Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:25:25 πμ
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:18

«Πατάτα»ο Καποδίστριας

Ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας έφερε στους ελεύθερους Έλληνες ως διατροφικό δώρο την καλλιέργεια της πατάτας. Ύστερα από 180 χρόνια περίπου ο «Καποδίστριας 2» τείνει να εξελιχθεί σε «πατάτα» καθώς όλα είναι σχεδόν προαποφασισμένα αλλά λείπει το χρήμα.
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) παρέδωσε τη Δευτέρα στην ΚΕΔΚΕ την πρότασή του για τη νέα δομή των ΟΤΑ. Και οι πληροφορίες μας επιβεβαιώθηκαν - για άλλη μια φορά- καθώς η μελέτη του ΙΤΑ προβλέπει τρεις δήμους και εναλλακτικά δυο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας η μελέτη του ΙΤΑ για τρεις δήμους στο νομό έχει ως εξής:
1. Δήμος Κιλκίς μαζί με τους δήμους Γαλλικού και Πικρολίμνης.
2. Δήμος Μουριών, Δοϊράνης, Χέρσου και Κρουσσών
3 Δήμος Πολυκάστρου, Αξιούπολης, Γουμένισσας και Ευρωπού.
Η πρόταση αυτή που μοιάζει περισσότερο ως άσκηση επί χάρτου παρά ως λειτουργική λύση, είναι περισσότερο από βέβαιο θα προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως στο δήμο του βορειοανατολικού νομού, καθώς είναι απορίας άξιον πως συνδέονται λειτουργικά οι οικισμοί του Ισώματος με τον Ακρίτα! Επίσης στον ίδιο δήμο (Χέρσου, Μουριών, Δοϊράνης, Κρουσίων) βασική αδυναμία είναι η πολυσπερμία των οικισμών, οι τεράστιες αποστάσεις και η απουσία ενός αξιόλογου αστικού κέντρου που θα διαδραμάτιζε ενοποιητικό ρόλο πρωτεύουσας.
Επίσης αναμένονται αντιδράσεις στο δήμο Πολυκάστρου και Παιονίας κυρίως ως προς την επιλογή της έδρας στο Πολύκαστρο καθώς είναι βέβαιο ότι Γουμένισσα και Αξιούπολη έχουν διαφορετικές επιλογές.
 Αν ισχύσει το σενάριο με τους δυο δήμους, τότε Κιλκίς (εφτά δήμοι) και Πολύκαστρο (μαζί με τους τρεις της Παιονίας) θα οριστούν ως έδρες.
Η εφαρμογή του Καποδίστρια 2 , όποια κι είναι η τελική μορφή του, δεν είναι βέβαιη πανελλαδικά καθώς η ΚΕΔΚΕ απαιτεί την καταβολή των αχρεωστήτως παρακρατηθέντων πόρων στους ΟΤΑ και μόνο η πρώτη δόση ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ, τα οποία έπρεπε μάλιστα να καταβληθούν εντός του Αυγούστου. Ένα σενάριο που κυκλοφόρησε λοιπόν θέλει τον μεν «Καποδίστρια 2» να εξαγγέλλεται τώρα, αλλά να εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αγωνίζεται να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2009 και «διαρρέονται» σκέψεις για επιβολή πρόσθετων φόρων, οπότε οι πάντες αναμένουν από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της ΔΕΘ να ξεκαθαρίσει πολιτικά το θολό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο όλα θα κριθούν μέχρι τον Οκτώβριο οπότε και θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο νομών, τα σενάρια είναι επίσης πολλά, αλλά όλα δείχνουν ότι θα διασωθούν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις καθώς την κυβέρνηση απασχολούν κυρίως οι δήμοι. Οι νομαρχίες λοιπόν και η αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα διασωθούν, ακόμα κι αν ενισχυθεί η τριτοβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση ή  θεσπιστούν υπερνομαρχίες.