Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 9:38:21 μμ
etpa
Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 21:59

Η Ανάγκη κάνει τον άνθρωπο επαναστάτη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Ένα κόμμα δεν είναι μόνο η ιδεολογία του. Είναι και η λειτουργία του.  Δεν έχει σημασία το τι  λέει, αλλά το τι κάνει για να κάνει πράξη αυτά που  λέει. Ο άνθρωπος  είναι αυτός που δίνει αξία στις έννοιες και όχι οι έννοιες στον άνθρωπο. Δεν είναι άλλωστε ίδιοι όλοι όσοι ασκούν το ίδιο επάγγελμα ή λειτούργημα, είτε πρόκειται για μαθητές είτε για βουλευτές είτε και για δικαστές. Ο καθένας έχει τις δικές του «εγγραφές», τη δική μόρφωση και παιδεία. Και μέσα στο ίδιο κόμμα οι χαρακτήρες των ανθρώπων είναι διαφορετικές.

Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 09:24

Φταίει το ζαβό το ριζικό μας; Ή το κεφάλι το κακό μας

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου.

Με αφορμή τηλεπαιχνίδι ακραίου εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, πέρα από τα προφανή για τα οποία γράφτηκαν πολλά, γυρνούν συνεχώς στο μυαλό μου τα βιβλία του Στρατή Τσίρκα, αγαπημένου συγγραφέα της νιότης μου.

Γράφει o Ευάγγελος Μαυρογόνατος

Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 6 μ. μ. και το ημερολόγιο 6 Σεπτεμβρίου 1955.

Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης ζει μια εφιαλτική νύχτα, που σημάδεψε για μια ακόμη φορά την συρρίκνωση του Ελληνισμού  της Βασιλεύουσας.

Τα Σεπτεμβριανά γεγονότα της Πόλης, όπως ονομάσθηκαν, μας οδηγούν στο μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Πριν από ακριβώς 98 χρόνια, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ποτέ ο Ελληνισμός. Το Ορθόδοξο Γένος μας έχασε την από αιώνων Ελληνική Ιωνία, ενώ χιλιάδες Έλληνες έχασαν τις περιουσίες και τις οικογένειές τους και ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες. Αιτία της Μικρασιατικής Καταστροφής ήταν η μυθική “Μεγάλη Ιδέα” της Ελλάδας των “Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών” και ο πολιτικός Διχασμός. Μία ιδέα που είχε τις ρίζες της στην εποχή της Αλώσεως (1453) και έδινε ελπίδα και προσδοκία στον αλύτρωτο Ελληνισμό. Όμως οι μακροχρόνιες πολιτικές διχόνοιες, τα σφάλματα των στρατηγικών σχεδιασμών, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας και η υπεροπτική υποτίμηση του αντιπάλου, έφεραν τελικά το θλιβερό αυτό αποτέλεσμα, τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1922...

Του Νίκου Σιάνα.

Αμέτρητα τα εξωκκλήσια ανά την ελληνική επικράτεια, κτισμένα άλλα σε λόφους, άλλα σε ψηλές βουνοκορφές και άλλα στα λαγκάδια, με τα περισσότερα να είναι αφιερωμένα στην Παναγία μας, σε γνωστούς αγίους καθώς και τοπικούς νεομάρτυρες. Το καθένα από αυτά έχει την δική του μικρή ή μεγάλη ιστορία, πολλά συνεχίζουν έως σήμερα να προσελκύουν πλήθος πιστών και τα πανηγύρια τους παραμένουν ακόμη ζωντανά και ξακουστά όπως τα χρόνια τα παλιά.

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 20:44

Τo μήνυμα

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνειδητοποιήσει ότι προλαμβάνοντας τις ασθένειες κερδίζουμε χρόνια ζωής για τους ανθρώπους και χρήματα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι γιατροί, από θεραπευτές των ασθενειών και των επιπλοκών τους, μετατρέπονται σταδιακά σε προστάτες της υγείας ασκώντας προληπτική ιατρική.

Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2020 20:09

Το ''ξανθό γένος'' που δεν μας βοήθησε ποτέ... 

Συντάκτης:

Γράφουν: Νικολοπούλου Αναστασία, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Α.Π.Θ. / Δικηγόρος Αθηνών / Αρθρογράφος.

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Δημοσιογράφος.

Του Θοδωρή Καραουλάνη.

Με χρήματα της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ (από το ΕΚΤ), χιλιάδες ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί θα υποστηρίξουν φέτος τις σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα - και ειδικά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού!

Περίπου 3 χιλιάδες Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί θα στελεχώσουν κατά το τρέχον σχολικό έτος περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, μέσω ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο και την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ.

Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020 14:05

“3η Σεπτέμβρη”

Συντάκτης:

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής.

Η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 είναι τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είναι ταυτόχρονα και μία από τις πλέον εμβληματικές ημερομηνίες της Μεταπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε λίγους μήνες μετά την Μεταπολίτευση του Ιουλίου του 1974, λίγες μέρες μετά την επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γράφει o Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, που διαδραματίζονται στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, με την προκλητικότητά της να ξεπερνά κάθε όριο νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως πολιορκητικό κριό μετανάστες ομόθρησκούς της άλλων χωρών, καθώς και για τις ανερυθρίαστες αξιώσεις της για νησιά μας, θα κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή  εμφάνισης των Ελλήνων και των Τούρκων στο Αιγαίο, τι δημιούργησαν και τι ζητά η Τουρκία από το Αιγαίο.