Κυριακή, 18 Απριλίου 2021, 6:30:25 πμ
etpa

Αγροτικά νέα

Σε δημοπρασία βγάζει ο δήμος Κιλκίς τα αγροτεμάχια των σχολικών κλήρων όλων των οικισμών του.

Πρόκειται για τον δημοτικό κλήρο 56 οικισμών του δήμου και για εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Αναλυτικός πίνακας με τους οικισμούς και τα στρέμματα που δημοπρατούνται δημοσιεύεται στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ του Κιλκίς στο φύλλο του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 της απόφασης 2454/235853/1.10.2019 ΦΕΚ 3645/Β/1.10.2019 και την απόφαση 2453/235850/3.10.2019 ΦΕΚ 3673/Β/3.10.2019  η Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς ενημερώνει ότι για την αμπελουργική περίοδο 2020-2021 όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες υποχρεούνται αμέσως  μετά το πέρας του τρύγου να υποβάλουν ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ σύμφωνα με τους ΚΑΝ(ΕΕ) 2018/273 και 2018/274.

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, με θέμα τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς νωπού σύκου του νομού Κιλκίς, που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Βουλευτής περιέγραψε τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι συκοπαραγωγοί της περιοχής Πολυπέτρου του δήμου Παιονίας, μετά τη χαμηλή ζήτηση και την κατρακύλα της τιμής του φρέσκου σύκου.

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 11:39

Οριστική λύση στο ζήτημα των δασικών χαρτών στο ν. Κιλκίς

Συντάκτης: Eidisis.gr

Είναι τρελό αλλά απολύτως νεοελληνικό: το κράτος δια των δασικών του υπηρεσιών (ανήκουν στο Υπουργείο Γεωργίας) αμφισβητεί αποφάσεις κρατικών οργάνων (ανήκουν επίσης στο υπουργείο Γεωργίας) με τις οποίες παραχωρήθηκαν από το 1936 χωράφια σε αγρότες μέσω διανομών και αναδασμών!

Γράφει ο Δημοσθένης Τρανταφυλλίδης.

Πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε από την βουλή ο νόμος 4691/2020 με τον εντυπωσιακό τίτλο ‘’Για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’.
Διαβάζοντας τον νόμο, διαπιστώνω ότι λαμβάνει μέριμνα για μερικά σοβαρά θέματα στα άρθρα 19, 28, και 30, πέραν τούτου ο τίτλος του νόμου άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικός, γιατί απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία κανένα από τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.

Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή για την υποβολή αιτημάτων πληρωμής για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης έπειτα από την καίρια παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Οι δικαιούχοι του υπομέτρου 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης - δράσεις 4.1.1 και 4.1.3) μπορούν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr. Προς το παρόν το αίτημα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι και το στάδιο του ελέγχου ορθότητας ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να καταστεί διαθέσιμη η οριστικοποίηση και υποβολή του. 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (με αρ. πρωτ.: 1021/8-9-2020) κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Φραγγίδης, με θέμα την οικονομική ενίσχυση των συκοπαραγωγών του ν. Κιλκίς. 

Ο κ. Φραγγίδης επεσήμανε τις απώλειες που έχουν υποστεί με την πανδημία του κορωνοϊού οι συκοπαραγωγοί της Παιονίας του Ν. Κιλκίς, όπου η καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου «Black Mission” παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική.

Γράφει ο Δημοσθένης Μ.Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ.

Πριν λίγο καιρό  ψηφίστηκε από την βουλή ο νόμος 4691/2020 με τον εντυπωσιακό τίτλο ‘’Για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα’’.

Διαβάζοντας τον νόμο, διαπιστώνω ότι λαμβάνει μέριμνα για μερικά σοβαρά θέματα στα άρθρα 19, 28, και 30, πέραν τούτου ο τίτλος του νόμου άνετα μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολικός, γιατί απλά δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία κανένα από τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με αφορμή την ύπαρξη κρούσματος Καταρροϊκού Πυρετού που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020 09:10

Η Νούλα Σαββίδου της Ελληνικής Λύσης κοντά στους αγρότες

Συντάκτης: Eidisis.gr

Κλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης με την Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και υποψήφια βουλευτή Κιλκίς, Σαββίδου Παρθένα (Νούλα), την υποψήφια βουλευτή Παπαδοπούλου Έλενα και την υποψήφια βουλευτή Στρείδου Πασχαλία (Λίνα), βρέθηκε κοντά στους Αγρότες του Δήμου Ηράκλειας του Ν. Σερρών, μετά τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.