Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:22:11 μμ
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 16:51

Παραστατίδης: Τι θα γίνει με τις ζημιές από τις πλημμύρες στην Αρτζάν;

parastatidis


Επίκαιρη ερώτηση  κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς Θ. Παραστατίδης προς τον Υπουργό Γεωργίας κ. Κωνσταντίνο Σκανδαλίδη για τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες λόγω πλημμυρών στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Αρτζάν περιοχής Πολυκάστρου του νομού Κιλκίς καθώς και για τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις των βαμβακοπαραγωγών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Κύριε υπουργέ πριν μπω στην ουσία του θέματος θα ήθελα να κάνω μια πολύ σύντομη αναφορά σε ότι έχει να κάνει με την λίμνη Αρτζάν που βρίσκεσαι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Βαφιοχωρίου και Πολυκάστρου του δήμου Παιονίας του Ν. Κιλκίς.  Αποξηράνθηκε το 1934 ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αγροτική έκταση και μέχρι σήμερα καλλιεργείται με σιτηρά, βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι κ.λ.π. Αυτό για την ιστορία.
Κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχοπτώσεις η περιοχή αυτή πλημμυρίζει με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να συλλέξουν τα προϊόντα τους. Και κάθε χρόνο οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτό συνέβη και φέτος.
-Οι βαμβακοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να συλλέξουν το βαμβάκι, διότι δεν μπόρεσαν να μπουν καν στα χωράφια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα παραδώσουν βαμβάκι. Πέρα από την ζημιά που έχουν υποστεί κινδυνεύουν να μην δικαιούνται την συνδεδεμένη επιδότηση.
Κύριε υπουργέ μια και αναφερόμαστε στην συνδεδεμένη επιδότηση πιστεύω να γνωρίζετε πως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αγροτών όχι μόνο στον νομό Κιλκίς αλλά και σε άλλους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι δεν συγκόμισαν ή συγκόμισαν λιγότερα κιλά από ότι προβλέπει ο κανονισμός με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν την συνδεδεμένη επιδότηση.
-Οι τευτλοπαραγωγοί επίσης δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τα τεύτλα τα οποία παρέμειναν μέσα στα χωράφια. Αλλά και τώρα να υπήρχε η δυνατότητα να τα συλλέξουν το εργοστάσιο πλέον δεν τα παραλαμβάνει.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις άλλες παραγωγές.
Για αυτό κύριε υπουργέ πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες αυτοί που υπέστησαν ζημιά.
Θέλω να επισημάνω πως για την επίλυση του προβλήματος αυτού έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο με την κατασκευή ενός ταμιευτήρα, ο όποιος έχει  χρήση το χειμώνα αποστραγγιστικού και το καλοκαίρι ως αρδευτικού.
Δυστυχώς το έργο αυτό δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο για τον οποίο κατασκευάστηκε κυρίως για την περίοδο του χειμώνα επειδή υπάρχουν τεχνικές ατέλειες σε ότι έχει να κάνει με την λειτουργία του. Εάν λειτουργούσε σωστά και σε συνδυασμό με τις δυο αντλίες που και αυτές δεν λειτουργούν λόγω βλάβης, και οι οποίες στέλνουν το νερό στο κεντρικό κανάλι και από κει στον Αξιό ποταμό, τότε ενδεχομένως δεν θα υπήρχε το πρόβλημα των πλημμυρών.
Προτείνω να ορίσετε μια τεχνική επιτροπή από ειδικούς η οποία επί τόπου θα δει την κατάσταση ώστε να προτείνει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Σε τι ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθούν οι αγρότες αυτοί που υπέστησαν ζημιές;