Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 10:15:13 μμ
Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 08:55

Ας κάνουμε μια νέα αρχή

Συντάκτης:

Γράφει η Άννα Νικολαΐδου, πολιτικός μηχανικός, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΙΛΚΙΣ και υπ. δήμαρχο Κιλκίς τον Δημήτρη Τσαντάκη.

 

Έχε το θάρρος, να χρησιμοποιείς το δικό σου νου και τη δική σου σκέψη είναι καθ υπέρβαση η αλήθεια-σύνθημα του διαφωτισμού,   έχε κριτική σκέψη  των άκριτων υπαγορεύσεων και των προκαταλήψεων της εξουσίας, της θρησκείας, των βιωμάτων σου, της κοινωνίας ευρύτερα, αμφισβήτησε, ψάξε και νοιώσε για να υπάρχεις διαφορετικά πέθανε στον κόσμο που έφτιαξες και ξέρεις ότι καθημερινά σε σκοτώνει.

Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι η εισαγωγή ενός δοκιμίου περί φιλοσοφικής θεώρησης της πολιτικής όμως, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είναι βέβαιο ότι πρέπει να αναλογιστούμε κατά πόσο η προαναφερθείσα «φιλοσοφική προσέγγιση της πολιτικής» μπορεί να αποτινάξει τον μεσαίωνα, η θα εξακολουθήσουμε να αποδεχόμαστε ότι «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» δίνοντας κατ αυτόν τον τρόπο άφεση αμαρτιών στα μέχρι τώρα πεπραγμένα από επαγγελματίες πολιτικούς και «πολιτικίσκους», καρεκλοκένταυρους της εξουσίας.   

Η ιστορία μας λέει ότι όσες φορές οι πολιτικοί φιλόσοφοι επιχείρησαν να παρέμβουν στην πολιτική ζωή, κατ ελάχιστο, δεν πέρασαν απαρατήρητοι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Αριστοτέλης καθοδηγούσε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο Μακιαβέλι προσπάθησε να συμβουλεύσει τους Μεδίκους στην Φλωρεντία και ο Ντιντερό προσεκλήθη από την Μεγάλη Αικατερίνη στην Αγία Πετρούπολη.

Όνειρο και ουτοπία μπορεί να γίνουν πραγματικότητα αν εμείς το θελήσουμε, αν εμείς απλά αναλογιστούμε και εντοπίσουμε ποιος διαφεντεύει τον «Μακιαβελικό ηγεμόνα», αυτόν που τελικά μας έπεισε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Αγαπητοί μου φίλοι, συμπολίτες μου.

Ας κάνουμε μια νέα αρχή αναγνωρίζοντας και τιμώντας με την ψήφο μας ανθρώπους που δεν αποδέχονται όχι απλά την λακκούβα και τα σκυλιά που γαυγίζουν στους δρόμους, αλλά αυτούς που τους απέμεινε το κουράγιο να δακρύζουν για την κοινωνία που δημιουργήσαμε γιατί «μαζί ψηφίσαμε»

Προβληματίστηκα πάρα πολύ όταν ξαναδιαβάζοντας τούτες τις γραμμές διαπίστωσα ότι δεν έλεγα τίποτε περί του τι σκοπεύουμε να κάνουμε, τίποτε για το Κιλκίς, έλεγα δηλαδή τίποτε από όλα αυτά που πιθανόν θα ακούσετε όλες αυτές τις «προεκλογικές» μέρες. Δεν έλεγα τίποτε για το Κιλκίς όμως έλεγα για τον άνθρωπο και αυτός ο άνθρωπος κράτησε ζωντανό το κείμενο που μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε.

Απευθύνομαι λοιπόν σε αυτόν τον άνθρωπο που πληγώνεται βλέποντας την ιστορία του να την περιφέρουν ως γύφτισα μαϊμού στα σκλαβοπάζαρα του πλανήτη, αυτόν τον άνθρωπο που θλίβεται βλέποντας να βιάζονται με οποιοδήποτε τρόπο τα μνημεία του, αυτόν τον άνθρωπο που βλέπει τους συνανθρώπους του να ψαχουλεύουν για μια μπουκιά τα σκουπίδια, τον πατέρα και μητέρα που δεν μπορούν να προσφέρουν τα αναγκαία στο παιδί τους, αυτόν που του κόβουν το ρεύμα, το νερό και αγανακτώ γιατί για πολλά πολλά χρόνια ήμουν καθισμένη σε έναν καναπέ.

Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 21:01

Γνωριμία με την Μαρία Δαγκλή

Συντάκτης:

Οργάνωση, μεθοδικότητα, υπομονή, ψυχραιμία και προσεκτικά μελετημένες κινήσεις, θα μπορούσαν να είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τη Μαρία Δαγκλή. Μια γυναίκα που θέτει υπό απόλυτο έλεγχο, ενθουσιασμό και παρορμήσεις, βαδίζοντας αργά και σταθερά προς τους στόχους που θέτει.

Παρακμή και εγκατάλειψη, κτήρια που διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, κτήρια που διηγούνται τη ζωή και την ιστορία αυτού του τόπου, ρημάζουν αφηρημένα στην τύχη τους. «Περιμένουν καρτερικά τις κατάλληλες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τη φιλόδοξη μελέτη που θα επιτρέψουν την ανάδειξη και αξιοποίησή τους».

Πέρασαν 198 από την εθνεγερσία του 1821, την μνήμη της οποίας τιμήσαμε πρόσφατα. Το υπόδουλο Γένος μας μέσω της παιδείας άρχισε να έχει συναίσθηση της ιστορίας και της κληρονομιάς του.

Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 21:09

Η στιγμή της αλήθειας...

Συντάκτης:

Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Τώρα είναι η ώρα να πάρουμε την σωστή απόφαση. Είναι η ώρα πλέον να διεκδικήσουμε, να αδράξουμε την ευκαιρία να κάνουμε το σωστό. Να παλέψουμε για ένα δήμο όπως τον ονειρευόμαστε όλοι μας. Για ένα δήμο κοντά στον πολίτη, για τον πολίτη.

Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 18:31

«Καλησπέρα, Είμαι Ο Θέμης!»

Συντάκτης:

Έχοντας κάνει τρόπο ζωής το μότο «Σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι», καθημερινά μεταφέρω τους επιβάτες του ΚΤΕΛ Κιλκίς προσφέροντας όλη την καλή μου διάθεση στα δρομολόγια που κάνω.

Μετράω όμως τα πάντα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το έμαθα αυτό ασχολούμενος με τη λογιστική καθώς βοηθάω τη γυναίκα μου στο λογιστικό γραφείο που διατηρεί.

Πριν από 20 περίπου χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Το Φεστιβάλ απέκτησε κύρος σοβαρού πολιτισμικού θεσμού με κορύφωση την ένταξή του στο Δίκτυο Πόλεων του Υπουργείου Πολιτισμού και λίγο μετά στο ΕΣΠΑ 2010-2014.

Πώς μας φτάσαν ως εδώ; Γιατί έκαναν τον κόσμο να απεχθάνεται τις εκλογές; Τί φταίει για τα τεράστια ποσοστά αποχής των τελευταίων ετών; Ποιούς βολεύει αυτή η κατάσταση;

Σε λιγότερο από ένα μήνα θα βρεθούμε στις κάλπες για να στείλουμε εκπροσώπους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, να εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην περιφέρεια και τους αντίστοιχους στο δήμο.
Θεωρητικά όλοι αυτοί που ζητάνε την ψήφο μας, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου που ζητώ την στήριξή σας, θα φροντίσουν – φροντίσουμε για το κοινό καλό υπηρετώντας το συμφέρον του συνόλου.

Τετάρτη, 08 Μαϊος 2019 19:20

Μάκης Ιωσηφίδης: cΟΟΟ…ΠΑΟΚΑΡΑ…

Συντάκτης:

‘’…οοο… παοκάρα…έχω τρέλα…μες στο μυαλόοοο…