Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 5:40:02 πμ
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 09:52

Αρμοδιότητες δίχως πράξεις!

Συντάκτης:

Γράφει ο Στέφανος Μάλγαρης

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημύρες  στη Θεσσαλία και έχοντας ίδια άποψη σε μία υπερχείλιση του Γαλλικού ποταμού το 2004 σε έντονη βροχόπτωση στο ορεινό όγκο των Κρουσσίων και τους όγκους Νερού που  κατέβασε ο Γαλλικός ποταμός έχω να παραθέσω τα παρακάτω.

⁉️Δεν πρέπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κάνει διευθέτηση και οριοθέτηση του  Γαλλικού – Αξιού  Ποταμού και των παραποτάμων του για να αντιμετωπίσουμε  έκτακτα καιρικά φαινόμενα;

Δεν πρέπει να γίνει έλεγχος των φραγμάτων για το τυχόν ανάγκη συντηρήσεων;

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 01:13

Κατοικείται αδιαλείπτως… για πάνω από έναν αιώνα

Συντάκτης:

Οικία Κουτσουβέλα απο την Αγίου Αθανασίου (Νότια όψη).

   Χιλιάδες άνθρωποι το έχουν δει, είναι ένα κτίριο που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, είναι στην καρδιά του παλαιού Πολυκάστρου (κάτω Καρασούλι) και σε κομβικό σημείο, στην διασταύρωση τον οδών Αγίου Αθανασίου/Μακεδονίας-Εθνικής Αμύνης/Ραβινέ.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Το πολυδιαφημισμένο έργο  αντικατάστασης των λειτουργούντων υδρομέτρων   με αντίστοιχα νέου τύπου ηλεκτρονικά ή «έξυπνα» εντάσσεται στο μακρόπνοο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δημοτικών επιχειρήσεων, που υλοποιείται τμηματικά και αναλόγως των συνθηκών.

Οι διαφημιστές των «έξυπνων» αυτών υδρομέτρων μας λένε ότι με τους νέους αυτούς μετρητές ακριβείας θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «μη ανταποδοτικού νερού», του νερού δηλαδή που δεν αποφέρει έσοδα στην επιχείρηση.

Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023 09:19

Ένα δάκρυ…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος

Το προηγούμενο κείμενό μου με τίτλο ‘’Η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων’’ γράφτηκε μετά από τις φονικές πυρκαγιές που έκαψαν την μισή Ελλάδα και πριν από τις εξίσου φονικές πλημμύρες που έπνιξαν την Θεσσαλία. Απλώς οι φονικές αυτές πλημμύρες δικαίωσαν τον τίτλο του προηγούμενου κειμένου μου.

Δεν θα συνεχίσω επειδή μπροστά στην τραγωδία που ζει ο λαός μας δεν χωράει καμιά  πολιτική σπέκουλα πάνω στις πληγές χιλιάδων συνανθρώπων μας και το κλείνω εδώ. Ένα δάκρυ μόνο θέλω να στείλω ως κατάθεση ψυχής.

Ένα δάκρυ για τους νεκρούς των πυρκαγιών και των πλημμυρών που έφυγαν άδοξα από τη ζωή με έναν τόσο αργό, βασανιστικό και μαρτυρικό θάνατο… 

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός συγγραφέας

Η έννοια της λέξης «ανεξαρτησία» έγινε γνωστή στην ελληνική Ιστορία, κυρίως μετά την απελευθέρωσή της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό. Ύστερα δηλαδή από 1.200 χρόνια σκλαβιάς, 500 στη ρωμαιοκρατία, 300 στη φραγκοκρατία και 400 στην τουρκοκρατία. Όταν όμως γίναμε μέλος της ΕΟΚ  και του ΝΑΤΟ χάσαμε ένα μέρος της εθνικής μας ανεξαρτησίας, καθώς οι αποφάσεις των δύο ανωτέρων Οργάνων απαιτούν ομοφωνία, γεγονός που έχει περιστείλει την ελευθερία της πατρίδας μας, ως προς την άσκηση μιας ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Άλλοι τέσσερις νεκροί στον Μολώχ της ασφάλτου το πρωί της Κυριακής στη διαδρομή Πολυκάστρου - Χαλάστρας.  Τέσσερις ζωές χάθηκαν σε πλαγιομετωπική σύγκρουση σε δρόμο που χαρακτηρίζεται αυτοκινητόδρομος.

Τέσσερις κρίκοι σε μια θανάσιμη αλυσίδα στο δρόμο – καρμανιόλα όπου κάθε χρόνο θυσιάζονται δεκάδες συνάνθρωποι επειδή η Πολιτεία αρνείται να ολοκληρώσει τα 45 χιλιόμετρα της ΠΑΘΕ στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και ειδικότερα από το Πολύκαστρο μέχρι την Χαλάστρα.

Στη φωτογραφία αντικρίζετε την κατάσταση που επικρατεί εδώ και 13 χρόνια στον δρόμο Νέας Σάντας - Ασσήρου! Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τον Νομό Κιλκίς, παραμένει σε αδράνεια ή μάλλον προχωράει με αργούς ρυθμούς, καθιστώντας επικίνδυνη την μετακίνηση μας. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος που εξυπηρετεί καθημερινές ανάγκες των πολιτών και όχι μόνο! 

Γράφει ο Αθανάσιος Τζούρτζος, αντιδήμαρχος Παιονίας.

Βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν  τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και έχουμε, ήδη, εισέλθει σε μία περίοδο της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό στον πολιτικό λόγο είναι ζητήματα καίριας σημασίας για το παρόν, αλλά και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών.

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 11:19

Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα

Συντάκτης:

Γράφει

Ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός συγγραφέας

 

"Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα/ ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός/ ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας/ ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος/ ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο/ ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο…», γράφει ο βραβευμένος με νομπέλ λογοτεχνίας Ζοσέ Σαμαράγκου.

Σάμπως δεν βαδίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή; Σάμπως δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί η ενημέρωση και μέσω αυτής η αλήθεια; Σάμπως δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί η γη και μέσω αυτής η παραγωγή; Μήπως δεν έγιναν ξένα τα ελληνικά αεροδρόμια και τα λιμάνια; Ή μήπως δεν σχετίζεται η ελευθερία του καθενός με την οικονομική δυνατότητα; Από τα λίγα που απομένουν να ιδιωτικοποιηθούν είναι το νερό, που κι αυτό κινδυνεύει τώρα!

Δευτέρα, 04 Σεπτεμβρίου 2023 09:55

Η εντροπία του συστήματος της Ελληνικής πολιτικής

Συντάκτης:

Γράφει ο Νικόλαος Κουζίνης

Στη θερμοδυναμική, η εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής. Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δεν βρίσκεται "σε λήθαργο" (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει τη ζωή, αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας.