Άρθρα Συνεργατών
Η εντυπωσιοθηρία και ο κενός λόγος ευθύνονται για την “παιδική χαρά”
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.
Είμαι κι εγώ κλεισμένος στο σπίτι μου όπως όλος ο κόσμος. Έχω δει τις ειδήσεις σε όλα τα κανάλια, περιηγήθηκα όλες τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και ψυχοπλακώθηκα.
Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, ιατρός, γραμματέας οργανωτικού ΚΙΝ.ΑΛ.
Όπως διαπιστώνετε από τον πίνακα, η περιοχή της Λομβαρδίας έχει 9.820 κρούσματα από το σύνολο των 14.955 κρουσμάτων στην Ιταλία. Οι θάνατοι είναι 890 στη Λομβαρδία από τους 1266 συνολικά.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ μια Ελλάδα όπου τα σχολεία με όμορφα ζωηρά χρώματα θα βρίσκονται έξω από τις πόλεις μέσα στη φύση και τα παιδιά θα διδάσκονται τη ζωή από φωτισμένους δασκάλους όχι μέσα σε γκρίζες αίθουσες αλλά στην αγκαλιά της μάνας γης.
Του Αναστάσιου Αμανατίδη, ιατρού, πρώην δημάρχου Κιλκίς και προέδρου του ΓΑΣ Κιλκίς (1979-1988).
Στήσαμε με τον Νίκο Χαλκίδη τον ΓΑΣ Κιλκίς, (Γυμναστικό Αθλητικό Σύλλογο) προερχόμενοι από τον Κιλκισιακό. Οι φιλοδοξίες μας πολλές!...
Του Παναγιώτη Τριαρίδη.
Πολλά πλέον ακούγονται και μαθαίνουμε για τρόπους απολυμάνσεις –αποστειρώσεις, μια από την μέθοδο αυτήν πρέπει να γνωρίζεται ότι είναι και το ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ.
Μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό του ΣΤΕΓΝΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ. Ο συγκεκριμένος διαλύτης είναι παράγωγο του πετρελαίου και η διαδικασία του ΣΤΕΓΝΟΥ ανακαλύφθηκε τυχαία στα μέσα του 19ου αιώνα χάρη στην παρατηρητικότητα ενός Γάλλου βαφέα υφασμάτων καθώς το τραπεζομάντηλο του, καθάρισε καλύτερα όταν πάνω σε αυτό έπεσε κηροζίνη. Από τότε μέχρι και σήμερα ο διαλύτης εξελίχτηκε σε τετραχλωρεθυλαινιο (PERC), ο οποίος έχει στην σύνθεση του 4 μέρη χλώριο γι αυτό ακριβώς και γίνεται απολύμανση-αποστείρωση των ενδυμάτων.
Πως γίνεται η διαδικασία; Λίγοι είναι αυτή που γνωρίζουν πραγματικά πως γίνεται το ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. Δεν είναι μια διαδικασία απλή και επιφανειακή αντιθέτως γίνεται σε μηχανές 14-18 κιλών, γίνεται πλύση των ενδυμάτων με τον διαλύτη PERC, για 6-10 λεπτά, στην διαδικασία αυτή ο διαλύτης περνά από πολλά φίλτρα τα οποία συγκρατούν τους δυσάρεστους λεκέδες στην συνέχεια ο διαλύτης πηγαίνει σε αποστακτήρα για να επανέλθει καθαρός και έτοιμος να ξαναχρησιμοποιηθεί, τα ρούχα στην συνέχεια ψεκάζονται με ζεστό αέρα (60-63 βαθμούς) γιατί ο διαλύτης αυτός είναι πτητικός και έτσι μετά από 30-35 λεπτά τα ρούχα, βγαίνουν καθαρά και έτοιμα για σιδέρωμα.
Σε όλη αυτή την διαδικασία δεν παρεμβαίνει καθόλου ανθρώπινο χέρι όλα γίνονται αυτόματα από της μηχανές. Από αυτήν την διαδικασία περνά το 90% των ρούχων και αυτό γιατί πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στις ετικέτες των ρούχων, για το υπόλοιπο 10% που δεν γίνεται ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ υπάρχουν άλλα απολυμαντικά για το υγρό καθάρισμα(WET CLEANING) μέσα στα ρούχα περιέχονται οδηγίες για τον σωστό καθαρισμό των ρούχων, είναι ένα είδος εγγύησης και αξιοπιστίας της κάθε εταιρίας που φτιάχνει ρούχα, γι αυτό καλό είναι να μην τις αφαιρείται, αν η ετικέτα είναι λάθος τότε υπάρχει σοβαρό θέμα να γίνει λάθος και από το καθαριστήριο, εκεί πλέον μετράει η πείρα και οι εμπειρία του επαγγελματία στεγνοκαθαριστή.
Τελικά καταλαβαίνετε ότι το καθαριστήριο δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά απαραίτητο κομμάτι της αλυσίδας υγιεινής διαβίωσης και έγινε μάλιστα τώρα επίκαιρο λόγο του κορονοϊού που εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Όλα τα χημικά και οι διαλύτες που χρησιμοποιούν τα καθαριστήρια είναι ελεγμένα και ¨φιλικά¨ προς τον άνθρωπο, συνεπώς είναι μια καλή και χρήσιμη λύση αν αναλογιστούμε την λειτουργικότητα και τα οφέλη που μας παρέχει.
Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, βουλευτή Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής.
«Ζούμε μια ιογενή λοίμωξη σε σχέση με τον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και πανικό στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Αρετή δεν σημαίνει υπακοή, δεν σημαίνει υποταγή στο άδικο. Πως δεν συγκρούομαι με κανέναν για να είμαι αρεστός σε όλους. Αρετή, σύμφωνα με την ετυμολογία, είναι η ιδιότητα του θεού Άρεως: το να μάχεται δηλαδή κανείς υπέρ του αγαθού, υπέρ του λαού και υπέρ της πατρίδας.
Η ιστορία της Μάρια και οι Γυναίκες του κόσμου που ζουν υπό περιορισμό
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής.
Η 36χρονη Μάρια Ούμαρ κατάγεται από το Ουαζιριστάν (βορειοδυτικό Πακιστάν). Οι γυναίκες στο Ουαζιριστάν ζουν υπό περιορισμό, σε ένα μικρό τμήμα του σπιτιού, αποκλειστικό γι΄ αυτές, όπως περίπου τα ζώα. Απαγορεύεται να βγαίνουν έξω χωρίς τη συνοδεία αντρών κ φυσικά δεν δικαιούνται να ψηφίζουν.