Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 10:00:17 πμ
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 21:57

«Ο ηρωικός έφεδρος Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος»

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος. Η πρώτη εν ψυχρώ εκτέλεση των κατακτητών Γερμανών.

Ο Δημήτριος Ίτσιος γεννήθηκε το 1906 στην ακόμα σκλαβωμένη τότε Μακεδονία από Βλάχους γονείς.
Με την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου επιστρατεύθηκε ως έφεδρος Λοχίας και υπηρετούσε στο Μπέλες, πάνω από το χωριό του, τα Άνω Πορόϊα Σερρών.

Του Ευάγγελου Μαυρογόνατου.

«Κατ΄ ανάγκη η κυρίαρχη κρατική εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός προσώπου ή ενός στενού κύκλου προσώπων ή του πλήθους (του λαού). Και όταν μεν αυτοί άρχουν, αποβλέποντες στο γενικό καλό, τότε έχουμε τα ορθά πολιτεύματα, όταν δε ο ένας ή οι ολίγοι ή οι πολλοί ασκούν την εξουσία τους, αποβλέποντας στην ικανοποίηση του δικού τους συμφέροντος, τότε έχουμε τις λεγόμενες «παρεκβάσεις» (δηλαδή τα διεφθαρμένα πολιτεύματα)».

Πως τα Ελληνικά Μουσεία και ο ιστορικός πλούτος του πιο αρχαίου ευρωπαϊκού πολιτισμού περνούν στη ψηφιακή εποχή μέσω της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 11:12

Η παντοδυναμία του φόβου

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Οι πρόσφατες δέκα δολοφονικές σφαίρες μας υπενθυμίζουν τι σημαίνει για τη σκοτεινή πλευρά της δημόσιας σφαίρας ο δημόσιος λόγος.
Όταν δολοφονείται ένας δημοσιογράφος, καταδικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία να πορεύεται στη σκιά του φόβου κάποιων αόρατων «παικτών».

Ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση ΑΕΙ, Στρατιωτικών Σχολών και Ερευνητικών Φορέων – ποια έργα εντάσσονται, ποιοι λείπουν.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Η δράση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, που έφερε την τέχνη της Όπερας στις σχολικές αίθουσες και διδάσκει ακόμη και σήμερα.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 22:46

Τόλμησε το, πες την Αλήθεια!

Συντάκτης:

Γράφουν οι:
Μαγδαληνή (Μάγδα) Βόσσου, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ε.Κ.Π.Α. / Ιδιωτική Υπάλληλος.
Μπακογιάννη Μαρία, Τελειόφοιτη Φοιτήτρια Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, Παν. Αιγαίου, Κατ.: Διεθνών Σχέσεων και Οργανισμών / Αρθρογράφος.
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 22:39

Οχυρωματική Γραμμή Μεταξά 1936-41

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης.

Το 1936 η Ελληνική κυβέρνηση για να αποτρέψει την βουλγάρικη επεκτατική πολιτική, και τον προαιώνιος πόθος της Βουλγαρίας για έξοδός της στη «θερμή θάλασσα» (Αιγαίο Πέλαγος) έπρεπε να λύσει το εξής πρόβλημα.

Κυριακή, 11 Απριλίου 2021 22:35

Η άνοια και η άγνοια

Συντάκτης:

Γράφει o Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Όποιος δεν έχει κάτι το κοινό  να μοιραστεί με εμάς, δεν έχει κανένα λόγο να συγκρουστεί μαζί μας. Αντίπαλός μας είναι αυτός που επιθυμεί  ό,τι κι εμείς. Υπό την έννοια αυτή  «αντίπαλοί μας είναι οι πιο κοντινοί μας» λέει ο Σπινόζα.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το ότι η χώρα μας έχει ένα εξαίσιο περιβάλλον είναι γνωστό στους περισσότερους Έλληνες και σε αρκετούς από τους επισκέπτες της χώρας, οι οποίοι την προτιμούν πολλές φορές για τη φυσική ομορφιά της.