Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021, 3:08:55 μμ
etpa

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, φιλόλογος.

Οι αρχαϊκοί Κούροι, είναι αναθηματικά, επιτύμβια, ταφικά σήματα... Απεικονίζουν όρθιους γυμνούς άνδρες -συνήθως εφήβους- και εμπνέονται από αιγυπτιακά πρότυπα, χωρίς όμως υποστηρίγματα, όπως τα αιγυπτιακά, αλλά είναι ελεύθεροι στο χώρο, γιατί οι καλλιτέχνες αυτών εστιάζουν την προσοχή τους στη συμμετρική κατανομή των όγκων σ΄ έναν κεντρικό, κατακόρυφο άξονα…Είναι γυμνοί για λόγους αισθητικούς, δηλαδή προβολή της αρρενωπής ομορφιάς…

Θέλεις να χάσεις βάρος και συνήθως δεν έχεις την υπομονή να περιμένεις ! Θέλεις να χάσεις τα περιττά κιλά όσο πιο γρήγορα γίνεται ... και κυρίως όσο πιο ανώδυνα γίνεται !

Υπάρχει τρόπος;

Σίγουρα, με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα σου ανοίξουν δεκάδες σελίδες με δίαιτες και διατροφικά προγράμματα που υπόσχονται λιποδιάλυση και απώλεια πόντων από την περιοχή της περιφέρειας της μέσης και των γλουτών.

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 22:57

Η Αλίσια-Μαρίνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Σαν το πουλί που χάνεται στη σκιά του βουνού πετώντας, χάθηκε το αεροπλάνο, με προορισμό το Βορρά, μέσα στο μολυβένιο σύννεφο. Το βλέμμα της Αλίσιας - Μαρίνας, ακολουθώντας την πορεία του, σκόνταψε πάνω στην καταχνιά, την ώρα που η σιωπή ρίζωνε στην άκρη  των ματιών της  και ο ήλιος λιώνοντας το απομεσήμερο φώτιζε τη στράτα του ξενιτεμένου της.

Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 22:51

Η πολιτεία σου να σε στηρίζει και όχι ο τίτλος

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου, Πολίτισσα του Δήμου Κιλκίς.

Ανατέλλει μια εποχή όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει πως το δύσκολο δεν είναι ν’ ανέβεις, αλλά να σταθείς. Πως η πολιτεία σου και μόνη θα σε στηρίζει, όχι ο τίτλος”.

Αυτό το απόσπασμα από το δοκίμιο του Άγγελου Τερζάκη  “Τα παιδιά με τα κλωνάρια” και η  συμπεριφορά των εχόντων εξουσία αποτέλεσαν την αφορμή των σκέψεων που ακολουθούν.

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 22:32

Το σύνδρομο του κουλουρτζή

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Δεν ξέρω αν είναι διαπιστωμένο ή όχι, ότι ανάλογα με το κάθε επάγγελμα που εξασκεί ο καθένας μας, αυτό του προσδίδει και ανάλογο τρόπο δεξιότητας σκέψης και συμπεριφοράς, στις διάφορες εκδηλώσεις του βίου του. Αδιακρίτως αν η εξάσκησή του ως προυπόθεση συνεπάγεται μόρφωσης όλων των βαθμίδων ή αν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Όταν το 1918, έληξε ο αιματηρός Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ανθρωπότητα ανέπνεε ανακουφισμένη, ενώ πολλοί λαοί προσδοκούσαν, ότι θα ζήσουν ελεύθεροι και άλλοι ότι θα αποκτήσουν δικαιώματα. 
Οι προσδοκίες όλων επικεντρώνονταν στη Σύνοδο Ειρήνης των Παρισίων, σ’ αυτό που η κοινή γνώμη είχε ονομάσει Συνδιάσκεψη Ειρήνης.

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 18:44

Rural Broadband: Internet και στο χωριό με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ

Συντάκτης:

Του Θοδωρή Καραουλάνη / euractiv.gr.

Ένα εξαιρετικό, βραβευμένο έργο που «έσπασε» την απομόνωση πολλών ορεινών, νησιωτικών και άλλων «μειονεκτικών» περιοχών της χώρας, προσφέροντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πρόσβαση στο Internet και σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, είναι το Rural Broadband που χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες.
Ίσως αυτό ήταν και η αιτία που τόσο νωρίς, τόσο άδοξα και καταστροφικά για το έθνος κατέληξε στον τάφο.
Από τη στιγμή που αποδέχτηκε να κυβερνήσει την ρημαγμένη καθόλα Ελλάδα, (η ιστορία επαναλαμβάνεται) έθεσε όλο του το είναι στη διάθεση της Πατρίδας.
Στο έργο του αυτό ήρθε αντιμέτωπος με ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία συνασπίστηκαν εναντίον του και εν πολλοίς συνεργάστηκαν στην δολοφονία του.

Του Θεόφιλου Τιρεκίδη, Τομεάρχη Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΔΕΕΠ νομού Κιλκίς. 
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διδάσκουν αγγλόφωνα προγράμματα στη χώρα μας. 
Από χθες, όμως, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) υλοποιούν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με την επωνυμία «ΒΑ Program in the Archaeology ,History and Literature of Ancient Greece».
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 21:42

Μικρές εύθυμες σχολικές ιστορίες

Συντάκτης:

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Διορισμός. Η ανακοίνωση του πρώτου διορισμού μου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε τον Απρίλιο του 1963 και με βρήκε επισκέπτη-εργαζόμενο στη Γερμανία κοντά στον αδελφό μου τον Ευθύμη. Λέγω επισκέπτη-εργαζόμενο γιατί εκείνα τα χρόνια έψαχναν «στους δρόμους» εργάτες, και την επομένη μέρα που πάτησα το πόδι μου στη Γερμανία βρήκα δουλειά.