Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024, 2:06:00 πμ
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 13:17

Μια φωτογραφία 105 ετών

Συντάκτης:

Του Βασίλη Αθανασιάδη.

Εκεί στις βορειοανατολικές ακτές του Ευξείνου Πόντου, στο Κουμπάν της Ρωσίας από τα μέσα του 19ου αιώνα και κυρίως μετά το 1860, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, μετακινήθηκαν στην εύφορη γη (ο Καναδάς της Ρωσίας) για να αρχίσουν μια καινούργια ζωή μακριά από τον βαρύ οθωμανικό ζυγό.

Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021 08:32

Παραμύθι χωρίς όνομα... και τέλος

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Η πάλη των τάξεων, που κυριαρχεί για αιώνες στη σκέψη της ανθρωπότητας, έφτασε στο τέλος της.
Ό,τι δεν κατάφερε ο κορπορατισμός του Ιωάννη Μεταξά, η διορισμένη ΓΣΕΕ του Γεωργίου Παπαδόπουλου και ο Νόμος 330 του Κωνσταντίνου Λάσκαρη, το πετυχαίνει το εργασιακό νομοσχέδιο του κ. Κωστή Χατζηδάκη, που δίκαια μπορεί να περηφανεύεται ότι μας ελευθέρωσε από τα δεινά της εργοδοσίας.
Εκεί που ο εργοδότης πίεζε να νομοθετηθεί η περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», για λόγους εξυπηρέτησης των αναγκών της εταιρείας του, τώρα ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε απόλυτο κυρίαρχο.
Το αίτημα θα προέρχεται από τον εργαζόμενο και μόνο.
Ναι, όπως το διαβάζετε.
Ο εργαζόμενος, αγνοώντας τις ανάγκες της δουλειάς, υποβάλλει αίτηση να του επιτρέψει ο εργοδότης του να εργαστεί 4 δεκάωρα, χωρίς επιπλέον αμοιβή, προκειμένου να κάτσει την Παρασκευή με την οικογένειά του.
Δηλαδή ο εργαζόμενος των 600 ευρώ παίρνει επιτέλους την εκδίκησή του, και αντί να υφίσταται την πίεση του εργοδότη για απλήρωτες υπερωρίες, τώρα ο ίδιος από μόνος του θα το ζητάει για να απολαύσει την επώδυνη αμηχανία να τρώει τα σωθικά του αφέντη του.
Αυτό είναι επανάσταση.
Τα αφεντικά στη γωνία να περιμένουν πότε θα ζητήσει ο εργαζόμενος να «διευθετήσει» το ωράριό του.
Η ελληνική εργοδοσία βρίσκεται σε αναβρασμό για την ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησής μας.
Η Ευρώπη κι ο κόσμος όλος παρακολουθούν άφωνοι τη μεγάλη ανατροπή και αγωνιούν για τα θέσμια των πατεράδων τους.
Συντετριμμένα τα μέλη της χειμαζόμενη τάξης των Ελλήνων καπιταλιστών αποφασίζουν να μην αντιδράσουν οι ίδιοι, αλλά να πιέσουν τους αυριανούς τους δυνάστες, ως πιο έμπειρους, να κατεβούν εκείνοι στο δρόμο και να εκδηλώσουν σθεναρά την αντίθεσή τους προς τον κ. Χατζηδάκη, τον άνθρωπο που δεν σέβεται τα ιερά και τα όσια της φυλής.
Στο τέλος καταπιεστές και καταπιεζόμενοι, όλοι μια μεγάλη αγκαλιά, υμνολογούν τον άνθρωπο που γύρισε σελίδα.
Το παραμύθι μας έφτασε στο τέλος του, με την Κοκκινοσκουφίτσα να τρώει τον λύκο και τη γιαγιά να παίρνει τα βουνά, για να μην τρελαθεί στα γεροντάματα.
Έτσι συνεχίζουν οι ίδιοι να ζούν καλύτερα, κι εμείς πολύ χειρότερα.
Άβε!

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

 «…Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μού έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Ομως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε» Έτσι είναι οι ΗΡΩΕΣ! Κάτι τους το λέει μέσα τους… Γι αυτό και είναι έτοιμοι… (Πατέρας του Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά).

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέας Οργανωτικού του ΚΙΝ.ΑΛ.
Σχηματικά, η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία είχε δύο κύριους πυλώνες: τα εργατικά συνδικάτα και το κόμμα. Στη συνέχεια και με την εξέλιξη των δεκαετιών, αυτοί οι πυλώνες συμπληρώθηκαν και εκφράστηκαν από χαρισματικούς ηγέτες και συμπεριληπτικούς θεσμούς, οι οποίοι άνοιξαν το κράτος προς την κοινωνία και επήλθαν αλλαγές που άμβλυναν τις ανισότητες, περιόρισαν τους αποκλεισμούς, εμπλούτισαν και εμβάθυναν τη συμμετοχή.

Τον Μάρτιο του 1822 φθάνει στο Δαδί ο Υψηλάντης με τον Νικηταρά επικεφαλής σώματος εκ 700 ανδρών και συναντάται με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο σπίτι του Αθανασίου Τσούτσου ο οποίος ήταν βουλευτής του Βουλευτικού σώματος.

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 21:12

Φιμωμένες μέρες

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ένας πολιτικός κρίνεται από την ιδεολογία, τη νοοτροπία και κυρίως από τη βιοτροπία του. Από τον τρόπο δηλαδή που χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά του.  Κανείς λαός και κανείς πολιτικός δεν δικαιούται να σιωπά για ζητήματα που άπτονται του συμφέροντος της πατρίδας.

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 21:35

Καρδιακή προσβολή ή προσβολή πανικού;

Συντάκτης:

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου* - Ψυχολόγος Α.Π.Θ.

Η Προσβολή Πανικού περιλαμβάνει 4 (ή περισσότερα) από τα παρακάτω αιφνίδια συμπτώματα που αναπτύσσονται εντός 10 λεπτών και μιμούνται αυτά της Καρδιακής Προσβολής: έντονο αίσθημα κοντανασέματος- δύσπνοιας ή πλακώματος και δυσφορίας στο στήθος, αίσθημα παλμών, αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, ναυτία ή επιγάστρια δυσφορία, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας, αισθήματα μη πραγματικότητας ή απομάκρυνσης από τον εαυτό, αισθήματα διάχυτου φόβου καρδιακής προσβολής, κινδύνου, επερχόμενου θανάτου, απώλειας του ελέγχου, απώλειας της ψυχικής ισορροπίας.

Υπογράφουν: Αγγελική (Άντζελα) Πατούλια, ασκούμενη Δικηγόρος / Απόφοιτη Πανεπιστήμιου Κύπρου / Αρθρογράφος.
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, ΠΜΣ Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021 20:04

Υπάρχει ζωή χωρίς κίνδυνο;

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Ο σύγχρονος Έλληνας έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να ζει χωρίς κινδύνους. Κατοικεί μέσα σε γερά σπίτια που τον προστατεύουν από σεισμούς και από καιρικά φαινόμενα, έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που προσθέτουν χρόνια στην ζωή του, έχει ασφάλεια στις μετακινήσεις, έχει κάποια σύνταξη για τα γεράματα, δεν έχει εμπειρίες απωλειών από πόλεμο και δεν είχε μέχρι και πέρυσι καμία εμπειρία απωλειών από επιδημίες.

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Πόσες φορές δεν είπαμε στη ζωή μας: ‘’Το μυαλουδάκι του παιδιού ρουφάει τα πάντα σαν το σφουγγάρι’’.
Πράγματι, το μυαλό των παιδιών, φρέσκο και καθαρό από τις έννοιες των μεγάλων, μαθαίνει γρήγορα και δέχεται και αφομοιώνει ό,τι του προσφέρεται. Η παιδική ηλικία που αποτελεί την άνοιξη της ζωής, είναι το ωραιότερο κομμάτι κάθε ανθρώπινης ύπαρξης με αποτέλεσμα, οτιδήποτε καταγράφεται στο ανθρώπινο μυαλό στη διάρκεια της ηλικίας αυτής να είναι θεμελιωμένο σε πολύ ισχυρές βάσεις.