Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 9:12:00 μμ
etpa

Αγροτικά νέα

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ενέκρινε και υπέγραψε την πίστωση ποσού 41.275.855,10 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί στην πληρωμή των δικαιούχων του μέτρου 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 - 2020.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες  μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 09:41

Euroagro: Συμβολαιακή Γεωργία στο Σκληρό Σιτάρι

Συντάκτης:

Η μεγάλη εταιρεία του ν. Κιλκίς, EUROAGRO, τολμά!

Συμβολαιακή Γεωργία στο Σκληρό Σιτάρι με εξασφαλισμένη ΕΛΑΧΙΣΤΗ τιμή 0,20 ευρώ ανά κιλό.

Πληροφορίες: Αν. Παπανδρέου 14, Κιλκίς, τηλ.: 23410 25882.

Η είδηση δεν είναι ότι από την Πέμπτη το απόγευμα πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των δικαιούχων αγροτών (και) του Ν. Κιλκίς με τη μισή επιδότηση. Εξάλλου πριν μια εβδομάδα από την ΠΡΩΙΝΗ και τις ΕΙΔΗΣΕΙΣ σε αποκλειστικό δημοσίευμα είχαμε ενημερώσει: Η επιδότηση την εβδομάδα (και) πριν του Αη Δημήτρη.
Η είδηση αλλού έγκειται: Στη θεαματική μείωση του αριθμού των δικαιούχων με την αποχώρηση από το αγροτικό επάγγελμα 2.000 περίπου Κιλκισιωτών που μέχρι 3-4 χρόνια υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα ΟΣΔΕ και εμφανίζονταν στις καταστάσεις δικαιούχων της κοινοτικής ενίσχυσης.

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019 18:05

Ο θάνατος του κτηνοτρόφου στην Αττική

Συντάκτης:

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, δημόσια γράφων (και συγγραφέας), ΑγροΝέα.

O Άρθουρ Μίλερ έγραψε το 1948 το εξαίρετο και πολυπαιγμένο έργο ο «Θάνατος του Εμποράκου» για να θίξει τις συνέπειες του οικονομικού κραχ του 1929 στην Αμερική, και τις διαψεύσεις και τις καταρρεύσεις των προσδοκιών, που ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε στους ανθρώπους και συνεχίζει ακόμα και σήμερα, αρχές 21ου αιώνα, να αποτυπώνει την τραγωδία του σύγχρονου αστού.

Η σύγχρονη τεχνολογία αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής και οι αγρότες καλούνται να την υιοθετήσουν.
Στην περίπτωση ενός αμπελουργού, το κόστος παραγωγής περιορίζεται όταν η καλλιέργεια του ελαιώνα γίνεται εξ αποστάσεως, από το laptop ή το tablet ή το κινητό του. Αισθητήρες διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία του αμπελώνα τον ενημερώνουν οn-line για τον κίνδυνο του δάκου, πότε πρέπει να ποτίσει, αν έρχεται παγετός και γενικώς οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την καλλιέργεια. Εχοντας την πληροφορία αυτή μπροστά στην οθόνη του μπορεί να πάρει αμέσως αποφάσεις και να δράσει άμεσα, προκειμένου να προστατεύσει τον αμπελώνα. Ενέργειες που αφήνουν θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και εν τέλει αυξάνουν το εισόδημα του.

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 15:47

Ξεπαγώνουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης:

Υπεγράφη η νέα εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κων/νου Μπαγινέτα, για τα Σχέδια Βελτίωσης, με την οποία ξεπαγώνει το υπομέτρο 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο προβλέπει τη συγχρηματοδότηση των επαγγελματιών αγροτών καθώς και των συλλογικών τους σχημάτων, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις, συνολικής δημόσιας δαπάνης  ύψους 316 εκ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει ότι οι νέοι αγρότες μπορούν να αφήσουν ένα δημιουργικό και αειφόρο αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία και γι’ αυτό επιδιώκει τη συστηματική υποστήριξή τους, τόσο μέσα από καινοτόμα χρηματοοικονομικά προγράμματα όσο και μέσω άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Σε παράταση για δεύτερη φορά της προθεσμίας σχετικά με την υποβολή των δικαιολογητικών για την ένταξη στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, προχωρά η Κυβέρνηση, έπειτα από συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019 19:21

Σαπρανίδης: Να θρέψουμε κι εμάς και την Πατρίδα μας

Συντάκτης:

Ο Χρήστος Σαπρανίδης είναι ένας παθιασμένος γεωπόνος. " Έγινε η επιστήμη μας μια συνήθεια. Αδράνεια για το δημόσιο Γεωπόνο και εμπόριο για τον ιδιώτη συνάδελφο. Έγινε κι ο αγρότης μεροκαματιάρης των επιδοτήσεων..." αναφέρει περιγράφοντας ένα εφιαλτικό τοπίο στον πρωτογενή -αγροτοδιατροφικό τομέα όπου καταντήσαμε να εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και το 75% της επιτραπέζιας ντομάτας.