Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 9:26:09 μμ

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, που διαδραματίζονται στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, με την προκλητικότητά της να ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως πολιορκητικό κριό μετανάστες ομόθρησκούς της άλλων χωρών, καθώς και για τις ανερυθρίαστες αξιώσεις της για νησιά μας, θα κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή  εμφάνισης των Ελλήνων και των Τούρκων στο Αιγαίο, τι δημιούργησαν και τι ζητά η Τουρκία από το Αιγαίο.

«Τέρας» γραφειοκρατίας χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο αρμόδιος Υφυπουργός.

Του Θοδωρή Καραουλάνη.

Γραφειοκρατία, ελληνικής έμπνευσης, χωρίς λόγο, χαρακτηρίζει το ΕΣΠΑ μέχρι τώρα, περιέγραψε γλαφυρά ο Υφυπουργός Ανάπτυξηυς και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αλλά στη νέα προγραμματική περίοδο που σε λίγο θα ξεκινήσει όλα αυτά θα αλλάξουν, δεσμεύθηκε.

Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 18:14

Η ελπίδα αποκοιμήθηκε και ο φόβος καλπάζει!

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Ψαρρά, Μέλος Διευρυμένης Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς.

Βλέπουμε κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες με αφορμή την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία της περιοχής μας.

Προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να λυθούν!

Ξεχωριστές τάξεις προτείνονται από την τοπική κοινωνία και η γκετοποίηση και η περιθωριοποίηση είναι πλέον μια υπαρκτή απειλή.

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 21:12

Προς κορωνοδιακινητές

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει τις ιδέες του και να τις υπερασπίζεται με πάθος. Υπάρχουν θέματα που επιδέχονται συζητήσεων και γόνιμων ανταλλαγών απόψεων, όπως για παράδειγμα τα κοινωνικά ζητήματα, τα θέματα που άπτονται της θρησκείας, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Είναι η χαρά των χρηστών του facebook. Σε κάθε χρήστη αντιστοιχεί μια άποψη και σε κάθε λογαριασμό twitter ένα διαφορετικό επιχείρημα.

Του Θοδωρή Καραουλάνη.

Όπως αναλύσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη και αναμένονται οι παρατηρήσεις των Βρυξελλών στο προσχέδιο που κατέληξε η κυβέρνηση. Ο σχεδιασμός, όπως εξελίσσονται οι διαδικασίες τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, είναι αλληλένδετος τελικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού στο τέλος η χώρα καλείται να επιλέξει τί έργα – δράσεις – υποδομές θα ενταχθούν στο σκέλος του ΕΣΠΑ και ποιες – ποια στο Ταμείο Ανάκαμψης, με την κατεύθυνση να είναι τα πιο ώριμα και πιθανόν να ολοκληρωθούν πιο γρήγορα να κατευθύνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης – αν φυσικά συμβαδίζουν με τους στόχους του.

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 23:34

Ζόρικη κατάσταση

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τόσο επιθετική και αποφασισμένη Τουρκία. Ποιοι είναι οι λόγοι που η τουρκική επιθετικότητα εκδηλώνεται τόσο έντονα αυτήν την περίοδο; Νομίζω οι εξής:

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 22:33

Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σύρθηκε από την μύτη τελικά, σε έναν προαναγγελθέντα διάλογο, που της επέβαλλαν ο δικτάτορας Ερντογάν πριν τις αμερικανικές εκλογές και οι Γερμανοί πριν την έναρξη της προεδρίας τους στην ΕΕ, (παρασέρνοντας και τους Αμερικανούς σε στροφή από τις αρχικές τους θέσεις, τηρούν πλέον ίσες αποστάσεις), με την πρακτική της απειλής των κανονιοφόρων, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά όπως και στα Ίμια ότι η χώρα δέχεται δεύτερο γκριζάρισμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει «φιλανδοποιηθεί», εφόσον προσκυνά τις επιταγές και επιθυμίες της Άγκυρας.

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020 10:15

Όταν μπαίνουν λουκέτα στον πολιτισμό...

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου.

Σε περιόδους κρίσης και αλλοτρίωσης τα αισθήματα που θεριεύουν και κατακλύζουν την πλειοψηφία του κόσμου  είναι ο φόβος, ο θυμός, η  ξενοφοβία, ο ατομισμός, η εσωστρέφεια.

Ο ρόλος της τέχνης και του πολιτισμού ήταν πάντα να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και να υπηρετεί τις Αξίες του.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 14:01

Τετέλεσται

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.

Η πρώτη και η μεγαλύτερη ουτοπία είναι η δημοκρατία. Αν θα μπορούσε εύκολα να εφαρμοστεί, οι ισχυροί θα την είχαν προ πολλού καταργήσει. Επειδή όμως ξέρουν ότι ποτέ και πουθενά οι πολλοί  δεν μπορούν να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν μαζί, πλην ίσως κάποιων σπάνιων εξαιρέσεων, τους αφήνουν να βαυκαλίζονται πως αυτοί είναι τα θεμέλια της πολιτικής και πως κατά το σύνταγμα ο λαός είναι κυρίαρχος!

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 20:56

Η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης, Πρώην Υπεύθυνος Σ.Ε.Π. Ν. Κιλκίς.

Η εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού και Ζωοποιού Σταυρού του Χριστού είναι η παλαιότερη και σημαντικότερη εορτή που είναι αφιερωμένη στο Σταυρό του Χριστού, και τελείται την 14η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.
Για την ακρίβεια αυτήν την ημέρα εορτάζουμε δύο διαφορετικά γεγονότα, σχετιζόμενα με τον Τίμιο Σταυρό.