Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021, 5:26:51 μμ
etpa
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 22:03

Τι συμβαίνει στην Αμερική;

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Με τον Τραμπ πρόεδρο, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά από τα αποκρουστικά στοιχεία των ΗΠΑ, που για δεκαετίες κρύβονταν ή είχαν «ναρκωθεί» : δεξιός λαϊκισμός, ρατσισμός, συντηρητισμός σε όλα τα επίπεδα, εθνικός απομονωτισμός, θρησκευτικός φανατισμός (οι Ευαγγελιστές, που στο ένα χέρι κρατούν το όπλο και στο άλλο τη Βίβλο).

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 22:01

Γη, γυνή και υνί

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας. 

Ξετυλίγοντας το κουβάρι ενός συλλογισμού αρχίζω με το ρητό: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις». Πράγματι η ετυμολογική και εννοιολογική ανάλυση της ελληνικής γλώσσας είναι διδακτική κι αποκαλυπτική. Ερεθίζει και προβληματίζει. Κεντρίζει το συλλογισμό και γεννά την απορία. Απαντά σε ερωτήματα και θέτει νέα, ακολουθώντας την αρχή: «Η αμφιβολία γεννά τη γνώση και η γνώση την αμφιβολία».

Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 22:39

Ληστεία ρε Π@@@@@δες

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Όλα αυτά τα χρόνια, από την αρχή της καπιταλιστικής κρίσης και την εφαρμογή των μνημονίων και των μνημονϊακών νόμων (δεν λέω για παλιότερα που τα ίδια συνέβαιναν) μέχρι και σήμερα εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, που κόπηκαν και συνεχίζουν να κόβονται με τον ένα και τον άλλο τρόπο μισθοί, συντάξεις, ο τιμάριθμος συνεχίζει την πορεία «σ’ απάν» που λέγανε και στο χωριό μου. Ταυτόχρονα περικόπηκαν και περικόπτονται παροχές στην υγεία, την παιδεία, την πρόνοια….

Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 21:56

Βλαδίμηρος ο τζογαδόρος

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μεγάλο νταλγκά με τον τζόγο ο Βλαδίμηρος. Από μικρός στα λαχεία και στο προπό. Δεν υπήρχε περίπτωση που κάποια διχογνωμία με φίλο του να μην καταλήξει στη γνωστή επωδό, ‘’πάμε στοίχημα;’’. Και το στοίχημα όχι σε κάποιο τυπικό κέρασμα αλλά πάντα με λεφτά.

Ποιος είπε ότι ένας "εναλλακτικός" γάμος δεν μπορεί να έχει την κομψότητα και την πολυτέλεια της κλασικής τελετής; Ακολουθήστε ένα διαφορετικό, άκρως οικολογικό στιλ, και ζήστε τον γάμο σας με ήσυχη... την «οικολογική» συνείδηση σας!

Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 21:43

Ο Χιτώνας του Νέσσου

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.  

Ένας ποντικός κι ένας βους, εκεί που προχωρούσαν, είδαν αίφνης έναν αχυρώνα ανοιχτό και, δίχως δεύτερη σκέψη, μπούκωσαν μέσα για να δουν τι έχει.  Ο ποντικός,  με το που βρίσκει μια χούφτα  σπόρους, τρέχει και φέρνει τα παιδιά του στον αχυρώνα να φάνε  κι αυτά. Αντίθετα  ο βους  πέφτει πάνω στο σανό και με λαιμαργία τρώει μόνος.

Του Στέφανου Παραστατίδη, Γραμματέα Οργανωτικού ΚΙΝ.ΑΛ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία ακόμη μία άσκηση συμβιβασμού στο εσωτερικό της Ε.Ε. εξήγγειλε πρόταση χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης για τις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοιού συνολικού ύψους 750 δις ευρώ. Την μερίδα του λέοντος αναμένεται να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο, εν προκειμένω η Ισπανία και η Ιταλία, με την Ελλάδα να εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περίπου με το ποσό των 33 δις ευρώ.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ένας ιός ατίθασος χρειάστηκε μόνο δυο μήνες δράσης για να ανατραπεί το νεοφιλελεύθερο σύμπαν και καταστούν ψηλαφητά και στους πλέον εμμονικούς ιδαλγούς του Φρίντμαν πως η κοινωνική και οικονομική οργάνωση δεν μπορεί να αποτελεί αντίγραφο κατασκευής ενός ρολογιού.

Γράφει ο Θεόδωρος Ε. Πασσαλίδης, πρ. βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ.

Ένα μνημόσυνο με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου 1919 για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, για τους συγγενείς μας που εκτελέσθηκαν στον Πόντο από τον Τοπάλ Οσμάν και τα 353.000 θύματα. Καταθέτω τις εμπειρίες μου από τις επισκέψεις στον Πόντο, τις γνώσεις που έχω αποκτήσει και τις επισκέψεις μου στους τόπους εξορίας.

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την απάντηση του Ομίλου Ιστορίας και Πολιτισμού του Κιλκίς στην επιστολή μου, και συμφωνώ στις περισσότερες των τοποθετήσεων τους, ιδιαίτερα δε για την σύγκλιση συνεδρίου με θέμα ονομασία του Κιλκίς. Θα πρέπει κάποτε από ειδικούς να ξεδιαλύνει η προέλευση του ονόματος Κιλκίς.