Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 2:35:09 πμ

Απόψεις

Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 21:53

Για ένα κωλόσπιτο…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Στη ζωή μου γνώρισα πάσης φύσεως φανατισμούς στην πατρίδα μας και από πολύ νωρίς ξεχώρισα τους πιο δυνατούς από αυτούς. Κατέληξα λοιπόν ότι τα δύο κυριότερα είδη φανατισμού στον λαό μας είναι ο θρησκευτικός και ο πολιτικός. Και αυτό όχι ιεραρχικά επειδή πάντα αναρωτιόμουν ποιος από τους δύο φανατισμούς είναι ο δυνατότερος.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικού-συγγραφέα.

H ποντιακή γενοκτονία, αποτελεί ένα από τα πλέον πένθιμα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας, και αναφέρεται στην εξόντωση του ελληνισμού, από τις πατρογονικές του εστίες. Από μέρη γνωστά στον ελληνισμό, από την εποχή του μύθου και του θρύλου. Του Φρίξου και της Έλλης. Του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας. Του Ηρακλή και των Αμαζόνων. Του Ορέστη, της Ιφιγένειας, και της τραγικής Μήδειας.

Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 11:06

Έθος και Ήθος

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, (μέλος του Σύριζα Κιλκίς).

 Ένα  από τα διλήμματα της  δικής μας εποχής είναι,  αν το νόμιμο είναι συνάμα και ηθικό.  Αν ο νόμος και το ήθος  μπορούν να μπουν στο ίδιο ζύγι.
 Η Αντιγόνη  δεν πειθάρχησε στον νόμο του Κρέοντα, κι έθαψε τον αδελφό της, γιατί θεωρούσε ύβρη να μείνει άταφο το σώμα του, βορά  για τα κοράκια.

Οι νέοι και του Κιλκίς μάς εξέπληξαν. Επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ωριμότητα έσπευσαν να εμβολιαστούν και μάλιστα οι 30άρηδες πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις ανοησίες που γράφονται και λέγονται για ένα εκ των εμβολίων, εφαρμόζοντας στην πράξη την αυτονόητη αλήθεια: ασφαλέστερο εμβόλιο είναι εκείνο που μπορείς να κάνεις συντομότερα.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Αρχές της 10ετίας του 60 για να σπουδάσουμε στο Γυμνάσιο, οι γονείς μας πλήρωναν δίδακτρα εκτός από τα βιβλία βέβαια και τα άλλα. Ήταν δυσβάστακτη δαπάνη (μήπως και σήμερα δεν είναι…). Απαλλάσσονταν από τα δίδακτρα όσοι προβιβάζονταν με βαθμό πάνω από 18 (ήταν σπάνι να πάρεις τότε τέτοιο βαθμό).

Σάββατο, 15 Μαϊος 2021 19:15

Οι φωτορεπόρτερ του Αγώνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δεν διαθέτουμε φωτογραφίες των αγωνιστών της Ελληνικής επαναστάσεως καθότι οι πρώτες φωτογραφίες εμφανίστηκαν στην Ευρώπη το 1837 και η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται μετά το 1850.
Και όμως οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής μάς είναι εξαιρετικά οικείες. Ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης είναι πρόσωπα που εύκολα τα αναγνωρίζουμε και αυτό το οφείλουμε σε τρεις Γερμανούς.

Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 22:17

Άβυσσος η ψυχή…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Το μάτι μου έπεσε τυχαία σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ακροατήριο του τρίπτυχου ‘’πατρίς, θρησκεία, οικογένεια’’. Τις παρακολούθησα κάποιες μέρες, κατέγραψα μερικές αναρτήσεις τους και πολύ μπερδεύτηκα ρε παιδιά.
Παραθέτω ανάκατα μερικές δημοσιεύσεις τους και ζητώ τη βοήθειά σας για να καταλάβω τι συμβαίνει στις ψυχές κάποιων συνανθρώπων μας.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Φέτος, συμπληρώνονται 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας.

Τετάρτη, 05 Μαϊος 2021 21:06

Η (επ)Ανάσταση

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Η  Ανάσταση δεν συμπίπτει τυχαία με την εποχή της (επ)ανάστασης της Φύσης. Οι ομοιότητες ανάμεσα στην αρχαιοελληνική  και χριστιανική σκέψη είναι πολλές. Η σωκρατική φιλοσοφία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη χριστιανική, στην ανθρωπολογική της διάσταση κι αποτελεί προάγγελο του Χριστιανισμού.

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 21:47

Το λευκό όνειρο

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Στα μέσα της δεκαετίας του 60 η οικογένεια Μπουγιουκλή, βλάχικης καταγωγής, ήταν προβατοτρόφοι και είχαν τα μαντριά τους στα υψώματα των Διαβατών.
Ο Νίκος Μπουγιουκλής ο επονομαζόμενος ‘’Κουλούσας’’ ήταν ένας ανύπαντρος μεσήλικας και υπέροχος άνθρωπος. Ήταν θαμώνας του καφενείου μας και με αγαπούσε πολύ.