Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:01:24 μμ

Αγροτικά νέα

kalampokiΟυδέν καλόν αμιγές κακού. Και η ευκταία πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δια των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Κιλκίς να καταπολεμήσει το επιβλαβές έντομο καραντίνας Diabrotiva virgifera Le Conte προκαλεί ανησυχίες κυρίως στους κτηνοτρόφους ότι η μείωση της παραγωγής αραβοσίτου θα έχει δυσμενείς στους ίδιους.
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 21:26

Η αμειψισπορά και πως θα την εφαρμόσετε

Συντάκτης:
Τους όρους και την εφαρμογή της αμειψισποράς διευκρινίζει με εγκύκλιό του, που είχε την προνοια να κοινοποιήσει στα μμε, η ΕΑΣ Αξιούπολης.
Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010 17:08

Η ΕΑΣ Κιλκίς στο πλευρό των σιτοπαραγωγών

Συντάκτης:
easΚοντά στους 5.000 αγρότρες-παραγωγούς ανέρχεται ο αριθμός που μέχρι σήμερα έχουν αποτανθεί και συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Σίτου Σκληρου υπογράφοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την ΕΑΣ Κιλκίς. Πρόκειται, όπως ήδη είναι γνωστό, για την υποχρεωτική βάσει σχετικού νόμου ένταξη των αγροτών στο εν λόγω πρόγραμμα το οποίο αφορά το ποιοτικό παρακράτημα για τις επόμενες τρεις χρονιές και που υλοποιείται για ολόκληρο το νομό Κιλκίς από την ΕΑΣ Κιλκίς.
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 12:52

Προγράμματα στήριξης μελισσοκομίας

Συντάκτης:
meliΜε την έκδοση της υπ’ αριθμ. Ε(2010) 6054 τελικό/14-9-2010 απόφασης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για την τριετία 2011 – 2013 (1/9/2010 – 31/8/2013). Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομικών και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πρόκειται να δοθεί και τυπικά η έγκριση για τη συνολική δαπάνη υλοποίησης του τριετούς προγράμματος (2011 – 2013) καθώς και η έγκριση διάθεσης πίστωσης για την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων του προγράμματος για το 2011.
Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 14:22

Πιστωμένοι σήμερα οι λογαριασμοί των αγροτών

Συντάκτης:
AteΟ Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης επιβεβαίωσε αυτά που από τα μέσα Σεπτεμβρίου προαναγγείλαμε. Οι επιδοτήσεις κατά το ήμισυ θα καταβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου και το υπόλοιπο πριν τις γιορτές. Ο κ. Σκανδαλίδης λοιπόν τη Δευτέρα ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα πληρωμών όχι μόνο των δικαιωμάτων, αλλά μιας σειράς κοινοτικών ενισχύσεων, όπως καταγράφεται στον πίνακα που δημοσιεύουμε.
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 09:31

ΕΑΣ Κιλκίς : Ενεργειακά φυτά και φωτοβολταϊκά

Συντάκτης:
easΣτους 67 ανήλθε ο αριθμός των παραγωγών που μέχρι τώρα υπέβαλαν τα απαιτούμενα έγγραφα για την συμμετοχή τους και την υπογραφή σύμβασης για ενεργειακά φυτά για την παραγωγή βιοντίζελ και 5.394,10 στρέμματα είναι ο συνολικός αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τους εν λόγω παραγωγούς μέχρι σήμερα.
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 09:30

Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αγρότες

Συντάκτης:
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) Κιλκίς ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΗΣΙΟΔΟΣ το οποίο απευθύνεται σε όλους τους αγρότες – γυναίκες και άνδρες – όλων των ηλικιών – ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο και την εθνική τους προέλευση. Η Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Γ.Γ.Ε.Ε.) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης σχεδίασε και υλοποιεί μέσω του Ινστιτούτου Δια βίου Μ Ενηλίκων (Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.) το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης ΗΣΙΟΔΟΣ.
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:04

Πληρώνει με 18 λεπτά

Συντάκτης:
easΗ δεύτερη προσπάθεια πώλησης του σκληρού σταριού των αγροτών που συγκέντρωσε για λογαριασμό τους η ΕΑΣ Κιλκίς στέφθηκε από επιτυχία. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε την Τρίτη 19 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι με ισάριθμες προσφορές. Επιλέχθηκαν οι δυο πλέον συμφέρουσες προσφορές, δόθηκε χρόνος για μεγαλύτερη προσφορά και τελικά οι περίπου 3.000 τόνοι κατακυρώθηκαν στην εταιρεία «Θεσσαλικά Σιτηρά» έναντι 19,5 λεπτών/κιλό.
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 09:50

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς Τuta absoluta

Συντάκτης:
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς μετά από την εμφάνιση του εντόμου καραντίνας Tuta absoluta στο νομό και προκειμένου να αποφευχθεί η  περαιτέρω εξάπλωσή του, ενημερώνει τους καλλιεργητές τομάτας – επιτραπέζιας και βιομηχανικής- τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του βλαβερού εντόμου. Να σημειωθεί ότι το έντομο προσβάλλει τα φύλλα, τους βλαστούς αλλά και τους καρπούς κυρίως της τομάτας, αλλά  μπορεί να προσβάλλει και τη μελιτζάνα, την πιπεριά, την πατάτα, το φασόλι και ορισμένα αυτοφυή είδη όπως  την αγριοτοματιά,  το γερμανό και τον τάτουλα.
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 09:49

Λήψη μέτρων κατά του επιβλαβούς Diabrotica virgifera Le Con

Συντάκτης:
Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Κιλκίς προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte, καθορίζει οριοθετημένες ζώνες όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της απόφασης της Επιτροπής 2003/766/ΕΚ. Από μετρήσεις που έχουν γίνει το επιβλαβές  έντομο έχει βρεθεί σε όλο το νομό και προκαλεί στην καλλιέργεια αραβοσίτου πολύ μεγάλες ζημιές, προσβάλλει το ριζικό σύστημα, τα φύλλα, τα στελέχη, και τους σπάδικες.