Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 3:17:40 πμ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 14:20

«Δήμος Ευρωπαίων»

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Ευρωπού την Δευτέρα 15 Μαρτίου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν πολλά και σημαντικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχε η συζήτηση της πρότασης της Εταιρίας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού για την ονομασία του νέου Δήμου, που θα προκύψει στο δυτικό τμήμα του Ν. Κιλκίς, με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
Η πρόταση της Εταιρίας ήταν ο νέος Δήμος να ονομαστεί «Δήμος Ευρωπαίων».
Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η αρχαιολόγος της ΙΣΤ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θώμη Σαββοπούλου, η οποία  αναφέροντας όλες τις πιθανές ονομασίες που θα μπορούσε να φέρει ο νέος Δήμος (Παιονίας, Βοττιαίας, Αμφαξίτιδος..) πρότεινε, στηριζόμενη πάντα σε αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία, την ονομασία : «Ευρωπαίων ο Δήμος», τονίζοντας πως οι κάτοικοι τούτου του τόπου έχουν το προνόμιο να φέρουν πρώτοι από όλους το επίθετο «Ευρωπαίοι Πολίτες».
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την πρόταση της  Εταιρίας Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών και στηρίζει την ονομασία του νέου Δήμου «Δήμος Ευρωπαίων».
Όσον αφορά την χωροθέτηση του νέου διευρυμένου Δήμου της περιοχής, η πρόταση της πλειοψηφίας δια στόματος Δημάρχου για την συνένωση των Δήμων Πολυκάστρου, Αξιούπολης Γουμένισσας, Ευρωπού και κοινότητας Λιβαδίων ψηφίστηκε από όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας, σε αντίθεση με την μειοψηφία η οποία καταψήφισε την πρόταση, προτείνοντας την συνένωση των Δήμων Γουμένισσας, Αξιούπολης και Ευρωπού.