Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024, 5:50:31 μμ

Πολιτιστικά

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:35

Μουσικό Σεργιάνι στις γειτονιές του Κιλκίς

Συντάκτης:

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζει το ταξίδι του στις γειτονιές του Κιλκίς το «Μουσικό Σεργιάνι» που διοργανώνει για πρώτη φορά ο Δήμος Κιλκίς και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού. Το «Σεργιάνι», μια μουσική εκδήλωση με το μουσικό συγκρότημα «Ερωτικός» του Ηλία Μωσαΐδη, ξεκίνησε στις 10 Αυγούστου από το πάρκο επί των οδών Ελ. Βενιζέλου, Αγ. Γεωργίου και Σπάρτης, ενώ δεύτερος σταθμός ήταν την Κυριακή 16 Αυγούστου στην πλατεία Γαλήνης (Ζωοπάζαρο), με τους πολίτες να αγκαλιάζουν με την παρουσία τους την μικρή μουσική συναυλία και τη Δευτέρα στα Στενημαχίτικα.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:34

Ποντιακό θέατρο στην Επτάλοφο

Συντάκτης:

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Κρουσσών, διοργάνωσε στην Επτάλοφο Κιλκίς βραδιά θεάτρου.
Παρουσιάστηκε η σύγχρονη ποντιακή θεατρική παράσταση «Όλε του γάμου δύσκολα κ’ η νύφε γαστρομέντσα», σε σενάριο και σκηνοθεσία του κ. Γεώργιου Σιδηρόπουλου, ενώ την παράσταση πλαισίωσαν με χορούς οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ».


Για μια ακόμα φορά o Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυζίων εκπροσώπησε με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής μας μουσικοχορευτικής παράδοσης, το οποίο περιλάμβανε μακεδονικούς χορούς από την περιοχή της Γουμένισσας, όχι μόνο το Δήμο Αξιούπολης, αλλά και το νομό Κιλκίς σε ένα Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ.
Χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και άλλες χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α. ένωσαν πολιτισμούς και παραδόσεις, στο τετραήμερο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στην πλούσιας φυσικής ομορφιάς περιοχή του Κατσικά Ιωαννίνων. Το φεστιβάλ διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής για την απόδοση φόρου τιμής στον αείμνηστο καλλιτέχνη Ν. Ράρα.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:32

5ο Αντάμωμα Καρπιωτών

Συντάκτης:

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το 5ο Αντάμωμα Καρπιωτών Βλάχων, στην Κάρπη του Δήμου Γουμένισσας, στις 1η Αυγούστου 2009.
Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του όμορφου χωριού ζωντάνεψε η παράδοση των Βλάχων. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Τύμπος και την παράσταση επιμελήθηκε η χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Αικατερίνη Κούπανη.

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009 14:28

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ

Συντάκτης:

Συνεχίζοντας την καλοκαιρινή της περιοδεία η παράσταση «Ευριπίδου σπαράγματα» ή Απλά Μαθήματα μιας Άγνωστης Μυθολογίας παρουσιάζεται στις 25 Αυγούστου στο Κιλκίς, στο Θέατρο Λόφου.
Η παράσταση, μια συμπαραγωγή του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου και του Ελληνικού Φεστιβάλ, βασίζεται σε αποσπάσματα, εκτεταμένα ή μη, από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Ως γνωστόν, σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού. Υπάρχουν όμως και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του, που δεν διασώθηκαν ολόκληρες. Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, ακριβώς γιατί προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις, εξαιρετικά γοητευτικές στον μυστηριώδη και όχι ξεκάθαρο ειρμό τους.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:41

Πανηγύρισε ο Γαλλικός

Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε, την Κυριακή 26 Ιουλίου, παραμονή της εορτή του Αγίου Παντελεήμονα, ο φερώνυμος Ναός του Γαλλικού σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλλικού «ΕΧΕΔΩΡΟΣ». Μετά το Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό Χοροστατούντος  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Αποστόλου ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Γαλλικού.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:29

Επιτυχής η 5η Χορωδιακή Συνάντηση Πολυπέτρου

Συντάκτης:

Την Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο Πολύπετρο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Χορωδιακή Συνάντηση που καθιέρωσε ο δραστήριος τοπικός πολιτιστικός σύλλογος υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.Π) του δήμου Ευρωπού.

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 04:14

Ποντιακό πανοΰρ «Ακριτών»

Συντάκτης:

Το διήμερο 10-11 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των Δημοτικών Σχολείων, στο Πολύκαστρο, η ετήσια θεσμική εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες» – Ποντιακό Πανοΰρ 2009. Η εκδήλωση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το διήμερο περιελάμβανε παρουσίαση χορευτικών τμημάτων από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Ελλάδος και του εξωτερικού καθώς και εμφάνιση του μεγάλου χορευτικού τμήματος των «Ακριτών» σε καινούριο εντυπωσιακό πρόγραμμα.

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 04:14

Θέατρο στην Επτάλοφο

Συντάκτης:

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009, ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου Κρουσσών, διοργανώνει στην Επτάλοφο βραδιά θεάτρου. Ο σύλλογος «Πόντος Καλαμαριάς» θα παρουσιάσει στην πλατεία Επταλόφου στις 20:30 τη σύγχρονη ποντιακή θεατρική παράσταση «Όλε του γάμου δύσκολα κ_ η νύφε γαστρομέντσα» σε σκηνοθεσία του κ. Γεώργιου Σιδηρόπουλου. Την παράσταση θα πλαισιώσουν με χορούς οι «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ».

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009 07:14

Λαμπρή πανήγυρη στον Αγιο Πέτρο

Συντάκτης:

Βραδιές μοναδικές και ξεχωριστές σε ποιότητα, οργανώθηκαν και  παρουσιάστηκαν στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του πανηγυριού του Δ.Δ. Αγίου Πέτρου. Την Πέμπτη 25 Ιουνίου οι «Σούξου Μούξου», η λαϊκή ορχήστρα νέων Αγίου Πέτρου στην πρώτη τους παρουσίαση, μάγεψαν και ταξίδεψαν με τις εξαίρετες ερμηνείες τους το κοινό, το οποίο με τη σειρά του τους αντάμειψε με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα .