Quantcast
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 8:53:01 μμ
Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 20:24

Λαχεία και λαχειοπώλες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το πρώτο λαχείο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1874, έφερε τον τίτλο «Λαχείο υπέρ των αρχαιοτήτων της Ελλάδος» και στοίχιζε 3 δραχμές. Στα 1904 κυκλοφόρησε το πρώτο κρατικό λαχείο με τον τίτλο «Λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου της Ελλάδος». Ένα χρόνο αργότερα τα δύο λαχεία συγχωνεύθηκαν στο «Λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου και των αρχαιοτήτων». Από τότε μέχρι σήμερα η πολιτιστική μας κληρονομιά και η άμυνα της χώρας επαφίενται στην …τύχη.

Γράφει ο Νίκος Τατίδης, Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς

Για όσους ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», έρχεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 20:13

Γιατί ηττήθηκε η Ελλάδα το 1922;

Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Δουλειά της Ιστορίας δεν είναι ούτε ο έπαινος ούτε ο ψόγος. Δουλειά της είναι να κατανοήσει. Να κατανοήσει τα γεγονότα, τα αίτια και τις συνέπειές τους καθώς και τα κίνητρα των ιστορικών πρωταγωνιστών.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 14:12

Υποκλοπή της Δημοκρατίας

Συντάκτης:

Γράφει η Μελίνα Πελίδου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα οι τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει, αλήθεια, σε καιρό δημοκρατίας, κάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η παράνομη αυτή πράξη;

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 22:55

Σχέδιο Μάρσαλ

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία στο μοναδικό μαγαζάκι εκεί στην ακριτική Κορώνα, με τους λιγοστούς πια κατοίκους, αλλά και μια ποτίστρα στον δρόμο προς Πλαγιά – Σκρα (από Ευζώνους) είναι η αφορμή για το παρόν άρθρο μου. «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ» γράφει η ανορθόγραφη πινακίδα μπροστά από τους κτίστες και κάποιους κατοίκους του χωριού.

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:27

Φραγγίδης: «Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ»

Συντάκτης:

Η πανδημία  και η πορεία των 2,5 ετών, αποτέλεσε ορόσημο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τις παθογένειες, τα προβλήματα, αλλά και την τεράστια αξία του για την αντιμετώπιση αυτής αλλά και  οποιασδήποτε μελλοντικής υγειονομικής ή άλλης απειλής. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, σήκωσε το κύριο βάρος της πανδημίας.

Γράφει ο Βαγιάτης Κωνσταντίνος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παιονίας, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Οργανωτικός Γραμματέας Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας του 2022 είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν σχεδόν 12 μήνες έχει ανοίξει ξανά μία μεγάλη κουβέντα για τα κομματικά χρίσματα σε υποψηφίους σε κάθε βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

Άραγε όμως σε τι οφελεί τις κοινωνίες η κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 20:10

Γανωτές

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο γανωτής ή γανωματής ή κασσιτερωτής ή καλαϊτζής ή καλατζής ήταν ο τεχνίτης που κάλυπτε με καλάι την εσωτερική και σπανίως την εξωτερική επιφάνεια των χάλκινων σκευών και η εργασία αυτή λεγόταν γάνωμα ή καλάισμα.

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Σε λίγους μήνες θα καλωσορίσουμε το 2023 και τις ποικιλόχρωμες υποσχέσεις του. Μια χρονιά με την περιοδική ιδιαιτερότητα των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων πολυάριθμων υποψηφίων στις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές.