Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 11:44:26 μμ
Τετάρτη, 07 Μαϊος 2008 14:05

Λαμπρός ο εορτασμός της Λαμπρής

 Για άλλη μια χρονιά η μνήμη των νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της παρθένου τιμήθηκε λαμπρά από τον Ιερό κλήρο και το λαό της Μητροπόλεως Γουμένισσας, αλλά και πολλών προσκυνητών από όλο το νομό Κιλκίς και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Μοναστήρι της Γρίβας.
Στην προσευχητική και προσκυνηματική αυτή έπαλξη τελέστηκε την παραμονή ο εσπερινός της εορτής και το πρωί ο όρθρος και η θεία λειτουργία. Στο τέλος έγινε η λιτάνευση των μαρτυρικών λειψάνων των Αγίων Μαρτύρων, από τον οικείο Ποιμενάρη Σεβ. Γουμενίσης κ. Δημήτριο και τον Θεοφιλέστατο Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα, με πολλούς κληρικούς και ιερομονάχους.
Έψαλαν ο πρωτοψάλτης Ιω. Χασανίδης και ο χορός των πατέρων της Μονής, ενώ την πανήγυρι μαγνητοσκοπημένη μετέδωσε το εκκλησιαστικό τηλεοπτικό κανάλι 4 την επόμενη μέρα. Κατά τη λιτάνευση τιμές απέδωσε άγημα του 591 ΤΓΙ Αξιούπολης.
Το φετινό πανηγύρι τίμησαν ο βουλευτής - πρ. Υπουργός κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη αντινομάρχης κ. Αναστάσιος Αμανατίδης, οι δήμαρχοι Γουμένισσας κ. Στέλιος Παπαναγιώτου, Αξιούπολης κ. Σόνια Συμεωνίδου και Ευρωπού κ. Ευθύμιος Κουρτζανίδης, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Γρίβας κ. Αθ. Θεοδώρου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γουμένισσας κ. κ. Γεώργιος Τρέγκας, Αθανάσιος Τζούρτζος, Ιωάννης Αλίρης και Αφροδίτη Περπερίδου, ο ε.α. Επιθεωρητής Στρατού κ. Στυλιανός Καλφέλης, ο Ταξίαρχος της 33 Μ/Κ Ταξ. Κ. Ιωάννης Ντούνης (αφ΄εσπέρας) και εκπρόσωποι του αξιωματικοί την κυριώνυμη εορτή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς κ. Ιωάννης Πέστριβας, ο Διοικητής του 591 Συνταγματάρχης Βασίλειος Καπούτσης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντώνιος Τζάκος, ο  Διοικητής του Νοσοκομείου Γουμένισσας κ. Θεόδωρος Γκοράνης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας κ. Χρήστος Γαντίδης, κ.α..
Τιμητικό άγημα από το 591 ΤΟ απέδωσε τιμές στη λιτανεία. Υποδειγματικά μέτρα τάξης στην κίνηση των οχημάτων και την προσέλευση των προσκυνητών έλαβε το Α.Τ. Γουμένισσας με επικουρία και άλλων Α.Τ. υπό την εποπτεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Βεβαίως και η ίδια η διάθεση των προσκυνητών συνέβαλε σ’ αυτό.
Το απόγευμα τελέστηκε Παράκλησης κατά τις προβλέψει; του Τυπικού (ήτοι ο Κανόνας των Αγίων με την Θ’ ωδή του Πάσχα).
«Όλη τη Διακαινήσιμη Εβδομάδα προσέρχονταν πλήθη προσκυνητές για να προσκυνήσουν τα φυλασσόμενα τίμια  μαρτυρικά λείψανα ώστε να λάβουν δύναμη ελπίδας για τον προσωπικό αγώνα πίστης και ζωής. Τα μαρτυρικά λείψανα, όπως έγραφε μια πρωτοχριστιανική λειψανοθήκη, είναι «μέλη Χριστού». Μας μεταδίνουν τη ζωοποιό Χάρη του Θεού. Μας θυμίζουν τη μαρτυρική ανδρεία των Αγίων. Και μας θυμίζουν πως «απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά είναι βγαλμένη» και η ελευθερία της πατρίδας μας.» αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση της μονής.