Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024, 2:31:00 πμ

Πολιτιστικά

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009 05:08

Λαμπρά «Μουριώτικα»

Συντάκτης:

Με λαμπρό τρόπο πραγματοποιήθηκαν από τον δραστήριο Σύλλογο "Μπέλλες" του δήμου Μουριών και φέτος τα "Μουριώτικα", με πενθήμερες εκδηλώσεις, από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Σταθμού Μουριών. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου, με εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, με την παράσταση "Ο Καραγκιόζης Δασοφύλακας".

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009 04:56

Συντιάνκα στο Πολύκαστρο

Συντάκτης:

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Πολυκάστρου, η αναβίωση της Συντιάνκα, που σημαίνει συνάθροιση, μάζωξη. Στην Πατρίδα, αφού τελείωναν οι καλοκαιρινές εργασίες, άρχιζαν οι συντάνκις, που διαρκούσαν 15 ημέρες και γίνονταν κάθε βράδυ πλην Κυριακής.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 10:16

Αυλαία για Αξιουπολίτικα και φεστιβάλ Αξιού

Συντάκτης:

Στην «οδό» της καταξίωσης «βαδίζει» το φεστιβάλ Αξιού που διοργανώνει ο δήμος Αξιούπολης, με συνδρομή και του τοπικού συμβουλίου νέων Αξιούπολης, στη δυτική όχθη του ποταμού.
Και τούτο, χάρη στις οργανωτικές βελτιώσεις του, αλλά, κυρίως, αυτές που αφορούν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκδηλώσεων αθλητικού, φυσιολατρικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, που διοργανώνονται στο πλαίσιό του με τη συμμετοχή αξιόλογου έμψυχου δυναμικού, ντόπιου και μη.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 10:15

Πανηγύρι Ομαλού

Συντάκτης:

Η Λιτάνευση της Ιερής θαυματουργής εικόνας, "το Γενέσιον της Θεοτόκου" στο "Πανόραμα του Δ. Γουμένισσας", πραγματοποιήθηκε στις 7/9/2009, παραμονή της γιορτής. Φέτος, ο καιρός ήταν καλός αν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις έκαναν λόγο για βροχές και καταιγίδες. Ωστόσο, ο Θεός ήθελε και ο καιρός επέτρεψε, ώστε όλα να πάνε κατ’ ευχήν. Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας, με τη συμμετοχή Κληρικών, Επισήμων και πιστών, εψάλη ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιμ. Δωρόθεου Πάπαρη κι έγινε μεγαλοπρεπή περιφορά της εικόνας, με τη συνοδεία των "Χάλκινων της Γουμένισσας". Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με αρτοκλασία.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2009 10:14

Εκπλήρωση ονείρου δεκαετιών

Συντάκτης:

Ένα επίμονο αίτημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η απόκτηση ακινήτου για τη στέγαση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, ικανοποιείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά. Το Σάββατο 5.9.2009, με την ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 74ης Δ.Ε.Θ., πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας ο Υπουργός παρέδωσε στον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε. Γιώργο Παρχαρίδη έγγραφο παραχώρησης στην Ομοσπονδία ενός διατηρητέου κτιρίου εντός του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 15:38

Αναβίωση ποντιακού γάμου στη Μ. Βρύση

Συντάκτης:

Γέμισε κόσμο η πλατεία της Μεγάλης Βρύσης στην όμορφη βραδιά που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Βρύσης, όπου αναβίωσε τον ποντιακό γάμο μέσα από θεατρικά δρώμενα, που καθοδηγούσε με το γνωστό ποντιακό του χιούμορ ο κιλκισιώτης Νίκος Ταχταλίδης.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2009 15:37

Η καταξίωση των Παιόνων στην Έκθεση Θεσσαλονίκης

Συντάκτης:

Τα λόγια είναι περιττά και  μερικές φορές πρέπει να αφήνουμε την εικόνα να περιγράφει αυτό που έζησαν ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Γουμένισσας "ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ". Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο μεγαλύτερο stage της HELEXPO, χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε και καταχειροκρότησε τα χορευτικά των «Παιόνων», με τη συνοδεία των Χάλκινων της Γουμένισσας.

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 06:52

Η 3η συνάντηση Φουλατζικιωτών Βιθυνίας Μικρά Ασίας

Συντάκτης:

Μια επισκέπτρια Φουλατζικιώτισα: «Είναι  η πιο ευτυχισμένη μέρα  της  ζωής 
μου»!!
Δήμαρχος Βέροιας κα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη Χαρίκλεια: «Βάλατε πολύ ψηλά τον πήχη, μας συγκινήσατε»!
Δήμαρχος Ευρωπού κ. Κουρτζανίδης Ευθύμιος:  «Η εκδήλωση είχε ψυχή…»!
Πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γκλαβάκης Ιωάννης: «Φτερούγισε η ψυχή μου»!!
Μετά από τέτοια σχόλια όπως  τα  παραπάνω  τι μπορείς  να  γράψεις επιπλέον  σε  ένα  δελτίο  τύπου ….

Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 06:49

Ενθουσίασαν οι χορευτές του “Αγ. Τρύφωνα”

Συντάκτης:

Πλούσια δράση ανέπτυξε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας κατά το δίμηνο Ιούλιο-Αύγουστο. Στις 13 Ιουλίου μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη “Γιορτή Καλαμποκού” του Δήμου Καλαμπακίου Δράμας, μια γιορτή γεμάτη χορό συνοδευόμενη από τα ξακουστά Χάλκινα της Γουμένισσας. Παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακή μουσική συνέθεσαν ένα υπέροχο σκηνικό που ενθουσίασε το κοινό.

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2009 14:30

“Μουριώτικα 2009”

Συντάκτης:

Ο δραστήριος Σύλλογος “Μπέλλες” του δήμου Μουριών διοργανώνει και φέτος τα “Μουριώτικα” με πενθήμερες εκδηλώσεις, από 10 έως 14 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Σταθμού Μουριών.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου
ώρα 8 μ.μ. βραδυά αφιερωμένη στα παιδιά με την παράσταση “Ο Καραγκιόζης Δασοφύλακας”.
Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου
ώρα 8 μ.μ. έναρξη εκδηλώσεων “Μουριώτικα 2009” και Βαλκανικό Φεστιβάλ και χορούς από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία