Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 5:31:23 μμ

Αγροτικά νέα

Σάββατο, 24 Ιουνίου 2023 22:18

Άντε να ζήσουν οι αγρότες

Συντάκτης:

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται ο φετινός θερισμός-αλωνισμός των σιτηρών στο νομό.
Κοντά στην καταβαράθρωση των τιμών ήρθε να προστεθεί και η μειωμένη παραγωγή καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις για αποδόσεις 250 έως 300 κιλών διαψεύδονται. Οι συνεχείς βροχές μέσα στον Ιούνιο μείωσαν και την απόδοση και την ποιότητα των προϊόντος ενώ σε πολλά χωράφια δεν μπορούν να μπουν ακόμα θεριζοαλωνιστικές επειδή βουλιάζουν.

Η Τράπεζα Πειραιώς πορεύεται σταθερά προς ένα βιώσιμο αύριο, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας οριζόντια, σε όλες τις περιοχές δράσης της, κριτήρια Περιβάλλοντος, Κοινωνικής Συνοχής και Διακυβέρνησης (ESG). Παράλληλα, παραμένει στην αιχμή της πρωτοπορίας και στον αγροτικό τομέα. Υπηρετεί με συνέπεια, όραμα και σχέδιο πρακτικές ευφυούς γεωργίας, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Πέρυσι ήταν η ευκαιρία για τους αγρότες -σιτοπαραγωγούς να πάρουν λίγα χρήματα καθώς λόγω του πολέμου εκτοξεύτηκαν οι τιμές. Μόνο που οι αποδόσεις κινήθηκαν σε χαμηλά έως απογοητευτικά επίπεδα. Το «στήσιμο» πλην των κριθαριών κινήθηκε κάτω από τα 200 κιλά. Και έμεινε η γλυκόπικρη γεύση πως με 150 κιλά το στρέμμα βγήκαν τα έξοδα κι έμεινε καθαρή «στο χέρι» η επιδότηση.

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 18:47

Από 12 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ

Συντάκτης:

Από σήμερα Δευτέρα 12-06-2023 οι παραγωγοί και οι φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ θα μπορούν να επεξεργάζονται και να υποβάλουν τις ΕΑΕ 2023 στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr.

Την Παρασκευή εκδόθηκαν τρείς αποφάσεις  οι οποίες περιγράφουν:

Στα πλαίσια της δράσης ΄΄Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας΄΄  και ΄΄Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων΄΄ έτους 2023, σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η κατάθεση για τη συμμετοχή στις δράσεις και  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν υποβάλλουν το αργότερο μέχρι την 30η Μαΐου του αντίστοιχου προγραμματικού έτους σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr.

Ξεκίνησαν οι πρώτες υποβολές επενδυτικών σχεδίων από συνεργατικά σχήματα, στο δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και ήδη, κατέθεσαν αιτήσεις 29 ομάδες παραγωγών από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, για ενίσχυση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στις πρώτες θέσεις, πανελλαδικά, στην έκδοση ψηφιακών ταυτοτήτων μελισσοκόμων βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) και το ανθρώπινο δυναμικό της που εμπλέκεται στη διαδικασία, να εργάζεται συστηματικά και οργανωμένα για την κατεύθυνση του προαναφερόμενου στόχου.

Μετά την έκδοση των πρώτων βασικών  αποφάσεων  εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, παρουσιάσθηκε σήμερα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τίθεται  σε λειτουργία στο  GOV.gr,  η δημόσια ψηφιακή πύλη για την υποβολή της Ενιαίας Αίτηση Ενίσχυσης για όλους τους αιτούντες και δικαιούχους αγρότες  έτους 2023 – ΟΣΔΕ 2023.

Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, για να στηρίζει τον αγροτικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε πρώτη το νέο μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την προσφορά της Κάρτας του Αγρότη και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οικείες Περιφέρειες για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης,  κατόπιν δημοσίευσης της υπ’ αρ. 164/2023 Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφησαν σήμερα 15 Μάϊου, οι νέες προγραμματικές συμβάσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και