Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 1:04:17 πμ

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΤΥΡΩΝ.
Στις 5 Ιανουαρίου 1822 ο Ηλίας Μαυρομιχάλης δέχτηκε πρόσκληση από τον Επίσκοπο Καρυστίας Νεοφύτου και έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του πήγε στην Εύβοια μαζί με το θείο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και τον Ηλία Τσαλαφατινό, γνωστό Μανιάτη οπλαρχηγό, τέθηκε επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της Καρύστου και της Νότιας Εύβοιας γενικότερα.

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 23:09

Τα ψάρια του Βυθού

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αρχαία ελληνική σκέψη δεν ήταν δογματική. Κοτζάμ Δημόκριτος και έλεγε «Δοκεί μοι». Κοτζάμ Αριστοτέλης κι έλεγε «ενδέχεται» ή «άλλως έχει». Αλλά και η δημοκρατία των Αθηνών στις αποφάσεις που έπαιρνε έλεγε: «έδοξε τη βουλή και τω δήμω». Δόγμα δεν υπήρχε τότε . Αυτό ήρθε με τις θρησκείες. Το ίδιο και η κομματική «γραμμή», που περιορίζεται σε μία άποψη. Η εξέλιξη της σκέψης δεν γίνεται πάνω σε ράγες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν διάφορες φιλοσοφικές σχολές που συμπλήρωναν η μία την άλλη, κι αυτό ήταν ο πνευματικός πλούτος της. 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι:
Βόσσου (Μάγδα) Μαγδαληνή, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Παν. Αθηνών / Ιδιωτική Υπάλληλος.
Μπακογιάννη Μαρία, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Παν. Αιγαίου (Ρόδος), Κατεύθυνση: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Αρθρογράφος.
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας στο Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 22:34

Το δικό μου Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Με ρώτησε πρόσφατα Κιλκισιώτης φίλος:
- Ζεις πάνω από σαράντα χρόνια στην πόλη μας. Αν φύγεις κάποτε από τον τόπο μας τι θα θυμάσαι;
- Αν κάποτε φύγω, θα πάρω στη σκέψη μου το δικό μου Κιλκίς, το αγαπημένο.
- Και ποιο είναι το δικό σου Κιλκίς;

Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 20:14

Η Πλεονεξία με διαφορετική ματιά

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος.

Τι είναι η πλεονεξία:
Πλεονεξία (από το πλέον έχειν) είναι η ακατάσχετη ροπή του ανθρώπου να έχει όσον το δυνατόν περισσότερα υλικά αγαθά, συγχρόνως δε και η ακατάπαυστη φροντίδα και επιδίωξη να τα αυξήσει ακόμη και με ζημιά και βλάβη του άλλου.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της Νεοελληνικής Ιστορίας, είναι αυτό της Φιλικής Ιστορίας. Πολλά παλαιά και νέα έργα, μελέτες και βιβλία, έχουν εκδοθεί για την Φιλική Εταιρεία και στην χώρα μας και είδαν το φως και σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα στις βαλκανικές και κυρίως στη Ρωσία-Σοβιετική Ένωση που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν πάντα ένα θέμα σημαντικό για τους αρχαίους Έλληνες, σύμφωνα με αρκετούς μύθους που μένουν ακόμα επίκαιροι, με νόημα διδακτικό με σαφή συμβολισμό. Στην Κρήτη όποιος δεν φύτευε ένα ελαιόδεντρο, πλήρωνε πρόστιμο πενήντα στατήρων.

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα.

Αυτή την περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, προετοιμάζεται και υλοποιείται χωρίς τυμπανοκρουσίες, ένα πολυεπίπεδο σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα, διεθνείς επαφές και ισχυρή πολιτική βούληση, για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων πλευρών και την ακατάσχετη φοβική κωλυσιεργία κάποιων γραφειοκρατών, το Αναπτυξιακό Σχέδιο του Κιλκίς έχει ήδη τύχει ευμενούς αποδοχής τόσο από την επιχειρηματική κοινότητα, τους επενδυτές, όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν σ’ αυτή την προοπτική.

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 13:16

Το παιχνίδι των ρόλων

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Το παιχνίδι των ρόλων, (Λουίτζι Πιραντέλλο).
Η διάκριση των εξουσιών, θεμελιωτικός παράγοντας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα και αίσθηση του μέτρου.
Ο πλέον ίσως απαιτητικός ρόλος είναι εκείνος της αντιπολίτευσης. 

Εκεί στα μέσα του 1990 και της αρχές του 1991 ακριβώς πρίν 30 χρόνια ήταν που εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο οι πρώτες οικογένειες Ποντίων προσφύγων από την τέως ΕΣΣΔ, κυρίως από Ουζμπεκιστάν και Ρωσία. 

Οι πρώτες 17 οικογένειες είχαν συγγένειες 2ου και 3ου βαθμού με Ποντιακές οικογένειες που ήρθαν από τον Πόντο και τη Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο, κατα την χρονική περίοδο 1924 έως και το 1940.