Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 6:59:37 πμ

Αγροτικά νέα

O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ αποτελούμενο από τους κκ Βασίλη Γιαννόπουλο (Πρόεδρο), Γιάννη Ζαφείρη (Αντιπρόεδρο), Λεωνίδα Πολυμενάκο (Γεν. Γραμματέα), Παναγιώτη Γκιοργκίνη (Ταμία) και Θεόδωρο Βασιλόπουλο (Ειδ. Γραμματέα) συνοδευόμενους από τον τεχνικό σύμβουλο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (δημοσιογράφο), μετά από επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είχε ήδη εκδηλωθεί κατά την τιμητική πρόσκληση των Νέων Αγροτών στη γιορτή της Δημοκρατίας.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009 13:21

Σε κατάπτωση οι τιμές Σε απόγνωση οι αγρότες

Συντάκτης:

Σε απόγνωση περιήλθαν οι αγρότες - κτηνοτρόφοι από την κατάπτωση των τιμών σε βασικά προϊόντα του νομού. Οι αγελαδοτρόφοι περισφίγγονται σε βαθμό ασφυξίας από την εναρμονισμένη πολιτική των εταιρειών που έριξαν την τιμή παραγωγού στα 34 λεπτά λίτρο, δηλαδή σε επίπεδα τιμών του 1996! Ουσιαστικά με τις τιμές αυτές οι εταιρείες αποτελειώνουν τους λιγότερους από 200 αγελαδοτρόφους του νομού ώστε να καταστεί ευχερής η «αναγκαστική» πλέον εισαγωγή αγελαδινού από τις γειτονικές και φτηνές αγορές της Βουλγαρίας, της ΠΓΔΜ και ενδεχομένως της Σερβίας κ.ο.κ. Και να λάβει τέλος μια δραστηριότητα που κατά το παρελθόν αποτέλεσε ένα πυλώνα της κιλκισιακής οικονομίας.

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι η αναφορά σε δύο επιτυχημένα παραδείγματα αγροτοοικονομικής ανάπτυξης που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.
Τα παραδείγματα αγροτοοικονομικής ανάπτυξης τα οποία θα αναφέρουμε είναι τα παρακάτω :
1. Ο γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός (Γ.Α.Σ) παραδοσιακών προϊόντων του Αγ. Αντωνίου στη Θεσσαλονίκη.
2. Η επιχείρηση των Αδελφών Βαρδαξή στα Φίλια της Λέσβου.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:31

Πρώτα θα δουλέψετε κι ύστερα θα πληρωθείτε

Συντάκτης:

Δεν αρνείται την συμφωνία με την ΕΑΣ Κιλκίς ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιούπολης Λάζαρος; Ελευθεριάδης: «Πράγματι εκβιαστικά μεν, αλλά αφού υπογράψαμε, όντως συμφωνήσαμε για αμοιβή 30 ευρώ ανά δήλωση αγρότη, με την ΕΑΣ Κιλκίς προκειμένου να κάνει την εργασία καταχώρησης και ψηφιοποίησης των δηλώσεων των περίπου 4.900 αγροτών - μελών της δύναμής μας. Όμως η ΕΑΣ Κιλκίς εισέπραξε ήδη 50.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε εργασία καταχώρησης και ψηφιοποίησης 1800 δηλώσεων αγροτών. Όταν υπερβεί τον αριθμό αυτό και εφόσον δεν πληρωθεί από το Υπουργείο εμείς θα καλύψουμε τη δαπάνη που αναλογεί σε 30 ευρώ/ δήλωση» τονίζει ο κ. Ελευθεριάδης απαντώντας στην κατηγορία του κ. Παυλίδη ότι υπαναχώρησε από την συμφωνία.

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 04:05

Ζητήστε πίσω τα χρήματα που σας πήραν παράνομα

Συντάκτης:

Σε αναδίπλωση της μέχρι τώρα αρνητικής στάσης του στα δημοσιεύματα των εφημερίδων μας και σε πλήρη επιβεβαίωση όσων καταγγείλαμε στα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της ΠΡΩΙΝΗΣ προέβη στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τοπικά μ.μ.ε. ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιλκίς Χαράλαμπος Παυλίδης.
Δυο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τον κ. Πρόεδρο. Τα προβλήματα με παράνομες απαιτήσεις επιπρόσθετης αμοιβής τω αιτησιογράφων καθώς και η άδικη αντιμετώπιση των συνταξιούχων του ΟΓΑ που ως μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρώνουν διπλάσιο κόστος για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και οι τριβές και εντάσεις με τη διοίκηση της ΕΑΣ Αξιούπολης αναφορικά με το κόστος της συμμετοχής της στην επεξεργασία των δηλώσεων των μελών της στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 09:27

Έρχονται αποζημιώσεις για την ξηρασία του 2007

Συντάκτης:

Δώρο διακοπών οι αγρότες δεν λαμβάνουν διότι απλούστατα ούτε σε δώρα είναι συνηθισμένοι, ούτε διακοπές κάνουν. Φέτος ωστόσο και περί το τέλος του θέρους  επίκειται η καταβολή ενός έκτακτου βοηθήματος ως αποζημίωσης για την καταστροφή που υπέστησαν τα σιτηρά του νομού από την ξηρασία του 2007.

Σήμερα το πρωί αναμένεται, τελικά, να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας, μετά τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα του Γυψοχωρίου, αλλά και στον κόμβο του Μελισσίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 09:20

Βρήκαν αγρότες και τους εκμεταλλεύονται

Συντάκτης:

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η άγρια εκμετάλλευση των αγροτών του νομού μας από το σύστημα που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να τους εξυπηρετεί στην υποβολή των δηλώσεών τους στο ΟΣΔΕ. Πέραν του υπέρμετρα ακριβού τιμολογίου – διπλάσιου από το περσινό- που καλούνται να πληρώσουν οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μεταξύ αυτών οι συνταξιούχοι των 300 ευρώ που καλλιεργούν τα λίγα στρέμματα του κλήρου τους, καθημερινά από τη λειτουργία του συστήματος αυτού που συγκροτήθηκε με ευθύνη της ΕΑΣ Κιλκίς αποκαλύπτονται νέες μορφές εκμετάλλευσης.

Καθοριστική για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους χαρακτηρίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, στις 12:30 το μεσημέρι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη. Εκπρόσωποι των παραγωγών τόσο από την Πέλλα όσο και από την Ημαθία (οι οποίοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους) θα συναντηθούν με τον υπουργό, στον οποίον θα επαναλάβουν τα αιτήματά τους.

Άμεσα παρενέβη ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης για την αποζημίωση των αγροτών στις περιοχές του Δήμου Ευρωπού και του Δήμου Γαλλικού οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν προσφάτως από χαλαζόπτωση. Ο κ. Κιλτίδης επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο του ΕΛ.ΓΑ ν. Θεσσαλονίκης κ. Μπρόζο ο οποίος  έχει ήδη μεταβεί στις πληγείσες αγροτικές καλλιέργειες και έχει κάνει μια πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών και έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες για την υποβολή δηλώσεων από τους καλλιεργητές  και την εξατομίκευση των ζημιών.