Απόψεις
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
Πρώτα σου στέρησαν τη δουλειά, μετά σου έκλεψαν το όνειρο κι ύστερα έδιωξαν τα παιδιά που σπούδασες με αίμα στα ξένα. Μετά σε τάισαν με νέο ψέμα, κι εσύ τους εμπιστεύθηκες ξανά. Τώρα, εκτός από τη δουλειά θα χάσεις και το σπίτι σου, που το έχτισες κι αυτό με δανεικά κι αίμα. Και μετά, όταν θα ακούς τη «Δραπετσώνα», το στίχο εκείνον που λέει: «με αίμα χτισμένο κάθε πίκρα και καημός, κάθε καρφί του, πίκρα και λυγμός», δεν θα έχεις σπίτι για να κλάψεις, γιατί δεν θα σε καλύπτει η προστασία για την πρώτη κατοικία.
Γράφει ο Ιωσηφίδης Μάκης.
Εκεί, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 γεννήθηκε η Βασίλω στο μικρό χωριό της Μακεδονίας, σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε ακόμα να επουλώσει τις πληγές της μεγάλης καταστροφής του 22. Δύσκολη η ζωή στα σπίτια του Εποικισμού με τους ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν δουλεύοντας όλο σχεδόν το μερονύχτι.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Δύο είναι οι εξουσίες που κυριαρχούν στη χώρα: η εκτελεστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Αυτές διαμορφώνουν κι εμπεδώνουν το πολιτικό κλίμα. Οι άλλες δύο, η νομοθετική και η δικαστική, είναι υποκείμενες στις δύο πρώτες, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ελέγχει πλειοψηφικά τη βουλή και ορίζει την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αλλά και τα ΜΜΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκφράζουν την κυβέρνηση.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Η δημοκρατία ως έννοια, εκτός από πολιτική είναι και μαθηματική, αφού ορίζεται από την εκάστοτε πλειοψηφία. Άλλη, όμως, η πλειοψηφία στο λαό κι άλλη στη Βουλή, ειδικά όταν αυτή ευνοείται από τον εκλογικό νόμο. Το να έχει, δηλαδή, ένα κόμμα τη στήριξη του 1/3 του ελληνικού λαού, αλλά το ποσοστό αυτό να του παρέχει τη δυνατότητα να κυβερνά τη χώρα, δεν είναι ούτε πλειοψηφία ούτε και δημοκρατία κατ' επέκταση.
Εννιά χρόνια ...φαγούρας για το δρόμο Ν. Σάντας - κόμβος Ασσήρου
Συντάκτης: Παγλαρίδης ΘεοφύλακτοςΓράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Μαύρη επέτειος για το Κιλκίς. Συμπληρώθηκαν εννιά χρόνια από τον Μάιο του 2011 όταν εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος εργολάβος του δρόμου Νέας Σάντας - κόμβος Ασσήρου.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.
Βλέπουμε τις παλιές αγαπημένες ελληνικές ταινίες που καθρεφτίζουν μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Παρατηρούμε στις ταινίες αυτές ήθη και νοοτροπίες που σήμερα μάς είναι αδιανόητες.
Νοσοκομείο Κιλκίς: Μαζί με τη ΜΕΘ λείπει και μια ΜΕΘΑ. Αποκαλυπτικό άρθρο για τις ευθύνες
Συντάκτης: Παγλαρίδης ΘεοφύλακτοςΓράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Με αφορμή σχετική ερώτηση της βουλευτή κ. Ειρήνης Αγαθοπούλου για την ίδρυση-λειτουργία ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς, απάντησε η Νέα Δημοκρατία, ανταπάντησε η κ. Αγαθοπούλου, επανανταπάντησε η Νέα Δημοκρατία και πάει λέγοντας. Αντικείμενο του δημόσιου διαξιφισμού; Τίνος είναι οι ευθύνες της μη λειτουργίας (ίδρυσης) ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Κιλκίς.
Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι δωρεές-χορηγίες των «ευεργετών»
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΕν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών πανελλαδικά και στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και οι ευχαριστίες και τα λιβανίσματα πέφτουν βροχή από κυβέρνηση, αστικά κόμματα, φορείς κλπ.
Κανείς από όλους αυτούς δεν απαντάει στο ερώτημα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αφού υπάρχουν συνεχείς και κουραστικές κάποιες φορές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι υπάρχει πλήρης εξοπλισμός και επάρκεια μέσων και υλικών;
Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και κέντρα υγείας ή έχουν κλείσει κάποια, ή έχουν γενικά όλα απαξιωθεί.
Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, , αποτελούν τις βασικές αιτίες που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε "γυμνό", παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.
Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντι-ασφαλιστικού Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές θα λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.
Γι’ αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" δωρεών αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, διαχρονικά, που οδήγησαν σ’ αυτή τη "γύμνια" το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Του Κώστα Πινέλη.
Βεβαίως, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να δει σοβαρές αντιφάσεις σε αυτήν τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», την ίδια περίοδο που ανακοίνωσαν μια σειρά αντεργατικά μέτρα προς τους χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους ανακοίνωσαν χορηγία. Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», που ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το κλείσιμο της επιχείρησης και το πέταγμα στο δρόμο των εργατών, ανακοίνωσαν και αυτοί ...τον οβολό τους.
24 Απριλίου, ημερομηνία της θλιβερής επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915. Ας μην ξεχνάμε βέβαια και τις δύο προηγούμενες σφαγές των Αρμενίων, η πρώτη την περίοδο 1894-96 επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίντ και η δεύτερη από τους Νεότουρκους το 1909 κυρίως στην περιοχή των Αδάνων.
Λαμπρή: Η γιορτή του νέου και της ελπίδας και η Ανάσταση του λαού
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Το Πάσχα - Λαμπρή επί το ελληνικότερον - αποτελεί ακόμη μία χριστιανική γιορτή, που για να επιβληθεί χρησιμοποίησε προχριστιανικές παραδόσεις και έθιμα. Η Λαμπρή είναι αρχαιοελληνική λέξη, που εντάχθηκε στη χριστιανική τελετουργία.
Η Βυζαντινή εκκλησιαστική υμνογραφία χρησιμοποιεί λέξεις όπως, «λαμπρυνθώμεν» και «λαμπροφόρος».