Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:40:01 πμ
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 21:24

‘’Τα ξυλέας" του Νίκου Καμπούρη

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Από την αρχή της άσκησης της ιατρικής στη Γουμένισσα ήταν φανερή η δυσκολία, που συναντούσα κατά την κλινική εξέταση των αρρώστων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, κατά τη λήψη του ιστορικού, λόγω του άγνωστου σε μένα του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος. Αυτό συνέβαινε περισσότερο μεταξύ πολλών ηλικιωμένων, που ήταν και οι περισσότεροι, που απασχολούσαν τον παθολόγο. Καθώς όμως διαπίστωσα, ότι ήταν εύκολη η εκμάθησή του ιδιώματος, τουλάχιστον για μια απλή συνεννόηση, άρχισα να καλλιεργώ τους διαλόγους μου με τους εντόπιους. Ήμουν και νέος στην ηλικία. Το έκανα με μεράκι για να διευκολυνθώ πάνω στη δουλειά μου.

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 21:19

Οι ξεχασμένοι Έλληνες του Γκέρλιτς

Συντάκτης:

Ένα αιώνα μετά δύσκολα μπορεί κανείς ν’ απαντήσει στο ερώτημα ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τον Μεγάλο Εθνικό Διχασμό μας, ένα Διχασμό που οδήγησε στην τραγική για τον ελληνισμό Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα Διχασμό που άφησε μέχρι και σήμερα βαθιές πληγές στο σώμα της πατρίδας μας.
Στο πρόσφατο άρθρο μας με αφορμή την επέτειο της μάχης του ΡΑΒΙΝΕ περιγράψαμε διάφορα γεγονότα που οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό.  Στο σημερινό μας θα αναφερθούμε σ’ ένα άλλο μισοξεχασμένο γεγονός εκείνης της περιόδου, στην τραγική ιστορική συγκυρία που οδήγησε εκεί γύρω στο 1916 μεσούντος του μεγάλου πολέμου 7.000  Έλληνες στρατιώτες μετά την κατάκτηση της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους και ύστερα από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΑΝΤΑΝΤ και των γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων βρέθηκαν στο Γκέρλιτς της Σαξονίας, μια κωμόπολη που βρίσκεται στα σημερινά Γερμανοπολωνικά σύνορα.

Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 23:17

Το δικαιούται η Γουμένισσα

Συντάκτης: Τερζενίδης Κώστας

Του Κώστα
Τερζενίδη. 

 

Όταν στήνονταν η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και από τον «Καποδίστρια» περνούσαμε στον «Καλλικράτη» με τις συνενώσεις των 11 δήμων του νομού σε μόλις δυο, μόνο η Γουμένισσα ήταν αυτή που σήκωσε το ανάστημά της και διεκδικούσε τρίτο δήμο με έδρα την πρωτεύουσα της Παιονίας. Συγκρότησε τότε επιτροπή διεκδίκησης, έκανε μεγάλες συγκεντρώσεις, παρουσίασε και τις θέσεις της στο συνέδριο της ΤΕΔΚ, αλλά δυστυχώς τελικά δεν δικαιώθηκε.

Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 23:16

Ο εθνικός μας ποιητής Άνταμ Σμιθ

Συντάκτης: Παγλαρίδης Θεοφύλακτος

Γράφει ο
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης. 

 

Για εναρμονισμένη πολιτική μείωσης των τιμών  γάλακτος καταγγέλλουν τις γαλακτοβιομηχανίες οι παραγωγοί, πρωτίστως οι αιγοπροβατοτρόφοι. Όλες μαζί και σε όλους τους κτηνοτρόφους εφαρμόζουν την ίδια μείωση, περί τα εφτά λεπτά ανά λίτρο γάλακτος.
Φώναξαν στο Κιλκίς, κατήγγειλαν στις Σέρρες, την Λάρισα ....παντού όπου παράγεται γάλα η καταγγελία είναι ίδια: Πιέζουν την τιμή και μάλιστα επικαλούμενες - οι εταιρείες- την ίδια αιτιολογία: Ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος.

Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 22:35

Ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο αθλητισμός (12 χρόνια από τον Θάνατό του)

Συντάκτης: Πινέλης Κώστας

Στις 22 Μάη συμπληρώνονται δώδεκα χρόνια από τότε που ο ακούραστος κομμουνιστής, ο αγωνιστής καπετάνιος, ο λαϊκός ηγέτης, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη νεότερη ιστορία του ΚΚΕ.
Έχουν γραφεί πολλά για τη ζωή και τους αγώνες του Αξέχαστου σ. Χαρίλαου. Δεν είναι στόχος αυτού του αφιερώματος να τα επαναλάβω. Θα σταθώ σε μια πλευρά του που δεν έχει τονισθεί και είναι άγνωστη. Η σχέση του με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το πιο λαϊκό  άθλημα, το ποδόσφαιρο.  Αφορμή αποτέλεσε ένα αφιέρωμα του  Sport-Retro.gr

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Στις αρχές του 1971 είμαι στην Τέρπυλλο του ανατολικού Κιλκίς, υπηρετώντας, ύστερα από αίτησή μου, στο εκεί αγροτικό ιατρείο, μέχρις ότου έρθει ο διορισμός μου στο νοσοκομείο Κιλκίς για ειδικότητα στην Παθολογία. Αν θέλετε την χρονιά, υποθέστε ότι βρισκόμαστε στην μέση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Πριν σαράντα πέντε χρόνια και, τώρα που τα γράφω (2017)!  Όρεξη για δουλειά πολλή!

Κυριακή, 28 Μαϊος 2017 21:13

Οι Κούριερ

Συντάκτης:

Του Ανδρέα

Μακρίδη. 

 

Τους λέμε “κούριερ”, διανομείς, “παιδιά με τα μηχανάκια”. Τα βράδια μοιράζουν τις πίτσες ή τα σουβλάκια με τη δική τους μοτοσυκλέτα, ανασφάλιστοι και συχνά εξοφλούμενοι με “μαύρα”. Το αποδέχονται ίσως και οι ίδιοι, είτε γιατί ελπίζουν πως η δουλειά αυτή είναι προσωρινή, είτε επειδή έχουνε πειστεί πως “έτσι είναι η ζωή”.

Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 22:23

Σηκώνω τα χέρια

Συντάκτης: Παυλίδης Θεόδωρος

 Έχω μιλήσει σε πάρα πολλές πόλεις και χωριά της Ελλάδας και το εξωτερικό (Τουρκία, Κύπρο, Γερμανία) για το Ποντιακό. Σε αυτό το στάδιο, που περιλαμβάνει μια 15ετία, ήταν απαραίτητο να γίνουν οι ομιλίες αυτές για να διδαχθεί και εμπεδώσει ο ποντιακός χώρος την ιστορία του.
Σήμερα οι ομιλίες δεν εξυπηρετούν στόχους. Έχουν γίνει ρουτίνα. Σήμερα υπάρχουν άλλες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να υπηρετήσει η ποντιακή ηγεσία.

Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 22:30

Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Κιλκίς

Συντάκτης:

Του Δημήτρη
Ιωαννίδη. 

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Παρακολουθώ τελευταία τη συχνή παρουσία σας στα ΜΜΕ του νομού μας, κι όχι με θετικό πρόσημο. Αντίθετα, θα έλεγα, με πολύ αρνητικά σχόλια και μάλιστα από ανθρώπους της παράταξής σας που εκλέχτηκαν μαζί σας και συνέβαλαν και στη δική σας εκλογική επιτυχία. Αυτό δεν ξέρω πόσο σας ανησυχεί και δεν μου πέφτει και λόγος, θα έλεγα, αφού δεν ήμουν ψηφοφόρος σας. Αυτό που θέλω να τονίσω εγώ ως δημότης σας είναι η απόλυτη εγκατάλειψη των χωριών του Δήμου μας- που δεν ξέρω αν είναι εξ αυτού του λόγου- ή γιατί δεν ενδιαφέρεσθε ή δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα των δημοτών σας για τα οποία  εκλεγήκατε να τα υπηρετήσετε. Το μικρό χωριό μου, το Ελευθεροχώρι, μοιάζει τελείως εγκαταλειμμένο από τις παραλείψεις σας.

Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 21:09

Χρυσή Αυγή

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Λίγες μέρες μετά το νέο επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ του Ηλία Κασιδιάρη και του βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Δένδια, η στήλη επιλέγει να πρωτοτυπήσει. Δεν θα αναφερθούμε στην ιστορία της “Χρυσής Αυγής”, ούτε στις κατηγορίες που κατά καιρούς απευθύνονται ενάντια στα στελέχη και τους ψηφοφόρους της. Θα μας απασχολήσει η οικονομική ιδεολογία και πρόταση της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, στον νομό Κιλκίς η Χρυσή Αυγή εξασφάλισε τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα μετά την Λακωνία – κι ο ψηφοφόρος έχει πάντα δίκιο.