Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 2:29:43 πμ

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της Νεοελληνικής Ιστορίας, είναι αυτό της Φιλικής Ιστορίας. Πολλά παλαιά και νέα έργα, μελέτες και βιβλία, έχουν εκδοθεί για την Φιλική Εταιρεία και στην χώρα μας και είδαν το φως και σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα στις βαλκανικές και κυρίως στη Ρωσία-Σοβιετική Ένωση που ιδρύθηκε και αναπτύχθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Η προστασία του περιβάλλοντος ήταν πάντα ένα θέμα σημαντικό για τους αρχαίους Έλληνες, σύμφωνα με αρκετούς μύθους που μένουν ακόμα επίκαιροι, με νόημα διδακτικό με σαφή συμβολισμό. Στην Κρήτη όποιος δεν φύτευε ένα ελαιόδεντρο, πλήρωνε πρόστιμο πενήντα στατήρων.

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα.

Αυτή την περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, προετοιμάζεται και υλοποιείται χωρίς τυμπανοκρουσίες, ένα πολυεπίπεδο σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα, διεθνείς επαφές και ισχυρή πολιτική βούληση, για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Παρά τις αντιδράσεις ορισμένων πλευρών και την ακατάσχετη φοβική κωλυσιεργία κάποιων γραφειοκρατών, το Αναπτυξιακό Σχέδιο του Κιλκίς έχει ήδη τύχει ευμενούς αποδοχής τόσο από την επιχειρηματική κοινότητα, τους επενδυτές, όσο και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που πιστεύουν σ’ αυτή την προοπτική.

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 13:16

Το παιχνίδι των ρόλων

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Το παιχνίδι των ρόλων, (Λουίτζι Πιραντέλλο).
Η διάκριση των εξουσιών, θεμελιωτικός παράγοντας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα και αίσθηση του μέτρου.
Ο πλέον ίσως απαιτητικός ρόλος είναι εκείνος της αντιπολίτευσης. 

Εκεί στα μέσα του 1990 και της αρχές του 1991 ακριβώς πρίν 30 χρόνια ήταν που εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο οι πρώτες οικογένειες Ποντίων προσφύγων από την τέως ΕΣΣΔ, κυρίως από Ουζμπεκιστάν και Ρωσία. 

Οι πρώτες 17 οικογένειες είχαν συγγένειες 2ου και 3ου βαθμού με Ποντιακές οικογένειες που ήρθαν από τον Πόντο και τη Ρωσία και εγκαταστάθηκαν στο Πολύκαστρο, κατα την χρονική περίοδο 1924 έως και το 1940.

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου, Θεολόγος - Σπουδάστρια Εργοθεραπείας.

Στο άκουσμα της λέξηs «Θεολογία» στις μέρες μας ποικίλες, αντιφατικές σκέψεις δημιουργούνται, προερχόμενες κυρίως από άγνοια του αντικειμένου και της ουσίας της, καθώς έχει λανθασμένα για δεκαετίες συνδεθεί με την παροχή ομολογιακής, κατηχητικής εκπαίδευσης και όχι με τον θρησκευτικό εγγραμματισμό  των εκπαιδευομένων.

ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΙΜΕΣ.

Ήταν αρχές του 2010 όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για μια νέα αλλαγή στο οργανωτικό και  χωροταξικό κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η βιασύνη και η προχειρότητα δυστυχώς επικράτησαν. Ο ορθολογισμός, τα τοπικά χαρακτηριστικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.  

Δευτέρα, 31 Μαϊος 2021 22:34

Τα κλειδιά

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος – συγγραφέας.

Τα άστρα χαμήλωναν στα μάτια σου, όταν το φεγγάρι διψασμένο έγερνε στην άκρη της ψυχής σου  να ξεδιψάσει, καθώς εσύ βυθιζόσουν μέσα στις μύριες σκέψεις σου. Κλεινόσουν σαν το στρείδι στο όστρακό του στου βυθού  του την ωκεάνια ερημιά. Συλλογιζόσουν πως οι πιο δύσκολοι δρόμοι είναι οι κυκλικοί. Αυτοί που μας πάνε και μας φέρνουν στο ίδιο μέρος.  Λογιζόσουν  πως καθετί το σημαντικό είναι δύσκολο.  Και το καθετί γίνεται σημαντικό,  όταν χαρίζει ψυχή στη ζωή και στην πολιτική δίνει ελπίδα.

Πως εξελίσσονται οι επενδύσεις σε υποδομές μεταφορών, η επίδραση της κρίσης και ο μελλοντικός σχεδιασμός, με πόρους της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ..

του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Του Νίκου Κουζίνη.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ
Είναι πλατιά γνωστή η άποψη πως το Βυζάντιο χάθηκε από τον θρησκευτικό του φανατισμό, μια που –λένε- προτίμησε να μείνει ορθόδοξο, παρά να ενωθεί με τους παπικούς ώστε να σωθεί από τους Τούρκους. Είναι ψέμα. Όπως πολλά ιστορικά θέματα, έχει διαστρεβλωθεί από διάφορους. Το Πατριαρχείο της. Κωνσταντινούπολης είχε γίνει Ενωτικό.