Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 8:57:19 μμ

Αγροτικά νέα

Αποζημιώσεις ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ - οι υψηλότερες στα χρονικά του ΕΛΓΑ- καταβάλλονται αύριο Πέμπτη και ώρα 11.00 π.μ. στους 35.000 παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημίες εντός του έτους 2022.

Η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠ.Α.Α.Τ, ύστερα από οδηγίες του υπουργού, κ. Γιώργου Γεωργαντά και του υφυπουργού, κ. Γιώργου Στύλιου στον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, την Παρασκευή 17/2/2023 δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια οι ανακοινώσεις των προσωρινών αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων στήριξης του υπο-Μέτρου 2.1 για τις γεωργικές συμβουλές του ΠΑΑ 2014-2020, που αφορούν τις Περιφέρειες Αττικής, Β. Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Ν. Αιγαίου.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία που καταγράφουν τα κρασιά που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, γεγονός που πιστοποιείται και από την πρόσφατη βράβευση τους στον 23ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (14-16 Φεβρουαρίου), εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περίπου 250 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων Detrop και Oenos πραγματοποίησε στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, που αντανακλάται σε εκθέσεις όπως οι Detrop και Oenos.

Για τις ευκαιρίες και τους στόχους της νέας ΚΑΠ μέσα από το πρίσμα της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην Ημερίδα «Νέα ΚΑΠ 2023-2027 Προκλήσεις και Ευκαιρίες», που συνδιοργανώνει το ΥΠΑΑΤ και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι (Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με ΕΛΓΟ Δήμητρα) μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της οικονομίας μας, ο επονομαζόμενος «λευκός χρυσός», καλύπτει το 80% του συνόλου της παραγωγής της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατόπιν συνεργασίας που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, αποφάσισε να δοθεί τρίμηνη παράταση, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, της πληρωμής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους για το έτος 2021.

Ενημερώνουμε τους μελισσοκόμους της Π.Ε Κιλκίς ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 37 / 48518 / 1 Μαρτίου 2022, ΦΕΚ 924 τ Β΄, σε κάθε ενεργό μελισσοκόμο, ο οποίος εγγράφεται στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο της Ελλάδας σύμφωνα με τις διαδικασίες της υπ’ αρ. 140/106513/16.4.2021 απόφασης της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΑ), χορηγείται ατομική ψηφιακή μελισσοκομική ταυτότητα, εφεξής « μελισσοκομική ταυτότητα».

Ενημερωτική ημερίδα για τη «Νέα ΚΑΠ 2023-2027» Προκλήσεις και Ευκαιρίες, με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, οργανώνει η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΑΣΘ) σε συνεργασία με το Υπουργείο.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 6μ.μ., στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Σε συνέχεια  ερωτημάτων αγροτών και οργανώσεων τους και λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο του κτηματολογίου στη χώρα καθώς και την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία διευκρινίζουμε τα ακόλουθα, για την σωστή προετοιμασία των αγροτών και τα οποία  θα περιληφθούν στην σχετική εγκύκλιο του ΟΣΔΕ 2023 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.