Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 6:05:00 μμ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 12:31

Πληγώνουν τη Δοϊράνη ακόμη και στα Θεοφάνεια

Ο Αγιασμός των υδάτων της Δοϊράνης, σε μια διακρατική λίμνη στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που θα ξεπερνούσε τα όρια του νομού Κιλκίς. Αυτό βέβαια σημαίνει σωστή και έγκαιρη προετοιμασία, στήριξη της εκδήλωσης από όλους τους φορείς του νομού και προβολή της εκδήλωσης μέσα από τηλεοράσεις και εφημερίδες.
Αντί να βιώνουμε μια τέτοια εκδήλωση, όπου θα συρρέουν οι πιστοί όλου του νομού και όχι μόνο, τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει μια πλήρης απαξίωση της εκδήλωσης, που είχε ξεκινήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοϊράνης πριν από χρόνια και στήριξε ο μακαριστός Απόστολος, όσο οι δυνάμεις του το επέτρεπαν.
Πέρσι η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ως αποτέλεσμα της διαμάχης του δημάρχου Δοϊράνης, Γιώργο Καλπακίδη, με το σύμβουλό του και πρόεδρο του τοπικού συλλόγου, Γιώργο Δήμπαλα, λόγω  αθέτησης  της συμφωνίας τους για μοιρασιά της θέσης του δημάρχου!
Φέτος, η στάθμη των υδάτων της λίμνης ανέβηκε – λόγω βροχών και όχι λόγω του ενδιαφέροντος των τοπικών μας παραγόντων - και σκέπασε ένα μέρος του δρόμου που οδηγεί στην παραλία, όπου οργανώνονταν η εκδήλωση των Θεοφανείων.
Δυο μόλις ημέρες πριν την εκδήλωση ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Λίμνης Δοϊράνης «Δόβηρος», Γ. Δήμπαλας, ενημέρωσε τον τοπικό τύπο πως λόγω αδιαφορίας του Δήμου Δοϊράνης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ώστε η εκδήλωση να γίνει και ξεκίνησε τη διαδικασία χαλικόστρωσης του δρόμου,  για να είναι προσβάσιμος από τους πολίτες. Την παραμονή της εκδήλωσης όμως οι του «Δόβηρου» αποχώρησαν καταγγέλλοντας παρεμβάσεις του Δήμου Δοϊράνης!
Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό την ημέρα των Θεοφανείων. Ο δρόμος που οδηγούσε στη λίμνη ήταν απροσπέλαστος από αυτοκίνητα και οι 50 θαρραλέοι πολίτες που κατέβηκαν ως την παραλία με τα πόδια βούλιαξαν μέσα στις λάσπες. Η Αστυνομία δεν επέτρεπε –και σωστά- την κάθοδο αυτοκινήτων, μεταφέροντας βουλευτές και νομάρχη με το τζιπ της τροχαίας και το μόνο ιδιωτικό αυτοκίνητο που έφθασε ως την παραλία ήταν αυτό του δημάρχου(!) την ώρα που οι πολίτες είχαν βουλιάξει μέσα στη λάσπη!
Δεκάδες επισκέπτες που αποπειράθηκαν να φθάσουν στην παραλία γύρισαν πίσω αγανακτισμένοι, αλλά περισσότερο αγανακτισμένοι ήταν όσοι λιγοστοί μπόρεσαν και έφθασαν στην παραλία.
Αξίζουν συγχαρητήρια στα τέσσερα νέα παιδιά της Δοϊράνης, που βούτηξαν στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και  στους δυο βαρκάρηδες,  Κώστας και Γιάννης Μάρκου, που διέσωσαν το έθιμο. Τον Σταυρό έπιασε η Ιωάννα Γρόση, ενώ μαζί της βούτηξαν, ο Χρήστος Κωτούλας, ο Σταύρος Τρούπης και ο Λευτέρης Γρόσης.
Στην παραλία της Δοϊράνης βρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Φλωρίδης και Κώστας Κιλτίδης, ο νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, ο πρώην βουλευτής Σάββας Τσιτουρίδης και η νέα αντινομάρχης Γιώτα Μαρινίδου.

Απαράδεκτη
η Μητρόπολη
Ακατανόητη είναι η στάση της Μητρόπολης Κιλκίς, η οποία αν και έχει στα όριά της τη λίμνη Δοϊράνη και γνωρίζει πως κάθε χρόνο και στις 12 το μεσημέρι τελείτε ο Αγιασμός των υδάτων στη Δοϊράνη, αυτή εξέδωσε ανακοίνωση πως ο Αγιασμός των υδάτων από την πλευρά της Μητρόπολης θα  γίνει την ίδια ώρα σε ιδιωτική πισίνα! Μάλιστα, για τη μεταφορά των πιστών στο κέντρο διασκέδασης που διέθετε την πισίνα, ο δήμος Κιλκίς δρομολόγησε και λεωφορεία!
Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν στην παραλία της Δοϊράνης να βρεθεί μόνο ο ιερέας του χωριού.
Ελπίζουμε του χρόνου ο Αγιασμός των υδάτων της λίμνης Δοϊράνης να γίνει με την λαμπρότητα που του πρέπει και του αρμόζει!