες έφτασαν μέχρι και το Όρος του Ναού. Τον πετροπόλεμο και τις κροτίδες ακολούθησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης στα στενά κάτω από το Αλ Άκσα, με Παλαιστίνιους να βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο τέμενος.
Στρατιωτικές ενισχύσεις για την προστασία όσων πόλεων στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν πέσει στον έλεγχο των φιλορώσων ενόπλων στέλνει το Κίεβο, με φόντο την επιδείνωση της σύγκρουσης μετά τις κάλπες που έστησαν οι φιλορώσοι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.