Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021, 12:23:19 μμ
etpa
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 12:47

Χρήστος Ανδρεανίδης : Νέα Νέα Ορλεάνη

Συντάκτης:
Τα τελευταία χρόνια ζούμε στην  ένταση των καταστροφικών φυσικών φαινομένων με ιδιαίτερη αγωνία για τους κατοίκους στις ακτές του κόλπου του Μεξικού. Κάθε φορά που κάποιος τυφώνας ή κυκλώνας ανεξάρτητα από όνομα ή κατηγορία ξεκινάει από την Καραϊβική πολλών ανθρώπων η σκέψη τρέχει στην Νέα Ορλεάνη. Δεν πήγα, αλλά γεωγραφικά άκουσα και ερεύνησα ότι η πόλη είναι κτισμένη στο δέλτα του Μισισιπή με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται δεκατέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εύκολα δηλαδή μπορεί να ξαναπλημμυρίσει και αν δεν σκορπίσει θάνατο να ξεσπιτώσει χιλιάδες ανθρώπους.
Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 08:09

Έλεος…

Συντάκτης:
Για να πληρώσει λιγότερο φόρο επί αγοράς ακινήτων που προορίζονταν για τα παιδιά του συνέστησε εταιρεία οφ σορ και έτσι τα ακίνητα του τα αγόρασε η εν λόγω εταιρεία και εν τω καιρώ τω δέοντι θα περιέλθουν με άλλες διαδικασίες στα παιδιά του και ούτω καθεξής…
Ο έξυπνος Νοεοέλληνας που συνέστησε την οφ σορ εταιρεία δεν είναι όποιος κι όποιος. Ο Υπουργός Εμπορικής ναυτιλίας είναι. Ο Γ. Βουλγαράκης.
Λαμπρός υπουργός. Και λαμπρό το παράδειγμά του. Για τα παιδιά μας εξάλλου εργαζόμαστε. Κι αν  μπορούμε να αποφύγουμε τον φόρο, όλοι τον αποφεύγουμε.
Θα πείτε, ένας υπουργός πρέπει να δίνει άλλο παράδειγμα. Να είναι σεμνός, ταπεινός και προ πάντων να πληρώνει φόρους. Ακόμα κι όταν μπορεί να τους αποφύγει.
Όντως ένας υπουργός αυτό θα έκανε. Ένας υπουργός όμως μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 09:24

Μέμνησο πρωθυπουργέ

Συντάκτης:
Ποιος λοιπόν ήταν ο δράστης της ένταξης στην τροπολογία Γεροντόπουλου της έκτασης στην Χαλκιδική, συμφερόντων της Μονής Βατοπεδίου; Ο Γεροντόπουλος δεν ήταν, από τα Υπουργείο δεν ξέρουν τίποτα οι άνθρωποι, ποιος άλλος μπορούσε να περάσει τροπολογία που ευνοούσε σκανδαλωδώς τη Μονή που μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα ξαναβγήκε στην επικαιρότητα  με σκανδαλώδη τρόπο;
Προφανέστατα κάποιος που έχει περισσότερη ισχύ από έναν - όχι υφυπουργό, αλλά κι από - απλό υπουργό. Και οι υπουργοί του άνω διαζώματος είναι λίγοι.
Αντί λοιπόν ο πρωθυπουργός να σφυρίζει αδιάφορα, καιρός να ξαναθυμηθεί τις ηρωικές εξαγγελίες του περί πάταξης της διαφθοράς, περί νταβατζήδων κ.ο.κ.
Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου για μια ανάλογη τροπολογία μέσα σε πέντε λεπτά έστειλε στο σπίτι τους 10 βουλευτές.
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 09:19

Βολές κατά ριπάς του Κώστα Πινέλη

Συντάκτης:
Λες και βρίσκονται σε άλλο νομό ή σε άλλη χώρα οι αιρετοί μας άρχοντες, όταν βγάζουν ανακοινώσεις με τις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανότητα να σταματήσει η λειτουργία του Παραρτήματος ΤΕΙ Κιλκίς. Αλήθεια, ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι καθυστέρησαν τόσα χρόνια να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να στεγάσουν το Τμήμα; Τώρα μάλιστα ζητούν να λειτουργήσουν και νέα Παραρτήματα στο Κιλκίς για να μην  υποστεί πλήγμα η τοπική οικονομία.

Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:51

Εκθεσιακά

Συντάκτης:
Τελικά πέραν της αυταπόδεικτης αξίας της, η ΔΕΘ έχει και μια παράπλευρη θετική συνεισφορά.. Βλέπουμε ενίοτε και τα πρόσωπα των υπουργών μας. Ανεβαίνουν ση συμπρωτεύουσα κι οι πλέον φιλότιμοι κάνουν και μια τουρνέ στους  πέριξ νομούς.
Προσέξτε, δεν ισχυριζόμαστε πως μόλις έρθουν θα μας γεμίσουν έργα και λύσεις στα προβλήματά μας. Δεν είναι για εμάς τους επαρχιώτες τα οφέλη. Για τους ίδιους είναι οι παράπλευρες θετικές συνέπειες. Διότι και στραβοί να είναι, όλο και  θα δουν κάποια από  τα αποκαϊδια της πολιτικής τους.
Και κουφοί να είναι θ’ ακούσουν τους πληγέντες από τις θεομηνίες των πράξεων ή παραλείψεών τους. Οπότε έχουν τουλάχιστον την ευκαιρία, το έναυσμα να μετανοήσουν.
Από αύριο αρχίζουν οι επισκέψεις. Προτείνουμε σε όσους εξ ημών των Κιλκισιωτών δουν και μιλήσουν μαζί τους, να σκεφτούν πως έχουν  χρέος να βοηθήσουν τους υπουργούς να γίνουν καλύτεροι.
Παρασκευή, 05 Σεπτεμβρίου 2008 08:50

Επετειακά… του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη

Συντάκτης:
 Του Σεφέρη είναι ο στίχος, ο θρηνητικός και συνάμα ελπιδοφόρος. Όμοια βαθύ ανέβασμα μας μέλλεται, ευαγγελίζεται ο ποιητής σε μας που κατρακυλήσαμε.
Σε όσους ίσως κατρακυλούν κάθε φορά. Και ανήμερα της 3ης του Σεπτέμβρη ήρθε στο νού του αμετανόητου, εμού του ΠΑΣΟΚου, η ποιητική προφητεία. Γιατί, αλίμονο, η επεξεργασία της μίζερης τωρινής κατάστασης με καρτεσιανή λογική οδηγεί στην απόγνωση. Πρώτη φορά η αντιπολίτευση ύστερα από έξι χρόνια κυβερνητικής …ασιτίας, πέφτει περισσότερο από την κυβέρνηση στην υπόληψη των πολιτών. 
Τετάρτη, 03 Σεπτεμβρίου 2008 15:51

Ημείς άδωμεν

Συντάκτης:
Υποτίθεται πως αναμένουμε τον υπουργό Δικαιοσύνης να επισκεφθεί το Κιλκίς μήπως και βρει λύση στο μείζον πρόβλημα της χωροθέτησης του Δικαστικού Μεγάρου Κιλκίς, όπως του έχει ζητήσει ο κ. Τσιτουρίδης. Υποτίθεται λέμε, διότι κανονικά ισχύει η δήλωση του Υφυπουργού Κ. Κιλτίδη ότι το Δικαστικό θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο της μεραρχίας.
Σε κάθε περίπτωση ένας ακόμα χρόνος καταγράφεται στο αστείο και τραγικό συνάμα σίριαλ που παρακολουθούμε άναυδοι οι πολίτες.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήρθε σχεδόν στην πόρτα του Κιλκίς, αλλά δεν την άνοιξε. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου προήδρευσε σε σύσκεψη για την χωροθέτηση Δικαστικού Μεγάρου εν, αλλά της Θεσσαλονίκης.
Ημείς απλώς και αενάως …άδωμεν
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:50

Βολές κατά ριπάς του Κώστα Πινέλη

Συντάκτης:
Κοροϊδία για τις φτωχές αγροτικές οικογένειες και τα παιδιά τους, αποτελεί η τροπολογία για τις 500 υποτροφίες σε παιδιά αγροτών που εισάγονται σε γεωπονικές ή άλλες σχολές με αντικείμενο την «αγροτική ανάπτυξη»! Κοροϊδία, γιατί με την αντιαγροτική πολιτική της οδηγεί στην φτώχεια και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες, και γιατί  συνεχίζει την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:31

Παιδία της συμφοράς

Συντάκτης:
Ετούτο το ΙΤΑ αν δεν κάνουμε λάθος είναι τεχνοκρατικό όργανο. Δηλαδή κάτι σαν τεχνικός σύμβουλος της ΚΕΔΚΕ. Δεν αποτελεί …βραχίονα της κυβέρνησης ώστε να υπεισέρχεται σκοπιμότητα κομματική ή μικροπολιτική
Αλλά τοτε τι σόι τεχνοκράτες είναι τούτοι που τράβηξαν μια γραμμή και συνένωσαν Χέρσο, Κρούσια, Δοίράνη και Μουριές. Έναν παλαβό του Κιλκίς να διορίζαμε και του ορίζαμε να συνενώσει τους 11 σε τρεις δήμους, σίγουρα καλύτερη πρόταση θα παρουσίαζε.
Ετούτοι οι τεχνοκράτες λοιπόν σίγουρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και η εργασία τους αποτελεί άσκηση επί χάρτου. Κατά το κοινώς λεγόμενον τα παιδία παίζει.
Ούτε οι πρώτοι άσχετοι τεχνοκράτες είναι, ούτε οι τελευταίοι είναι.
Εδώ κάποτε κάποιοι τεχνοκράτες της Νομαρχίας μας για να τεκμηριώσουν, υποτίθεται, το αίτημά τους από την κεντρική διοίκηση παρουσίασαν το ν. Κιλκίς  με νομαρχιακό ΑΕΠ λίγο μικρότερο από του Ζαίρ!
Παιδία είναι άλλωστε και παίζει.
Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008 15:14

Αναλογίες

Συντάκτης:
Πριν 10 χρόνια όταν ιδρύθηκε ο δήμος Κρουσσών με 40 τόσους οικισμούς σε μια τεράστια έκταση αλλά με μικρό πληθυσμό τιτλοφορήσαμε το σχετικό ρεπορτάζ: «Δέκα δήμοι κι ένα …έγκλημα».
Αν το σχέδιο του ΙΤΑ για τρεις δήμους μεταξύ των οποίων και ο ενιαίος δήμος Χέρσου, Μουριών, Δοϊράνης και Κρουσσών, υλοποιηθεί τότε δικαιωματικά το σχετικό ρεπορτάζ θα έχει τίτλο «Δυο δήμοι κι ένα ….έκτρωμα».
Μόνο άσχετοι ή προβοκάτορες μπορούν να εμπνευστούν ένα δήμο όπου οι ακραίοι οικισμοί του θα απέχουν περισσότερα από 80 χιλιόμετρα, η μεταξύ τους επικοινωνία θα επιτυγχάνεται σε περίπου δυο ώρες, ενώ δεν θα υφίσταται οικισμός με περισσότερους από (πραγματικούς) χίλιους κατοίκους ώστε να διαδραματίσει το ρόλο της πρωτεύουσας.
Όλοι μαζί στο Κιλκίς ΝΑΙ, σπάσιμο στο λεκανοπέδιο Δοϊράνης με ή χωρίς το Χέρσο ΝΑΙ, αλλά η συνένωση με το δήμο Κρουσσών είναι λύση και για γέλια και για κλάματα. Θα τους το πει άραγε κανείς από το Κιλκίς;
 
Θ.Π.