Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:04:04 πμ

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ <<ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ>> & << ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ>> διαρθρώνεται σε δύο πυλώνες:

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης  ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ, Αφορά την επέμβαση για την εξ οικόνομηση ενέργειας όπως στο πρόγραμμα <<εξ οικονομώ>> , χωρίς να απαιτείται να εγκριθείτε για πρόγραμμα <<ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ>>.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 09:34

Είκοσι χρόνια με πάθος, όνειρα και λογισμό

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

            Κάθε χρόνο και μια επέτειος, κάθε λίγο και λιγάκι μια υπενθύμιση, μια υπόσχεση, μια δέσμευση, ένας απολογισμός και μια αξιολόγηση. Έτσι και φέτος οργανώθηκε το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Είκοσι χρόνια λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού της πόλης μας γεμάτα με πειραματισμούς, αμφισβητήσεις, λιθοβολισμούς, χειροκροτήματα και συνειρμούς.

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 00:13

Κιλκίς 1965: ένας νομός που ξεχάστηκε (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Από το αρχείο του Θανάση Βαφειάδη: Της Αγγελικής Δαμίγου – Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το 1965.

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια δρχ. δόθηκαν από το 1957 για κοινωφελή έργα τα οποία έμειναν στη μέση ή κακοφτιάχτηκαν. Θα βρεθούν κάποτε οι υπεύθυνοι; Το 50% των κατοίκων είναι άποροι.

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 20:03

Τα νεκροταφεία του Σκρα “Γρούτσι” και “Σελέστη”

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Σε κάθε γωνιά της χώρας μας υπάρχει ένας μεγάλος και συναρπαστικός κόσμος. Αρκεί να τον ανακαλύψουμε και να μη αρκούμαστε μόνο σε γνωστούς και προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους, σε μυθικούς ήρωες και μυθικές τοποθεσίες. Μα θα μου πείτε, είναι κακό αυτό; Φυσικά και όχι. Είναι όμως κρίμα να αγνοούμε γύρω μας, δίπλα μας, χώρους ιστορικούς.

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 17:04

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά του ανθρώπου φαίνεται καθαρά στα λόγια του Ζαν Πωλ Σαρτρ: «είμαι ό,τι γίνομαι». Πράγματι. Αλλάζει μόνο  ό,τι κινείται. Έτσι και ο άνθρωπος. Πότε είναι μαλακός σαν ζυμάρι και πότε σκληρός σαν βράχος. Πότε είναι περπατησιά στο νερό και πότε πατησιά στην πέτρα.

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022 20:24

Λαχεία και λαχειοπώλες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το πρώτο λαχείο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα εκδόθηκε το 1874, έφερε τον τίτλο «Λαχείο υπέρ των αρχαιοτήτων της Ελλάδος» και στοίχιζε 3 δραχμές. Στα 1904 κυκλοφόρησε το πρώτο κρατικό λαχείο με τον τίτλο «Λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου της Ελλάδος». Ένα χρόνο αργότερα τα δύο λαχεία συγχωνεύθηκαν στο «Λαχείο υπέρ του εθνικού στόλου και των αρχαιοτήτων». Από τότε μέχρι σήμερα η πολιτιστική μας κληρονομιά και η άμυνα της χώρας επαφίενται στην …τύχη.

Γράφει ο Νίκος Τατίδης, Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς

Για όσους ήθελαν αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», έρχεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους, με δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου δανείου ανακαίνισης με ευνοϊκούς όρους και επιχορήγησης παρεμβάσεων εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ανακαίνισης της κατοικίας τους.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 20:13

Γιατί ηττήθηκε η Ελλάδα το 1922;

Συντάκτης:

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Δουλειά της Ιστορίας δεν είναι ούτε ο έπαινος ούτε ο ψόγος. Δουλειά της είναι να κατανοήσει. Να κατανοήσει τα γεγονότα, τα αίτια και τις συνέπειές τους καθώς και τα κίνητρα των ιστορικών πρωταγωνιστών.

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022 14:12

Υποκλοπή της Δημοκρατίας

Συντάκτης:

Γράφει η Μελίνα Πελίδου.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα οι τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει, αλήθεια, σε καιρό δημοκρατίας, κάτι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί η παράνομη αυτή πράξη;

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 22:55

Σχέδιο Μάρσαλ

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία στο μοναδικό μαγαζάκι εκεί στην ακριτική Κορώνα, με τους λιγοστούς πια κατοίκους, αλλά και μια ποτίστρα στον δρόμο προς Πλαγιά – Σκρα (από Ευζώνους) είναι η αφορμή για το παρόν άρθρο μου. «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ» γράφει η ανορθόγραφη πινακίδα μπροστά από τους κτίστες και κάποιους κατοίκους του χωριού.