Quantcast
Σάββατο, 1 Απριλίου 2023, 2:10:52 μμ
Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2008 07:44

Να ξαναζωντανέψει o Ροδώνας

Πρωτοβουλία για την οικιστική χρήση του οικισμού Ροδώνας του Δήμου Μουριών, κατά το πρότυπο ανάπτυξης του Παλαιού Λιθωτού, έχει αναλάβει από τα τέλη του περασμένου χρόνου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης προκειμένου το ιστορικό και ερημωμένο σήμερα χωριό να αποκτήσει ζωντάνια και δυναμική. Ο κ. Κιλτίδης έχει δώσει οδηγίες στην αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Πολιτικής Γης) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη ρύθμιση των εκτάσεων της Ροδώνας.
 Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία έχει αποστείλει τους σχετικούς πίνακες και τα διαγράμματα στην αντίστοιχη τοπική υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ώστε να αναρτηθούν στο Δήμο Μουριών, με δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από πλευράς ενδιαφερομένων εντός τριμήνου.
Μετά την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος και την εξέταση τυχόν ενστάσεων θα αποσταλούν οι οριστικοί πίνακες και τα διαγράμματα στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης του Υπουργείου προκειμένου να εκδοθεί ειδική υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των εκτάσεων κατά παρέκκλιση της αγροτικής νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός της Ροδώνας κατοικήθηκε μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από Θρακιώτες και Ποντίους. Εν συνεχεία ορισμένοι από τους πολίτες εγκαταστάθηκαν σε άλλους οικισμούς του νομού και μοιραία υπήρξε εγκατάλειψή του. Με τη ρύθμιση των εκτάσεων της Ροδώνας θα κατοχυρωθούν ιδιοκτησιακά οι δικαιούχοι και θα μπορέσουν να ξανακτίσουν οικίες και να ξαναδώσουν πνοή ζωής στον οικισμό.

Ανακαινίζεται
το παλιό ΚΕΓΕ
Στην τελική ευθεία υλοποίησης  βρίσκεται η ανακαίνιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α «Δήμητρα» Κιλκίς.
Ύστερα από παρέμβαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη δημοπρατείται άμεσα το έργο της κτηριακής αναβάθμισης της εκπαιδευτικής δομής «Δήμητρα»  συνολικού προϋπολογισμού 1.167.455ευρώ
Επειδή ο χρόνος υλοποίησης του έργου σύμφωνα με τις προθεσμίες που θέτει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Α.Α. – Α.Υ. 2000 – 2006» του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης εκπνέει στις 31- 12- 2008, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση της προβλεπόμενης  δαπάνης και το έργο στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.   
 

Δάσος μνήμης
Ποντιακού
 Ελληνισμού
στο Μεταλλικό
Την  ίδρυση Δάσους Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Μεταλλικού ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας. Το αίτημά της έγινε αποδεκτό από τον
 κ. Κιλτίδη ο οποίος κατά ανάλογο τρόπο δεσμεύθηκε προσφάτως  για την ανάπλαση και την καθιέρωση του αλσυλίου  Πεδινού- το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης – ως Δάσους της Θρακικής προσφυγιάς.
Εξάλλου  εργασίες ανάπλασης θα υλοποιηθούν και στην περιοχή του Λόφου Αγίου Γεωργίου του Δήμου Κιλκίς, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Με την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης στο Λόφο Αγίου Γεωργίου που θα έχει ευθεία αναφορά στους γηγενείς  και πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, θα υπάρξει ένα δασικό οικοσύστημα που θα συμβολίζει την πληθυσμιακή σύνθεση του νομού.