Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:31:34 μμ

Εκπαίδευση

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 11:34

Μεγαλώνοντας ‘’ρηγόπουλα’’ και ‘’ρηγοπούλες’’

Συντάκτης:

Γράφει ο Σωτήρης Μαρκάδας, Διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κιλκίς.

Αυξάνονται!

Εμείς οι εκπαιδευτικοί συναντάμε όλο και περισσότερους/ες.

Η αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία συνιστά μια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος από την οποία επηρεάζεται ικανότητα του παιδιού να βάζει στη σειρά και να παράγει ήχους, συλλαβές ή λέξεις. Ένα παιδί με αναπτυξιακή λεκτική δυσπραξία παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες προγραμματισμού και εκτέλεσης κινήσεων οι οποίες είναι απαραίτητες για την άρθρωση των ήχων. Το παιδί δηλαδή γνωρίζει τι θέλει να πει αλλά ο εγκέφαλος του δεν δίνει τη σωστές εντολές στα αρθρωτικά όργανα, ώστε να παράγουν τους ήχους με ακρίβεια. 

Πέντε χρόνια πριν. Διαβάστε τι έγραφε η καθημερινή εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς (26-1-2019)

Δηλώνουμε ότι πρόκειται να υλοποιηθεί το ακόλουθο πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης, το οποίο εντάσσεται στην  εγκριθείσα, με αριθμό ένταξης ΦΕΚ 140/Β/20-1-2021, ΦΕΚ 758/Β/25-2-2021,  ΦΕΚ 4501/29-09-2021, ΦΕΚ Α΄ 136/03-08-2021 που δημοσιεύτηκε ο νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021 με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» και σας ενημερώνουμε, συνοπτικά, για το περιεχόμενο των παρακάτω άρθρων, τα οποία τίθενται σε άμεση εφαρμογή:

Στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Imagine the change you want to see in the EU συμμετέχει το Γενικό Λύκειο του Πολυκάστρου Κιλκίς, δημιουργώντας ένα βίντεο που αναφέρεται στην προσφορά των γυναικών και στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Αναλυτικότερα, επτά μαθήτριες δημιούργησαν ένα βίντεο με μηνύματα που στρέφονται κατά της έμφυλης βίας και αναδεικνύουν το πρόβλημα της ανισότητας των δύο φύλων

Όπως ενημερώνει η μαθηματικός και μέλος του συλλόγου διδασκόντων του Γε.Λ. Πολυκάστρου Κιλκίς, Νιτσιοπούλου Ανδρομάχη, στόχος του διαγωνισμού είναι να ενημερωθούν οι ευρωπαίοι πολίτες για τη δράση European Citizens' Initiative που στόχο έχει να ενθαρρύνει τους ευρωπαίους πολίτες να ενεργοποιηθούν και να συμβάλλουν και αυτοί με τον τρόπο τους στη διαμόρφωση της ευρωπαικής νομοθεσίας.  

Μέσω της ψήφου σας στο παρακάτω βίντεο, υποστηρίζετε τη προσπάθεια των μαθητριών να καταφέρουν να στείλουν το έργο τους στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου 2024.

 

Ψηφίστε πατώντας εδώ

 

Αναλυτικά η ενημέρωση του σχολείου

Είμαστε μια ομάδα μαθητριών του Γενικού Λυκείου Πολυκάστρου,Κιλκίς. Συμμετέχουμε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Imagine the change you want to see in the EU" με ένα βίντεο, που θίγει την καθημερινότητα της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και απαιτεί τη λήψη μέτρων τόσο για την ασφάλεια της όσο και για την προάσπιση της θέσης της και των δικαιωμάτων της. Αφορμή για το βίντεο αποτέλεσαν οι γυναικοκτονίες των τελευταίων ετών στη χώρα μας.   
Η Γυναίκα ήταν από την αρχαιότητα το σύμβολο της γονιμότητας, η πηγή της ζωής. Ενσάρκωνε αξίες όπως η αγάπη, η φροντίδα, η στοργή και η ασφάλεια. Ήταν η μητρική φιγούρα που “αγκάλιαζε” και προστάτευε τα παιδιά της. Θεά, Μάνα, Σύζυγος, Αγωνίστρια, η Αρχή των Πάντων...

Ανά τους αιώνες, οι γυναικείες φιγούρες λατρεύτηκαν ως θεές: της Σοφίας, της Ομορφιάς, της Οικογένειας, της Φύσης. Οι ίδιες, παρά τα περιορισμένα δικαιώματα που διέθεταν, συναγωνίστηκαν επάξια τους σπουδαίους άνδρες της εποχής τους και ανταποκρίθηκαν σε όλους τους ρόλους που κλήθηκαν να ενσαρκώσουν. Σπουδαίες φιλόσοφοι, ικανές μαχήτριες, στοργικές μητέρες, Ηγέτιδες που τίποτα δεν είχαν να ζηλέψουν από κανέναν άντρα.

Κι όμως, με το πέρασμα των αιώνων και μετά από τους τόσους αγώνες, από τον μητριαρχικό μινωικό πολιτισμό φτάσαμε στον πολιτισμό του 21ου   αιώνα στον οποίο η γυναίκα φαινομενικά διαθέτει περισσότερα δικαιώματα, δεν παύει ωστόσο να πέφτει θύμα εκμετάλλευσης, βίας, υποτίμησης και χλευασμού.

Σε μια κοινωνία όπου ο σεβασμός προς το γυναικείο φύλο τείνει να εκλείψει, παρουσιάζουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικά βήματα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις: Ζωή, Ισότητα, Δύναμη, Σοφία, Δικαιοσύνη είναι γένους θηλυκού... Ας επαναφέρουμε λοιπόν τις Γυναίκες στον θρόνο που τους αξίζει να κάθονται!

Σας καλούμε λοιπόν, να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια με την ψήφο σας, για να φτάσει η φωνή μας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα 10 βίντεο με τις περισσότερες ψήφους θα εξετασθούν από ειδική επιτροπή και τα τρία από αυτά θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες στις 21 Μαρτίου 2024.

Δείτε το βίντεο μας στο σύνδεσμο που ακολουθεί
https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/change-her-chains_en

και στηρίξτε μας με την ψήφο σας. Θα μας βοηθούσε, επίσης, η κοινοποίηση 
του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διαγωνισμός λήγει στις 28 Ιανουαρίου και κάθε ψήφος είναι πολύτιμη.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας,

Με εκτίμηση

 

Οι μαθήτριες

  • Μαρία Δέσποινα Παπαδοπούλου
  • Γιασεμή Σοφία Κόνσουλα
  • Κατερίνα Γιαννακούλη
  • Κατερίνα Γκαλιαμούτσα
  • Νικολέτα Μαυροματίδου
  • Μαρία Ιωακειμίδου
  • Μαρία Μπούρα

Η Επιμορφωτική Κιλκίς Μ.Ε.Π.Ε.-ΚΔΒΜ, ως Πάροχος Κατάρτισης και με πολυετή λειτουργία σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ ανέργων και επιχειρήσεων, ενημερώνει τους επιχειρηματίες αλλά και τους ανέργους για την έναρξη αιτήσεων του «προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 25 έως 45 ετών.

Με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, δωρεά του Ομίλου Sunlighr Group, ενισχύθηκε σήμερα, στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας για την Εκπαίδευση, το Δημοτικό Σχολείο Πεδινού. Οι μαθητές της σχολικής μονάδας,απέκτησαν μια ικανή εργαλειοθήκη, αποτελούμενη από υπολογιστές, προτζέκτορα, εκτυπωτή και φωτοτυπικό μηχάνημα, που θα διευκολύνει και θα εξυπηρετήσει την καθημερινή τους σχολική δραστηριότητα.

Οι μαθητές/τριες των τμημάτων Α2 και Β4 συμμετείχαν την Τρίτη 23-1-2024 στο πρώτο ​από τα τέσσερα εργαστήρια βιωσιμότητας με θέμα την ​ψηφιακή ​ρύπανση, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Stim​muli ​for Social Change​, μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που στοχεύει να συμβάλλει στην θετική αλλαγή της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς εν όψει του εορτασμού για τους Τρείς Ιεράρχες συνδιοργανώνει με τον σύλλογο Εκπαιδευτικών Κιλκίς εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν κατά τα δυο τελευταία σχολικά έτη. Αφορά 22 εκπαιδευτικούς στους οποίους θα αποδοθεί αναμνηστική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά τους στην εκπαίδευση.

Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 09:29

Το ΚΔΑΠ Kinesis ‘πέφτει’ σε χειμερία νάρκη

Συντάκτης:

Την εβδομάδα που πέρασε μιλήσαμε για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη, πότε και γιατί συμβαίνει.