Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024, 3:02:32 μμ

Πολιτιστικά

 Ένα πολιτιστικό ταξίδι πραγματοποίησαν οι «Αργοναύτες» στην Τσεχία την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, για να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις τις οποίες και διοργάνωσε ο εκεί ελληνισμός.
Ήταν μια πρωτόγνωρη εκδήλωση, προσεγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια που αφορούσε τα εξήντα χρόνια των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων ύστερα από την καταφυγή τους στη φιλόξενη χώρα της Τσεχίας.
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 07:32

Δημοτικό Ωδείο στο Πολύκαστρο

Συντάκτης:
 Τη δημιουργία Δημοτικού Ωδείου Πολυκάστρου προωθεί η δημοτική αρχή Πολυκάστρου, μέσω του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης. Ήδη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Πολιτισμού το σχετικό αίτημα για την αναγνώριση του Ωδείου και είναι πλέον θέμα χρόνου το ν’ αποκτήσει η πόλη το δικό της Ωδείο. Τα πρώτα εξαιρετικά δείγματα γραφής που γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάσθηκαν στα «Πολυκαστρινά», όπου μαθητές και δάσκαλοι των Μουσικών Τμημάτων του Δημοτικού Κέντρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ευάγγελου Μπαλτά, ενθουσίασαν το μουσόφιλο κοινό.
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008 05:01

«Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!»

Συντάκτης:
Ο  Οργανισμός  Πολιτισμού  Νέας  Γενιάς  και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας  Θράκης  σας καλούν να παρακολουθήσετε την παράσταση «Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» του Μάκη Αντωνόπουλου  με τη Μαρία Καραβία, μια παραγωγή   του ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ,  που εδρεύει  στην Καβάλα  και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΘΕΑΤΡΟΥ   ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ ,  που  εδρεύει στη Γερμανία,  τη  Δευτέρα 4  Αυγούστου 2008  και ώρα  9  το βράδυ  στο Θέατρο Λόφου.
Σε μια εποχή που πολιτικά γεγονότα και πόλεμοι σπαράζουν την ανθρωπότητα  η Άννα, μάνα  ενός από τους 1.615 αγνοούμενους της Κύπρου, ζει δίπλα στη διαχωριστική γραμμή και περιμένει με λαχτάρα την επιστροφή του γιου της.
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:23

Ποντιακό πανοΰρ

Συντάκτης:
 Ποντιακό Πανοϋρ οργάνωσαν και φέτος οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου, με ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυπέτρου, με τις καταπληκτικές χορευτικές φιγούρες τους, που καταχειροκροτήθηκαν, τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων. Ο πολιτισμός είναι εδώ και ακόμα ζωντανός!
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:14

Εκδηλώσεις στο Χωρύγι

Συντάκτης:
Εκδηλώσεις εορτασμού του Προφήτη Ηλία οργανώνει ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, στις 18, 19 και 20 Ιουλίου.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008
08.00 μ.μ.: Θέατρο Σκιών “Καραγκιόζης” από το Γιάννη Χατζή.
09.00 μ.μ.: Έναρξη εκδηλώσεων από τη χορωδία του ΚΑΠΗ, δήμου Κιλκίς.
09.30 μ.μ.: Παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα Χωρυγίου, Μανδρών και Αργοναυτών.
10.30 μ.μ.: Απονομή τιμητικών διακρίσεων στον εκδότη της εφημερίδας “ΓΝΩΜΗ” του Κιλκίς κ. Κώστα Χαραλαμπίδη καθώς επίσης και στη μαθήτρια Ελένη Θεοδωρίδου.
11.00 μ.μ.: Ποντιακή βραδιά με τους καλλιτέχνες Γιάννη Τσιτιρίδη, Στάθη Πορφυρίδη, Στάθη Παυλίδη και την ορχήστρα του Κώστα Σιώπη. Στη λύρα ο Θωμάς Μπαϊραχτάρης.
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:04

10ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας

Συντάκτης:
Το “Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας στην Παναγία Σουμελά”, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στις 17/18/19 και 20 Ιουλίου 2008, στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο στην Καστανιά του νομού Ημαθίας.
Πρόκειται για την Ετήσια συνάντηση νέων ποντιακής καταγωγής (περίπου 700 νεολαίοι) από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι νέοι είναι εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, οι οποίοι φιλοξενούνται από το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά.
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 13:07

«Κλήδονας» στην Ευρωπό

Συντάκτης:
 Το έθιμο «του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα» αναβίωσε και φέτος ο Μουσικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρωπού, με όμορφες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Ευρωπού, τιμώντας γι’ άλλη μια φορά την πολιτιστική παράδοση του τόπου.
«Ανοίγουμε τον Κλήδονα με τ’ Αϊ Γιαννιού τη χάρη να βγει να ριζικάρι κι όποια ‘ναι καλορίζικη να δώσει να τον πάρει…»
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2008 12:34

«Εκλεψαν» την παράσταση με «Μπαμπάδες με ρούμι»

Συντάκτης:
 «Εκλεψαν» την παράσταση και κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα του κοινού οι συντελεστές του Δημοτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ευρωπού, ανεβάζοντας το πρώτο τους θεατρικό έργο, με τους «Μπαμπάδες με ρούμι».
Κατάμεστο από κόσμο το Ανοιχτό Θέατρο Ευρωπού και πλημμυρισμένο από τα γέλια των ανθρώπων, ήταν η επιβράβευση των προσπαθειών των στελεχών του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Ευρωπού και του Θεατρικού Εργαστηρίου, για το ανέβασμα της κωμωδίας των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου.
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 14:39

Το μετέωρο βήμα του πελαργού

Συντάκτης:
 To μετέωρο (κυριολεκτικά) βήμα του πελαργού ή πως η μάνα θαυμάζει εξ αποστάσεως τα μικρά της. Στο καμπαναριό της εκκλησίας του Ασπρου, βρήκε καταφύγιο η οικογένεια των πελαργών, δίπλα στις όχθες του Αξιού ποταμού, με τα παραποτάμια χωριά να φιλοξενούν ολόκληρη αποικία των ασπρόμαυρων φιλικών πουλιών του καλοκαιριού. Η ομορφιά της υπαίθρου!
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 14:36

Η γιορτή του παλιού σταριού

Συντάκτης:
Τριήμερο εκδηλώσεων υπό το γενικό τίτλο «Ημέρα του παλιού σταριού» οργανώνουν σε Αντιγόνεια, Μυλοχώρι και Παλατιανό ο Αιγίλοπας, Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την οικολογία στη Γεωργία με συνδιοργανωτές την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κιλκίς και τη στέγη για τη διαφύλαξη και ανάδειξη Πολιτιστικής κληρονομιάς Παλατιανού.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η οργάνωση της γιορτής στηρίζεται αποκλειστικά στην τοπική κοινωνία και τη συμμετοχή των κατοίκων της» ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα διαμονής στον υπαίθριο χώρο κάμπιγκ (Μυλοχώρι) αρκεί να έχουν μαζί τους υπνόσακο και σκηνή.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής: