Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 12:58:39 μμ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 08:33

«Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τους αγρότες»

Επισκεπτόμενος το Σάββατο 23/1/10 τους αγρότες στα μπλόκα της Δοϊράνης και των Ευζώνων ο Βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Κιλτίδης, σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε:


«Υφίστανται τρία ζητήματα. Οι αγρότες όπως και κάθε επαγγελματική τάξη κατά τις κινητοποιήσεις τους οφείλουν να κινηθούν με κανόνες δεοντολογίας και κοινωνικής συνεννόησης. Η κυβέρνηση χωρίς υποκρισία και προφάσεις οφείλει να υλοποιήσει  το πρώτο αίτημα των αγροτών που έχει να κάνει με την οικονομική τους στήριξη για την επιβίωσή τους. Όταν μάλιστα για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει τις κρατικές ενισχύσεις έως 15.000 ευρώ.
Αυτό που δεν αναδεικνύεται είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών δεν έχει εισόδημα βιώσιμο και κινείται κάτω από τα όρια της φτώχιας.
Προφανώς υφίσταται και το τρίτο ζήτημα του διαλόγου για διαρθρωτικές αλλαγές που τα τελευταία δύο χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είχαν ξεκινήσει. Όπως η ενίσχυση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και την επιστροφή φόρου πετρελαίου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 1/08/2009 σε συνεννόηση με τους φορείς των  γεωργών κατέθεσε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ισχύει από το 2010 για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών κινδύνων από τον ΕΛΓΑ. 
Μεσούσης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που πλήττει και τη χώρα μας, εισφέρουν αυτοί που μπορούν και η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει αναλογικά αυτούς που έχουν ανάγκη και προφανώς την πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών».