Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 5:39:05 πμ
Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008 14:39

Η Κοινωνία της Πληροφορίας για Δημοτικούς Γραμματείς Κύπρου

 Στην Ελλάδα ταξίδεψε o Σύνδεσμος Δημοτικών Γραμματέων Κύπρου (καθώς και Δημοτικοί Μηχανικοί, Υγειονομικοί Επιθεωρητές και Ανώτεροι Διοικητικοί Λειτουργοί), για τις ανάγκες του προγράμματος κατάρτισης με θέμα «Κοινωνία της Πληροφορίας: Τομείς Εφαρμογής».
Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και επιχορηγήθηκε από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου και είχε διάρκεια 32 ωρών. Στο πρόγραμμα συμμετείχε και η επόπτρια-λειτουργός κα Γεωργία Κλεοβούλου, λόγω της μεγάλης σημασίας που έδωσε η ΑνΑΔ για την υλοποίησή του.
Τα θέματα που κάλυψε το πρόγραμμα – θεωρητικά και πρακτικά - ήταν:
Ο ρόλος και η λειτουργία της ευρυζωνικότητας στους Δήμους, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εξυπηρέτηση του πολίτη, τα ευρυζωνικά δίκτυα, η ΚτΠ σε σχέση με την απασχόληση, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τις δυνατότητες που προσφέρονται στους Δήμους κ.ά.
Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στην Δυτική Μακεδονία, όπου οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν την Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Κοζάνης και ενημερώθηκαν για το ευρυζωνικό δίκτυο "Bridge me", την εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.) και το Σ.Μ.Α. Κοζάνης, έτσι ώστε να γνωρίσουν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία γίνεται η Διαχείριση των Απορριμμάτων αλλά και τον βαθμό επιρροής στην επιτυχία της διαχείρισης και της εξυπηρέτησης των δημοτών διαμέσου των ηλεκτρονικών εφαρμογών που συμβάλλουν στην διαδικασία σε συνδυασμό με την εμπλοκή του Δήμου. Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αγρτουριστικό Δήμο Βελβεντού, όπου ο Δήμαρχος κ. Μανώλης Στεργίου παρουσίασε τα αναπτυξιακά έργα του Δήμου.
Ακολούθησε θεωρητική κατάρτιση στο Κιλκίς όπου κατατοπίστηκαν σχετικά με το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών, τα οφέλη που αναμένονται από αυτό για τους Κιλκισιώτες πολίτες, αλλά και το πώς διαχειρίζεται το έργο ο Δήμος Κιλκίς. Επίσης πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) όπου διαπιστώθηκαν οι λειτουργίες που διεκπεραιώνονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατά την διάρκεια της τελευταίας ημέρας του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη έγινε στον Σύνδεσμο Ο.Τ.Α. μείζονος Θεσσαλονίκης - στον Χ.Υ.Τ.Α. των Ταγαράδων και στο περιβαλλοντικό πάρκο της Θέρμης, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Ιωάννη Ζουρνά για τις αρμοδιότητες και τις δραστηριότητες του φορέα.
Κατά τη λήξη του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι έλαβαν το αντίστοιχο Πιστοποιητικό Παρακολούθησης κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους, αξιολόγησαν το πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και συζήτησαν τις δυνατότητες εύρεσης λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν τις περιοχές τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε σχέση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.