Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 4:04:28 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Άνοιξαν από το πρωί της Δευτέρας, έστω και με ραντεβού, οι τοπικές αγορές του νομού μας, σε Κιλκίς, Πολύκαστρο, Γουμένισσα, Αξιούπολη και στα χωριά μας. Στις μικρές μας κοινωνίες και στις διαπροσωπικές σχέσεις που υπάρχουν, δεν είναι πάντα δύσκολο οι καταναλωτές να κλείσουν το αναγκαίο ραντεβού για τις αγορές τους.

Ένα κερί στη μνήμη του θρυλικού Σταυραετού του Μαχαιρά άναψαν οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Κιλκίς και Λύσης και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-1959 φωτίζοντας την ηρωική ζωή του Γρηγόρη Αυξεντίου και την ηγετική συμμετοχή του στην Ένοπλη Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών για τη λευτεριά της Κύπρου κατά το τελευταίο κύμα της βρετανικής αποικιοκρατίας τη δεκαετία του ‘50.

Το Σάββατο 10 Απριλίου, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς, θα τελεσθεί το 40/ήμερο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Εμμανουήλ.

Η ημερομηνία 6 Απριλίου θυμίζει στους Θράκες και τον απανταχού Οικουμενικό Ελληνισμό τη γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης.

Ήταν η Δευτέρα μετά το Πάσχα, ένα μαύρο Πάσχα για τους Έλληνες, που καθιερώθηκε να τιμάται -τον Ιούνιο του 2006- με απόφαση του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο έγινε στο Διδυμότειχο.

Μια μοναδική συλλογή σπάνιας συναισθηματικής και συλλεκτικής αξίας αναδεικνύει  τους δύο αιώνες της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η δανειστική βιβλιοθήκη ενηλίκων στο σχολείο του Χέρσου έγινε πράξη. Τα πρώτα βιβλία από τις δωρεές πολιτών έχουν τακτοποιηθεί και περιμένουν τους αναγνώστες τους.

Γράφει o Nίκος Κουζίνης.

Το σώμα του Εμμ. Παπά, αφού απώθησε μικρή Τουρκική δύναμη από την Ιερισσό, προχώρησε προς τον Σταυρό και έφθασε στο στενό της Ρεντίνας, ενώ το σώμα του Χάψα καταδίωξε τους Τούρκους και έφθασε σε απόσταση τριών ωρών από τη Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του Ιουνίου 1821, πλήθη τρομοκρατημένων Τούρκων χωρικών, που εγκατέλειπαν τα πυρπολημένα χωριά τους έφθαναν και κατασκήνωναν έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης.

Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 20:50

Ωρες μεσημβρινής και νυκτερινής... ησυχίας

Συντάκτης:

Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς Κιλκίς ενημερώνουν:

Σύμφωνα με τη Αστυνομική Διάταξη 3 του 1996 οι ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας είναι οι ακόλουθες:

Μήνυμα Αντιδημάρχου Κιλκίς Γιώργου Μπαλάσκα για την παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς (2-4-2016)