Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 6:57:47 μμ
Κυριακή, 15 Ιουνίου 2008 09:14

Σύλλογος “Φίλοι της Bαλκανικής Χλωρίδας QΧωρίς τα φυτά δεν έχουμε ζωή!

 Την Κυριακή 8 Ιουνίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Φίλοι της Βαλκανικής Χλωρίδας μαζί με μέλη του Συλλόγου Χίων Θεσσαλονίκης «Η Αγία Μαρκέλλα» και πολλούς επισκέπτες ανηφόρησαν στα Κρούσσια και, χωρίς επισημότητες, επισκέφτηκαν, ξεναγήθηκαν και χάρηκαν το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο. Ο καιρός δεν βοήθησε πολύ, αλλά 200 τουλάχιστον άτομα όλων των ηλικιών ήταν εκεί. Ήταν εκεί για πρώτη φορά και υπαίθρια καντίνα!
Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από το Φυσικό Περιβάλλον και ευαισθητοποιούν με το έργο τους την κοινωνία.
- Ο Ξενώνας φιλοξενούσε την ομαδική Έκθεση του Εικαστικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Χίων με θέμα «Μύθοι και Μυθοπλασίες των Ελληνικών Αρωματικών Φυτών», των κυριών Λάγιας Μανδραβέλη, Χαράς Μπούκα και Μαρίας Γαζάνη, που θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου.
- Στον Κήπο των Αισθήσεων η εικαστικός Μαρία Πασσαλή και οι συνεργάτες της είχαν εγκαταστήσει μπροστά στον καταρράκτη την πολύχρωμη σύνθετη εικαστική δημιουργία με θέμα τα «Χρώματα Ψυχής» και ο γλύπτης Παύλος Πανούσης εγκατέστησε τις δύο από τις τρεις σφαίρες του δίπλα στο ρυάκι.
- Στην αίθουσα πληροφόρησης εξακολουθεί να εντυπωσιάζει η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας f14 η οποία εμπνεύστηκε από τον Κήπο.  
Νέες κατασκευές παντού στον Κήπο, τον ομορφαίνουν και τον ολοκληρώνουν.
- Ο Ξενώνας ολοκληρώθηκε ως κτίριο. Μένει μόνο η επίπλωση και οι συσκευές της κουζίνας.
- Το βοτανικό θερμοκήπιο θα εντυπωσιάζει με τις αρχιτεκτονικές και βιοκλιματικές καινοτομίες του και θα φιλοξενεί όλα τα ευπαθή για το κλίμα της περιοχής φυτά της πατρίδας μας.
- Η διαχείριση του δασικού χώρου μεταξύ των δύο κήπων ανέδειξε μια πανέμορφη γωνιά και δημιούργησε άλλον ένα υδάτινο πόλο προσέλκυσης των μικρών ζώων της περιοχής.
- Ο Κήπος των Αισθήσεων περιφράχτηκε με μεταλλικά καλαίσθητα κάγκελα.
- Στην Αίθουσα Πληροφόρησης τοποθετήθηκε στην οροφή πάνινο σκίαστρο, εικαστική παρέμβαση με άριστα μικροκλιματικά αποτελέσματα (κατάλληλος δροσισμός και φωτισμός της).
- Εξασφαλίστηκε νερό και από γεώτρηση, άρα η και η βιωσιμότητά του για πολλές δεκαετίες, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά στο κλίμα παγκοσμίως.
Χρειάζεται προσοχή όμως στη συντήρηση των πρανών σε όλο το χώρο, γιατί οι μεγάλες βροχές που έπεσαν τελευταία ναι μεν ευνόησαν την ανάπτυξη των φυτών και γέμισαν τους ταμιευτήρες, αλλά δημιούργησαν και πολλά «νεροφαγώματα» στους εσωτερικούς χωμάτινους δρόμους.
Καλό είναι, επίσης, η ΔΕΗ να ευαισθητοποιηθεί και να υπογειοποιήσει τα καλώδια που είναι τώρα σε κολώνες (υπέργεια) και χαλούν την αισθητική της περιοχής
Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων: έργο εθνικής και παγκόσμιας σημασίας!
Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων ρίζωσε πια! Συγκαταλέγεται στους πιο σημαντικούς κήπους του κόσμου!
Ανήκει στη μεγάλη παγκόσμια οικογένεια των Βοτανικών Κήπων. Έχει αδελφό το Βοτανικό Κήπο της Ουψάλα και φίλους τους Κήπους του Μόντρεαλ, της Βαλένθια, του Παρισιού, της Βιέννης, των Βρυξελλών, του Περθ της Αυστραλίας, των Κιου του Λονδίνου …!
Τώρα θέλει τη φροντίδα όλων μας. Όπως ακριβώς κι ένα παιδί 8 χρονών. Τη φροντίδα των πολύ κοντινών του. Επισκεφτείτε τον Κήπο.  Γνωρίστε ένα έργο που διδάσκει και ψυχαγωγεί τους επισκέπτες, αλλά και διατηρεί τη φυσική κληρονομιά μας. Που είναι κήπος αναψυχής αλλά και επιστημονικό εργαστήριο. Μάθετε γι’ αυτόν και μάθετε από αυτόν.  Διαδώστε την ύπαρξή του.  Συντελέστε στη δημιουργία του μύθου του. Κάντε τον σύμβολο της περιοχής σας και στοιχείο της περηφάνιας σας.