Quantcast
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 7:25:28 πμ
Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 10:49

Επίκαιρη επερώτηση του ΠΑΣΟΚ για ναρκωτικά και Κέντρα Πρόληψης

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν 32 βουλευτές - μέλη του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης, εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, προς τους υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομίας, με θέμα την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών και την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης.


Στην επίκαιρη Επερώτηση αναφέρουν μεταξύ των άλλων:
«Μόνο «καταστροφική» μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία 5 χρόνια η Κυβέρνηση της ΝΔ στο τομέα καταπολέμησης των Ναρκωτικών. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και εθνικής στρατηγικής, οι παραλείψεις και οι ανεύθυνοι χειρισμοί, έχουν οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση όλων των δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι ότι:
- Δεν υλοποιείται Εθνικό Σχέδιο Δράσης γιατί εδώ και 5 χρόνια, ενώ συνεχώς εξαγγέλλεται, βρίσκεται σε ατέρμονη διαβούλευση.
- Οι λίστες αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων έχουν μετατραπεί σε «λίστες θανάτου» δεδομένου ότι περιμένουν για μία θέση θεραπείας πάνω από 5.000 χρήστες για περισσότερο από 5 χρόνια.
- Οι νέες μονάδες υποκατάστατων που δημιουργούνται στα νοσοκομεία λειτουργούν μόνον ως κέντρα χορήγησης, χωρίς την απαραίτητη ψυχοκοινωνική στήριξη.
- Η κατάσταση στις φυλακές σχετικά με τους υπόδικους χρήστες Ναρκωτικών έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων στον Ελαιώνα Θηβών εξυπηρετεί μόνο 50 τοξικομανείς, παρά το ότι οι δυνατότητες του είναι 300 άτομα.
- Οι εργαζόμενοι σε όλες τις σχετικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή ανασφάλεια ενώ έχουν ήδη υποστεί «επαγγελματική εξάντληση» το γνωστό για αυτές τις υπηρεσίες σύνδρομο "burn-out".
- Τα παράνομα ιδιωτικά θεραπευτικά προγράμματα, με αποδεδειγμένη την ανοχή του ίδιου του Υπουργού Υγείας, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή πολλών χρηστών και σε οικονομική εξόντωση πολλές οικογένειες.
- Το ομόφωνο πόρισμα της προηγούμενης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής παραμένει στα «συρτάρια» των συναρμόδιων Υπουργών, χωρίς να έχει υλοποιηθεί καμία από τις ομόφωνες προτάσεις του, δικαιώνοντας έτσι την άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι αποτελούσε το διακομματικό «άλλοθι» της πλήρους Κυβερνητικής απραξίας…
Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για την απουσία μιας ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής καταπολέμησης των ναρκωτικών.
2. Για την ανυπαρξία Εθνικού Σχεδίου Δράσης καταπολέμησης των ναρκωτικών επί 5 ολόκληρα χρόνια.
3. Για τη μη έκδοση του Π.Δ. για τα θεραπευτικά προγράμματα.
4. Για την αύξηση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης.
5. Για την υποχρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, τη μη απόδοση των οφειλόμενων σε αυτά, τη μη πρόβλεψη ειδικού κωδικού στο προϋπολογισμό για τα Κέντρα Πρόληψης.
6. Για τη μη υπογραφή της νέας πενταετής σύμβασης, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ.
7. Για την συνειδητή υποχρηματοδότηση όλων των μονάδων που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών, όπως ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ.
8. Για την μη ανάπτυξη νέων στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, με συνέπεια περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Στερεά Ελλάδα και η νότια Πελοπόννησος να  μην καλύπτονται από τέτοια προγράμματα.
9. Για το πρόγραμμα απεξάρτησης φυλακισμένων χρηστών, που είναι στάσιμο.
10. Για την μη προώθηση των δράσεων επαγγελματικής αποκατάστασης των απεξαρτημένων χρηστών και την κοινωνική τους επανένταξη που καρκινοβατεί».