Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 11:05:25 πμ

Αγροτικά νέα

Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται συνεχώς και επηρεάζουν αρνητικά την αγροτική παραγωγή και το γεωργικό εισόδημα. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έχει ειδικό Μέτρο στήριξης επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, που προβλέπει επιχορήγηση του 80% του κόστους εγκατάστασης συστημάτων αντιχαλαζικών διχτυών.

«Είναι μια σημαντική ημέρα για το Κιλκίς…». Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς στην ημερίδα του ΥΠΑΑΤ στο Επιμελητήριο Κιλκίς το απόγευμα της Πέμπτης 20 Απριλίου για τα μεγάλα αρδευτικά έργα που σχεδιάζει το Υπουργείο στο νομό και που ο προϋπολογισμός τους φθάνει στα 70 εκατομ. ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας προσκαλεί στην Εκδήλωση: «Δημόσιες Εγγειοβελτιωτικές Υποδομές – Σχεδιασμός και Χρηματοδοτικές Δυνατότητες από το ΥΔΩΡ 2.0 και το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023 στο Επιμελητήριο Κιλκίς.

Ευχές - Πάσχα 2023, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά

Προγραμματισμένες πληρωμές στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα που ανέρχεται σε 185,8 εκατ. Ευρώ καταβάλλονται από σήμερα όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνου Πετραλιά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τις καταβολές αποζημιώσεων και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποζημιώσεις και οι έκτακτες ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα από σήμερα 12 Απριλίου μέχρι τις 10 Μαΐου 2023, ανέρχονται σε 155 εκατ. ενώ για επιπλέον 30 εκατ. αποστέλλεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια δεύτερη δέσμη αιτήματος αποζημιώσεων, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνουν τις καταβολές αποζημιώσεων, καθώς και έκτακτων ενισχύσεων για τη ζωική και φυτική παραγωγή της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από σήμερα, 12.4.2023 έως τις 10.5.2023.

Ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές φέτας το 2022 όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος παραβρέθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις στην Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων το 2019.

Εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς μήλων και καστάνων μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Κατόπιν πρωτοβουλίας του ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργου  Γεωργαντά και εισήγησης του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, με απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ, παρατείνεται μέχρι την 29η Σεπτεμβρίου 2023, η προθεσμία πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον οργανισμό - του προηγούμενου έτους 2022 - η οποία, έληγε σήμερα.