Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 4:22:20 μμ

Του Νίκου Κουζίνη.

Καταστροφική πολεμική επιχείρηση των Ελλήνων κατά των Οθωμανών, σε μια δύσκολη περίοδο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Διεξήχθη στις 24 Απριλίου 1827, την επομένη του θανάτου του Γεωργίου Καραϊσκάκη, στην περιοχή Ανάλατος (σημερινή Νέα Σμύρνη), με σκοπό τη διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης από τις δυνάμεις του Κιουταχή.

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 14:45

Για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Σε ένα παλιότερο άρθρο μου στις εφημερίδες μετά το ιστορικό 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, είχα γράψει: «Το ΚΚΕ κάνει Συνέδρια, τα άλλα κόμματα πανηγυράκια». Και αυτό με την έννοια της συγκρότησης του σώματος του Συνεδρίου και των διαδικασιών.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Πέρασαν 108 χρόνια από τον θάνατο του Ήρωα των Ηρώων του Ταγματάρχη Βελισσαρίου, την 13η Ιουλίου 1913 στη μάχη των στενών Κρέσνας.
Ξεφυλλίζοντας το αρχείο μου, θα αναφερθώ, για ένα σημαδιακό όνειρο εγγονού διασωθέντος Εύζωνά του, το οποίο θα διαβάσετε αυτούσιο παρακάτω.

Του Νίκου Κουζίνη.

Η Ευρώπη διαχρονικά υπήρξε πεδίο σύγκρουσης συντηρητικών και προοδευτικών θεωριών. Οι δήθεν τεχνοκρατικές, ως βάση, αντίληψεις επιβολής των συντηρητικών θεωριών, δεν διαφέρουν μεταξύ τους είτε όταν αναφερόμαστε στην Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα είτε στην κατάργηση του νομίσματος σήμερα. Κοινός τόπος των θεωριών αυτών, η βίαια επιβολή τους από μικρες ομάδες ανθρώπων, με ελέω Θεού εξουσία και με προφανώς απόλυτα συμφέροντα προσωπικής ισχύος, κέρδους και καπήλευσης της εξουσίας.

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 10:45

Πολιτικολογίες

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Ως πολιτικοποιημένο άτομο, παρακολουθούσα πάντα τους πολιτικούς διαλόγους των απλών ανθρώπων στις διάφορες παρέες στα στέκια μας. Συνέλεξα σοβαρές αντιφάσεις στα κατά καιρούς λεγόμενά τους τις οποίες σταχυολόγησα και καταθέτω.
Σ’ ακούω δεξιέ φίλε μου να λες:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης.

«Ούτε εκκλησιά χωρίς καμπάνα, ούτε χωριό χωρίς πουτάνα» λέει η γνωστή παροιμία, αλλά στο Κιλκίς της δεκαετίας του 30 υπήρχαν μόνο καμπάνες και όχι πουτάνες, αφού η πορνεία ήτοι «η επί χρήμασι και άνευ ουδεμίας προτιμήσεως παράδοσις του γυναικείου σώματος προς γενετήσιον ομιλίαν εις διαφόρους άνδρας αλληλοδιαδόχως και κατά την αυτήν εποχήν», σύμφωνα με τον ορισμό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας, ήταν ανεπιθύμητη.

Σάββατο, 17 Ιουλίου 2021 22:23

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Για 40 και πλέον χρόνια υπηρετώ την αριστερά, είτε ως απλός ψηφοφόρος, είτε ως μέλος ή στέλεχος. Και σταθερά στάθηκα απέναντι στον μεταπολιτευτικό διπολισμό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η αντιπολιτευτική μου στάση στα παραπάνω κυβερνώντα κόμματα της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας δεν με εμπόδισε να αναγνωρίζω τα θετικά της διακυβέρνηςης και των δύο.

Του Θανάση Βαφειάδη.

«Η ύπουλα ψευτοηθική και ερωτικά απολίτιστη επαρχία ξετροχιάζει και τους πιο φυσιολογικούς εφήβους. Σ’ όποιους η τύχη δεν χάρισε ένοχους έρωτες, περίπλοκους κι επικίνδυνους (είναι αφάνταστη η ερωτική τόλμη που χαρακτηρίζει και τις πιο ενάρετες επαρχιώτισσες), δεν απομένει άλλος αξιόπρεπος δρόμος απ’ τον γάμο. Κι όταν ο γάμος ή η εγκράτεια είναι αδύνατη, τότε τ’ απαίσια Ταμπάκικα σε περιμένουν…».

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Ο Καραϊσκάκης μην μπορώντας να ελεθερώσει απ ευθείας την Αθήνα, έκανε ελιγμό στα νότα του Κιουταχή που πολιορκούσε την Αθήνα.
Ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου με 2.500 άνδρες από την Ελευσίνα, αφήνοντας στην Ελευσίνα αρχηγό τον Βάσο. Στις 27 το βράδυ έφτασε στην Δόμβραινα και επιτέθηκε αμέσως στο χωριό, κατόρθωσε να το κυριεύσει σχεδόν όλο, εκτός από τρις πύργους και λίγα σπίτια στα οποία κατέφυγαν οι εχθροί.

Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου. Από την τηλεόραση και τον εκτυπωτή, μέχρι και το αγαπημένο σου ηχοσύστημα, θέλεις όλα να δουλεύουν ρολόι.

Τι γίνεται όμως όταν κάποια από τις συσκευές σου χαλάσει; Δεν χρειάζεται να σε πιάνει πανικός. Ευτυχώς για σένα, υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες και άριστη εξυπηρέτηση για να σε βγάλουν από την δύσκολη θέση και να μην αισθάνεσαι ότι ήρθε η καταστροφή του κόσμου!