Quantcast
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023, 9:09:36 μμ

Γράφουν οι: Παναγιώτης Αδάμος και Γεώργιος Καλαφίκης, Φιλόλογοι Β/θμιας Εκπαίδευσης.

1. Η εθνική ιδεολογία στο νεότερο και σύγχρονο διεθνές στερέωμα.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 11:17

Οι καραγωγείς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Για πολλές δεκαετίες το κάρο υπήρξε το μοναδικό τροχοφόρο μεταφορικό μέσο, ένα είδος πρώτης ανάγκης για τους αγροτικούς πληθυσμούς.

Γράφει η Αλίκη Αποστολίδου.

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν ένα φαινόμενο μάστιγα για τη χώρα μας. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ παράλληλα πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 14:21

Περί βενζίνης

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής των καυσίμων κατέστησε τη βενζίνη ως ένα από τα κυρίαρχα θέματα σοβαρών συζητήσεων ή και αστεϊσμών, όπως το «ζητείται σοβαρή σχέση με βενζινοπώλη» ή παρόμοια ευφάνταστα που κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 19:20

Η Ευρώπη των Πολέμων

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Πόλεμος σημαίνει ανατροπή της λογικής και ήττα του διαλόγου. Σημαίνει ερήμωση και ερείπωση μαζί. Ξεριζωμός και προσφυγιά. Ορφανιά και  θάνατος. Πόλεμος θα πει σταύρωση της ειρήνης. Σε τίποτα από όλα αυτά δεν ξεχωρίζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022 11:58

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 3ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας

Στην αρχή της νέας χιλιετίας ο υδράργυρος στο θερμόμετρο της αντιπαροχής χτύπησε κόκκινο.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 10:01

ΔΕΔΔΗΕ, χθες και σήμερα. Αναζητείται συγγνώμη

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η καινούργια Κυβέρνηση τοποθέτησε καινούργια Διοίκηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μια συνήθη μετεκλογική αναστάτωση, κάτι σαν έθιμο δηλαδή, που εδώ και 200 χρόνια είναι συνυφασμένο με τη νοοτροπία μας και που προβλέπεται να συνεχίσει, καλώς ή κακώς, για πολλά χρόνια ακόμα. 

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 08:10

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 2ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η κατασκευή των πολυκατοικιών στηρίχθηκε στους Γενικούς Οικοδομικούς Κανονισμούς, τον ΓΟΚ του 1955 και αργότερα τον ΓΟΚ του 1973, που όπως γράφει η καθηγήτρια πολεοδομίας Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου «αναλαμβάνουν έναν αντιφατικό όσο τελικά αδιέξοδο ρόλο: να προωθήσουν αφ’ ενός τις δυνατότητες μέγιστης εκμετάλλευσης της αστικής ιδιοκτησίας και να επιβάλλουν ορισμένες στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (κανόνες αερισμού, φωτισμού, στατικής επάρκειας) στο πλαίσιο μιας εξαντλητικής κερδοσκοπίας μικροϊδιοκτητών και μικροκεφαλαιούχων στη γη».

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022 09:47

Μην παίζετε με το όνομα της Παιονίας

Συντάκτης:

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 επ΄ ευκαιρία της συζήτησης για τη μετονομασία της κεντρικής πλατείας Ευρωπού από “Ειρήνης’ σε “Σέλευκου Α΄ του Νικάτορος”, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Αθανάσιος Τζούρτζος και Χρήστος Δραγανίδης διατύπωσαν τη σκέψη, πως θα μπορούσε το ίδιο όνομα να δοθεί και στο Δήμο μας. Δηλαδή να μη λεγόμαστε Δήμος Παιονίας.

Γράφει η Φωτεινή Αρσλανίδου.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον», (Γεώργιος Σεφέρης).