Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:01:52 μμ
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:55

Η διοίκηση του Π. Τονικίδη δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κιλκίς, στη συζήτηση που έγινε για το θέμα των ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, μπαράκια, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, τυροπιτάδικα, πιτσαρίες κ.ά.) προτείναμε έμπρακτες και πιο δυναμικές κινήσεις συμπαράστασης προς τους συναδέλφους επαγγελματίες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από ένα συνεχή ιδιότυπο διωγμό με συνεχείς ελέγχους και επανελέγχους από διάφορες υπηρεσίες (Εισαγγελία, Πολεοδομία, Τμήμα Υγιεινής, Δήμο, Τροχαία).
 Σαν τέτοιες κινήσεις προτείναμε παραστάσεις σύσσωμου του 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου στις υπηρεσίες αυτές. Ομόφωνα αποφασίσθηκε οι παραστάσεις αυτές να γίνουν αφού συνταχθούν ανάλογα υπομνήματα για να επιδοθούν.
Δυστυχώς ήλθαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για να διαπιστώσουμε ότι κανένα υπόμνημα δεν έχει συνταχθεί και καμία παράσταση δεν έχει προετοιμασθεί.
Το μόνο που ανέφερε ως δικαιολογία ο πρόεδρος κ. Π. Τονικίδης ήταν ότι έγινε προσπάθεια να κλεισθεί ραντεβού με την κ. Εισαγγελέα, αλλά ότι αυτή θεωρεί το θέμα λήξαν.
Όμως το θέμα δεν έχει λήξει. Οι επιχειρήσεις του κλάδου  συνεχίζουν να δέχονται ελέγχους, επανελέγχους και υποδείξεις. Και αυτό δεν είναι βέβαια κακό εάν σκοπό έχει τη σωστή εφαρμογή των νόμων. Φαίνεται όμως ότι έχει χαθεί το μέτρο. Πρόσφατο κρούσμα η υπόδειξη προς καφετερίες (αφού τελείωσαν τις απαιτούμενες εργασίες για να μην έχουν πλέον αυθαίρετους χώρους) να διαμορφώσουν ειδικές τουαλέτες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μία συμμόρφωση αυτονόητη σε ένα κράτος και μία πόλη όπου όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι (πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, πάρκα, δημόσιες και άλλες υπηρεσίες) είναι πρώτα προσβάσιμοι στα άτομα με ειδικές και ανάγκες και ύστερα διαθέτουν και ειδικές τουαλέτες για τα άτομα αυτά. Όλοι όμως ξέρουμε που ζούμε, και η απαίτηση από τις καφετερίες να διαθέτουν προδιαγραφές που δε διαθέτει το ίδιο το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση καταντάει προκλητική.
Μπροστά στην κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που προαναφέραμε, δεν έχουν τη στήριξη που δικαιούνται από το Επιμελητήριο του οποίου είναι μέλη.
Καλούμε τον κ. Π. Τονικίδη να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και να προχωρήσει στις παραστάσεις που συμφωνήθηκε να γίνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, σαν πρώτη κίνηση αναζήτησης λύσης στο πρόβλημα που τείνει να γίνει μόνιμο για τους επαγγελματίες του κλάδου.