Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 6:22:43 πμ

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα. Ομιλία στην κεντρική εκδήλωση Μνήμης που έγινε στο Κιλκίς, στην Πλατεία Ειρήνης, την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα από τα πλέον πένθιμα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας, καθώς αναφέρεται στην εξόντωση του ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες:  Από μέρη γνωστά από την εποχή του μύθου και του θρύλου, του Φρίξου και της Έλλης, του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας, του Ηρακλή και των Αμαζόνων, του Ορέστη και της Ιφιγένειας, και της τραγικής συνάμα Μήδειας.

Παρασκευή, 19 Μαϊος 2023 08:20

Από τον ηγέτη στον αγύρτη

Συντάκτης:

Γράφει o Νίκος Κωνσταντινίδης, Παιδευτικός - συγγραφέας.

Ό,τι δε χωρά ο ανθρώπινος νους κι ό,τι αδυνατεί να ερμηνεύσει το ανάγει στη σφαίρα του θαύματος. Ήδη από τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχε ο μάγος ή αλλιώς  ιητήρας, από όπου και η λέξη ιατρός, που είχε τα φάρμακα «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» Ο ρόλος του ιητήρα γιατρού θυμίζει στις μέρες μας το ρόλο του υποψηφίου πολιτικού, του υποσχόμενου στην κοινωνία τη σωτηρία της από τα καθημερινά δεινά της.

Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 17:52

Η Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία

Συντάκτης:

Γράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος

Χειρουργός Ουρολόγος & Ανδρολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι ένα είδος χειρουργικής επέμβασης που γίνεται με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων. 

Αναπτύχθηκε για να ξεπεράσει τους περιορισμούς της προϋπάρχουσας επεμβατικής χειρουργικής και να ενισχύσει τις ικανότητες των χειρουργών που εκτελούν μία ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Πέμπτη, 18 Μαϊος 2023 11:34

Η εικαστική Έκθεση στην «Τέχνη»

Συντάκτης:

Η εικαστική Έκθεση του ταλαντούχου Χαρίτωνα Παπαδόπουλου με τίτλο «οι μηχανές» στην αίθουσα Κούρος Ευρωπός της «Τέχνης» του Κιλκίς, Δευτέρα 24.04.2023 υπήρξε μια ευχάριστη πολιτισμική νότα για το κοινό της πόλης…

   Ο Καλλιτέχνης στο εισαγωγικό του σημείωμα μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι οι μηχανές στο εικαστικό μου Σύμπαν έχουν ανθρωπόμορφα και ενίοτε ζωώδη χαρακτηριστικά: Σαρώνουν, σκάβουν, τρυπούν, φιλτράρουν, σηκώνουν, παρατηρούν, αναλύουν, εξερευνούν άγνωστους και αφιλόξενους τόπους με σκοπό να ξαναβρούν αυτό που χάθηκε…τον άνθρωπο!

Σάββατο, 13 Μαϊος 2023 10:04

Την 21η του μηνός

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός- συγγραφέας.

Ζούμε σ' ένα μια εποχή όπου την πολιτειακή υπόστασή της συνθέτουν μαζί, εν ολίγοις, η εκτελεστική, η δικαστική, η μιντιακή και η οικονομική εξουσία. Σε μια πρωτόγνωρη εποχή, όπου οι νόμοι, εν πολλοίς, υπηρετούν τους ισχυρούς και οι δημοσκοπήσεις ποδηγετούν τους αδύναμους και τους εξαρτημένους, την ίδια ώρα που η χώρα πεθαίνει πληθυσμιακά και ο λαός στενάζει οικονομικά στα κοινωνικά υπόγεια....

Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί, με εκατομμύρια επισκέπτες όλο τον χρόνο, το οποίο έχει πολλές μικρές περιοχές και χωριά και το καθένα έχει τη δική του ατμόσφαιρα, υπέροχη θέα και εστιατόρια με διαφορετικές τιμές και ποιότητα κουζίνας. Μπορεί κανείς να βρει από υπέροχα πανάκριβα γκουρμέ μενού μέχρι και σουβλάκι στο χέρι αν θέλει απλά να ξεγελάσει την πείνα του.

Είναι γεγονός ότι η φυσική μας κατάσταση χειροτερεύει όλο και περισσότερο με την εργασία και το επιπρόσθετο άγχος των καθημερινών υποχρεώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοσή μας και να κλονίζεται η υγεία μας. Η γυμναστική αποτελεί είδος πολυτελείας για πολλούς που δεν έχουν τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο να μετακινηθούν σε ένα γυμναστήριο προκειμένου να αποφορτιστούν από το καθημερινό στρες.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Φοβισμένε λαέ του Κιλκίς!». Έτσι ξεκίνησε την προεκλογική ομιλία του το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου βλέποντας απογοητευμένος από το μπαλκόνι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ (21ης Ιουνίου και Εθνικής Αντίστασης) τους λιγοστούς συγκεντρωμένους. Κάποιοι στέκονταν διστακτικοί σε απόσταση, κάνοντας δήθεν βόλτες, γιατί φοβούνταν τους ασφαλίτες με πολιτικά που βρίσκονταν εκεί για να καταγράψουν τους παρευρισκόμενους και να ενημερώσουν τους «φακέλους», που 15 χρόνια αργότερα θα γίνονταν στάχτη και μπούλμπερη στην υψικάμινο της «Χαλυβουργικής». Πάλι καλά που είχε έρθει κι ένα πούλμαν με φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και η συγκέντρωση δεν κατέληξε σε πανωλεθρία, δικαιώνοντας το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ θα πάθει σοκ» που βροντοφώναζαν τις προηγούμενες μέρες ΟΝΝΕΔίτες της πόλης μας.

Ως Συντηρητικός βουλευτής του Workington και πρώην καπνιστής, αναγνωρίζω τις οξείες ανισότητες στην υγεία και κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας και όλης της χώρας όταν πρόκειται να κόψουν το κάπνισμα.

Άρθρο του υπ. Βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΠΑ, στην ΑΥΓΗ: Με την ψήφο των πολιτών στις εκλογές της 21ης Μαΐου η κοινωνία καλείται να σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Υγείας.